Jasno
17°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Vláda odklepla stojisko pre lietadlá na Sliači: Z celkovej sumy zaplatíme približne šestinu, informoval Naď
Zdielať na

Vláda odklepla stojisko pre lietadlá na Sliači: Z celkovej sumy zaplatíme približne šestinu, informoval Naď

BRATISLAVA / Vláda schálila ďalšiu časť z plánovanej rekonštrukcie letiska Sliač. A síce sa výstavba stojiska bude konať až po septembrových voľbách, dočasne poverený minister obrany nevidí dôvod na to, aby ju budúca vláda odmietla vykonať. Vysvetľuje to napríklad výhodnými podmienkami.

Ministerstvo obrany počas rokovania vlády predložilo návrh na vytvorenie "stojiska stred" podľa štandardov NATO s dvomi státiami pre taktické transportné lietadlá na letisku Sliač. "Ako súčasť stojiska stred je navrhnutý aj zemný val slúžiaci na ochranu a oddelenie od okolitých objektov a plôch," píše sa v materiáli.

"Podľa schválenej projektovej dokumentácie pre stavebné konanie a realizáciu stavby a vykonanom ekonomickom hodnotení Útvarom hodnoty za peniaze Ministerstvom financií Slovenskej republiky sú predpokladané náklady na realizáciu stavby v celkovej výške 6 534 325,00 eur vrátane DPH bez odborného autorského dohľadu," informoval rezort obrany, ktorý dodáva, že ide o projekt, ktorý je spolufinancovaný NATO. "Finančné prostriedky na projektovú prípravu boli zabezpečené z kapitálového fondu NATO, programu NSIP," informovuje ministerstvo.

To po rokovaní vlády potvrdil aj dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati). "Je to požiadavka NATO a z celkovej sumy zaplatíme približne milión my," priblížil.

Rezort v predloženom dokumente dodáva, že na  predmetnú investičnú akciu bol v roku 2021 spracovaný stavebný zámer a jeho zhotoviteľovi bol uhradených viac než 43-tisíc eur. Neskôr bola vyhotovená i projektová dokumentácia a ďalšie úkony, pričom zhotoviteľovi bolo vyplatených ďalších 51-tisíc eur. 

V rámci projektu stojiska by sa na letisku Sliač mali vybudovať aj požiarne hydranty, verejné osvetlenie, navigačné osvetlenie či dažďová kanalizácia. 

Na letisku plánujú 33 projektov 

Naď zároveň informoval, že ide o jeden z 33 projektov, ktoré sa v rámci rekonštrukcie postupne realizujú. Informoval, že niektoér sa majú dokončiť ešte v priebehu tohto roka, ďalšie, ako napríklad spomínané stojisko, nasledujúci rok či tie ďalšie. "Tým, že je to nad 3 milóny, to musela schvaľovať vláda," povedal o projekte stojiska.

Aj napriek tomu, že projekt výstavby stojiska je naplánovaný až na nasledujúci rok, teda po predčasných voľbách, dočasne poverený minister nevidí dôvod na to, aby jej realizácii budúca vláda zabránila. Argumentoval to tým, že na výstavbu je už všetko pripravené ale aj výhodnou cenou, keďže viac než 5 miliónov by malo zafinancovať NATO.

Z 33 projektov, ktorých celková hodnota je približne 200 miliónov eur, realizujú 11 cez agentúru NSPA (NATO Support and Procurement Agency), sedem cez ďalšie programy NATO a prebieha aj 15 národných projektov.

Nedokončené veci, napríklad nepostavená skúšobňa motorov, by sa mohli riešiť v spolupráci s partnermi. Naď zároveň v minulosti pripustil ďalšie možnosti, napríklad s využitím letiska Kuchyňa či ďalších podporných činností zo strany spojencov.

Po sfinalizovaní potrebných projektov bude môcť podľa Naďa vláda rozhodnúť o obnovení civilného letectva na Sliači.

Rezort so začiatkom rekonštrukcie letiska začal oneskorene, no Naď v minulosti poprel informácie o tom, že by kvôli prebiehajúcej rekonštrukcii ministerstvo odmietlo prijať stíhačky F-16 v dohodnutom termíne.

Plánovanú rekonštrukcie letiska Sliač kritizoval aj opozičný Hlas-SD, pričom vláde vyčíta výšku zákazky. "A opäť, hoci zatiaľ len slovne, rozhadzuje stámilióny zo štátnej kasy na predražené zákazky," napísala strana v nedávnom stanovisku. 

Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Ešteok (Hlas-SD) dočasne poverenému ministrovi pripomenul, že vláda Petra Pellegriniho v roku 2019 schválila rekonštrukciu letiska za 55 miliónov eur.

Súvisiace články