Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Stroj na popcorn, známy kuchár aj party set: Na čo míňajú strany pred voľbami
Zdielať na

Stroj na popcorn, známy kuchár aj party set: Na čo míňajú strany pred voľbami

Udalosti 22 z 30. apríla

BRATISLAVA / Na čo míňajú strany peniaze päť mesiacov pred parlamentnými voľbami?

Parlamentné voľby sa budú konať o päť mesiacov. V súvislosti s tým sú spojené aj transparentné účty politických strán. Tie už sú väčšinou vytvorené. No kým v rámci účtov niektorých strán svietia desaťtisíce eur, iné strany sú v mínuse.

Najviac na transparentný účet zatiaľ vložil opozičný Smer-SSD, a to 2 milióny eur. Zo zverejnených výdavkov sa však o tom, kam ich použijú, veľa nedozvieme.

Väčšinu z nich totiž presunuli do Agentúry Smer, ktorá ich ďalej spracuje. Podobný postup zvolila strana aj v rámci minulých parlamentných volieb, za čo ich kritizovalo napríklad Transparency International Slovensko. 

Míňajú na bilboardy aj party sety

Opozičná SaS si na transparentný účet poslala čosi vyše 320-tisíc eur. Peniaze na kampaň zatiaľ investovala okrem reklamy na Facebook či na výrobu billboardov napríklad aj poradenské služby v marketingu či tlač knihy.

Ide zrejme o kuchásku knihu, ktorú v poslednom období aj viackrát spomínal líder strany Richard Sulík, ktorý je známy aj ako vášnivý kuchár. Niekoľko tisíc strana investovala aj do služieb v gastre v rámci kampane práve známemu kuchárovi Marcelovi Ihnačákovi, s ktorým v minulosti Sulík vytvoril kuchársku knihu.

Hnutie Sme rodina v súčasnosti do kampane podľa transparentného účtu vložilo 100-tisíc eur, z čoho už väčšinu aj minulo. Okrem bežných výdavkov peniaze hnutie minulo aj na vytvorenie osemsmeroviek či noviny Sme rodina. Takmer 2-tisíc eur tiež hnutie minulo na stroj na popcorn ale aj party set.

Zdá sa, že hnutie Borisa Kollára si počas kampane bude zakladať na reklamných predmetoch. Len v marci na ich výrobu totiž minuli 40-tisíc eur.

Demokrati majú príspevky od straníkov, Hlas mínus na účte

Demokrati v súčasnosti nemíňajú, ale zhromažďujú peniaze na kampaň. Dar v hodnote 900 eur dostala strana od viacerých jej členov. Nechýbal medzi nimi dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger ani viacerí jej členovia. Príspevky ale pribúdajú zrejme aj od nestraníkov.

Na opačnom konci brehu sa však nachádza opozičný Hlas-SD. Keďže vznikol až po parlamentných voľbách, strana nemá nárok na príspevok od štátu a vzhľadom na to, že vznikla oddelením od Smeru, nemá ani vlastné financie.

Už pred komunálnymi voľbami sa na ich tranparentnom účte zbierali centové príspevky so zosmiešňujúcimi správami, čo bol odkaz na slová lídra Hlasu o tom, že si musia "naškrabkať" peniaze. "Aby ste si naškrabkali a mohli ďalej kradnúť," píše sa na jedinom peňažnom príspevku na transparentnom účte strany, ktorý je momentálne deväť eur v mínuse.

Čo hovorí zákon

Zákon hovorí, že politické strany môžu v rámci volebnej kampane využiť najviac 3 milióny eur vrátane DPH.

"Do limitu nákladov politickej strany podľa prvej vety sa započítava aj rozdiel medzi cenou daru alebo iného bezodplatného plnenia uvedenou v zmluve a cenou obvyklou a náklady na propagáciu politickej strany, ktoré politická strana vynaložila v čase začínajúcom 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb," píše sa v zákone o voľbách.

Výdavky zároveň musia byť zaznamenané na osobitnom účte. Započítavajú sa do nich náklady na úhradu volebných prieskumov, inzercie alebo reklamy, vysielanie politickej propagácie, plagáty či cestovné výdavky v súvislosti s kampaňou.

Súvisiace články