Jasno
13°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Poslanci odklepli zmeny v zdravotníctve i zákon šitý na mieru
Zdielať na

Poslanci odklepli zmeny v zdravotníctve i zákon šitý na mieru

BRATISLAVA / Poslanci NR SR poslali viacero zákonov do druhého čítania, zmenu zákona o dôchodkoch stopli v treťom čítaní.

Poslanci počas hlasovania neschválili novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení z dielne poslancov OĽaNO a Sme rodina. "Hlavným účelom predkladaného návrhu zákona je predovšetkým zvýšenie podpory dobrovoľného sporenia na dôchodok zo strany štátu, ktorého aktívna participácia je nevyhnutnou podmienkou, aby príjmy z individuálnych zdrojov mohli byť významnejším zdrojom financovania príjmu občanov v starobe," píše sa v dôvodovej správe.

Tretie čítanie zákona sa presúvalo na májovú schôdzu pre obštrukciu v parlamente. Opozičná SaS kritizovala konkrétne detaily návrhu zákona, ktoré by podľa poslanca Petra Cmoreja spôsobili povinný presun časti úspor dôchodcov do komerčnej poisťovne. Zákon napokon neschválili, zo 136 poslancov za hlasovalo len 66.

Schválili zmeny v zdravotníctve

Dopoludnia sa hlasovalo aj o novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zákon poslanci posunuli do druhého čítania. 

"Návrh zákona bol vypracovaný s cieľom zlepšiť dostupnosť záchrannej zdravotnej služby (ďalej len „ZZS“) pre pacientov bezprostredne ohrozených na živote, a to tak, aby garantoval teoretickú dostupnosť dojazdu ambulancie ZZS na miesto zásahu do 15 minút pre 90 % obyvateľstva, zefektívniť fungovanie ZZS a zakomponovať potrebné menšie úpravy vyplývajúce z aktuálnych povinností a potrieb systému ZZS na Slovensku," píše sa v dôvodovej správe zákona s dodatkom, že ide o podmienku poskytnutia financií z plánu obnovy.

Návrh zákona taktiež zavádza nový druh ambulancie ZZS, výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie by po novom vyhlasoval rezort zdravotníctva.

Poslanci do druhého čítania posunuli aj návrh novely zákona o liekoch, ktorý v legislatíve upravuje určité nedostatky, ktoré môžu byť v rozpore s nariadeniami Európskeho parlamentu. 

"Návrh novely zavádza pojem nekomerčné klinické skúšanie, ktoré vykonáva univerzita (vysoká škola), zdravotnícke zariadenie, napr. nemocnica, verejná vedecká organizácia, pacientska organizácia, alebo individuálny výskumník. Nekomerčné klinické skúšania tvoria celosvetovo okolo 15 % celkového objemu klinických skúšaní, na Slovensku za posledné 3 roky to bolo menej ako 3 %, pričom najčastejšími chorobami boli onkologické choroby najmä detských, ale aj dospelých pacientov," píše sa v dôvodovej správe zákona.

Odmietli uznesenie NR SR 

Poslanci odmietli uznesenie NR SR vo veci návrhu na zvolenie predsedu a člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Jozef Korček sa tak nestane predsedom úradu, nevymenujú ani Martina Huorku ako člena dozornej rady.

Poslanci posunuli návrh na vydanie zákona o niektorých vzťahoch súvisiacich s nájmom nehnuteľného majetku štátu do druhého čítania. 

"Účelom prijatia navrhovanej právnej úpravy je usporiadať niektoré právne vzťahy súvisiace s nájmom majetku štátu, ktoré nie je možné spravodlivo vysporiadať podľa súčasne platnej právnej úpravy. Ide predovšetkým o situácie, kde má štát prenajímať nehnuteľný majetok, ktorého existenciu alebo hmotný substrát zabezpečil nájomca sám a na vlastné náklady," píše sa v dôvodovej správe. 

Poslanec klubu Sme rodina Jaroslav Karahute, ktorý je predkladateľom zákona, pritom potvrdil, že ide o zákon šitý na mieru pre súčasného nájomcu tatranskej útulke Rainerova chata. 

Súvisiace články