Jasno
16°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Heger debatoval s vysokoškolákmi: Je mínus, že takto chodí verbovať voličov, tvrdí Štefančík
Zdielať na

Heger debatoval s vysokoškolákmi: Je mínus, že takto chodí verbovať voličov, tvrdí Štefančík

BRATISLAVA / Po diskusii na univerzite prišla kritika. Prednáška za účasti dočasne povereného premiéra totiž bola povinná a odmenená bodmi počas záverečnej skúšky. Podľa politológa Radoslava Štefančíka sú v súvislosti s tým dva hlavné problémy.

Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (Demokrati) sa zúčastnil diskusie na Prešovskej univerzite v Prešove (UNIPO). Spravil tak v utorok (2. 5.) na fakulte manažmentu, ekonomiky a obchodu. Politik sa so študentmi rozprával o "vízii pre moderné a úspešné Slovensko".

"Ak sa zúčastníte, tak máte malé plus pri hodnotení predmetu, vytvoríme aj prezenčnú listinu," píše sa v mailovej pozvánke, ktorú zverejnil Smer-SSD na Facebooku. Ide pritom o mail konkrétneho vyučujúceho, ktorý v správe upozorňuje, že prednáška sa mala konať v čase trvania seminára, preto bola účasť na nej podmienená prezenčnou listinou. Opozičná strana pritom upozornila práve na fakt, že môže ísť práve o propagáciu dočasne povereného predsedu vlády, a to len päť mesiacov pred voľbami.

Diskusia bola dobrovoľná, reaguje univerzita  

"Išlo o dlhšie plánovanú a pozvanú návštevu, ktorej súčasťou bola aj prednáška spojená s diskusiou so študentami. Univerzita je otvorená sprostredkovávaniu členov exekutívy so študentami, ktorí tak majú možnosť bezprostredného kontaktu, vrátane kladenia otázok," reagovala hovorkyňa UNIPO Anna Polačková. Dodal, že univerzita aj v minulosti účasti zástupcov vrcholových štátnych orgánov umožňovala v prípade ich záujmu diskutovať na vybrané odborné témy, "nie na propagáciu politických strán a hnutí"

Polačková dodala, že v súvislosti s návštevou dočasne povereného premiéra oslovili fakulty, ktorých študijné programy sa prelínajú s jeho agendou ako premiéra, ministra financií alebo zdravotníctva. 

"Spôsob, akým sa rozhodli jednotliví pedagógovia uvoľniť  svojich študentov na diskusiu s pánom premiérom, ktorá sa konala v čase ich výučby, bolo v réžii pedagógov a univerzita do toho nevstupovala a nikdy nevstupuje. Je potrebné však zdôrazniť, že účasť na diskusii bola pre študentov dobrovoľná," povedala Polačková s dodatkom, že napokon bol o stretnutie s Hegerom zo strany študentov veľký záujem.

Heger sa dištancuje

Samotný Heger sa od podobného konania UNIPO dištancuje. "Eduard Heger o takejto aktivite univerzity nemal vopred vedomosť a nesúhlasí s ňou, čo dal vedeniu dnes na vedomie aj písomne," reagoval Hegerov hovorca Matej Neumann pre Noviny PLUS TV JOJ s dodatkom, že politik so študentmi diskutoval o odchode mladých ľudí zo Slovenska či o prechode ku krajinám s inovačným a vedeckým potenciálom.

"Študenti v rámci diskusie apelovali na zlepšenie cestnej infraštruktúry, na vyrovnávanie regionálnych rozdielov či rozvoj turizmu. Z radov študentov nechýbala ani otázka týkajúca sa podpory zdravotníctva, školstva a športu," píše UNIPO na svojom webe.

Kritika prišla aj z radov opozičného Hlasu-SD Generálny manažér strany Matúš Šutaj Eštok dočasne povereného premiéra skritizoval, že počas volebnej kampane vystupuje na univerzite, pričom pripomínal aj to, že účasť bola podmienená prezenčnou listinou. "Je to také pohŕdanie funkciou predsedu vlády, aké som ešte nezažil," dodal.

Štefančík pripomína volebnú kampaň

"Ako politológ môžem povedať, že pokiaľ ide o študentov politológie, tak si myslím, že je úplne normálne a prirodzené, ak politici chodia diskutovať na vysoké školy práve medzi študentov takýchto spoločensko-vedných odborov, pretože sa ich to bezprostredne týka," povedal politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ s dodatkom, že dôležité je však načasovanie podobnej diskusie. 

V súvislosti s konkrétnou prednáškou tak vidí dva hlavné problémy. Podobné diskusie by sa totiž podľa neho nemali konať pred voľbami. "Hoci nie sme v oficiálnej časti volebnej kampane, no tá už niekoľko týždňov beží. Poznáme totiž termín volieb a posledné týždne sa o ničom inom ani nehovorí. Preto je veľký mínusový bod pre povereného premiéra, že takýmto spôsobom chodí "verbovať" svojich potenciálnych voličov na vysoké školy," vysvetlil odborník.

Štefančík pripomenul, že čoskoro sa končí prednáškové obdobie, a tak politik zrejme využil poslednú možnosť na takýto spôsob kampane. "Nie je vhodné robiť prednášky na akúkoľvek tému bez ohľadu na to, či hovorí, že ide o kampaň alebo nie. Politik môže tvrdiť, že robil prednášku na inú tému, ale je to súčasť kampane," myslí si politológ, argumentuje to práve blížiacim sa septembrom.

Čo hovorí zákon?

Problémom v súvislosti s návštevou Hegera na univerzite môže byť aj školský zákon, ten totiž účasť politikov na akademickej pôde limituje. "V školách a v školských zariadeniach sa zakazuje činnosť politických strán a politických hnutí a ich propagácia," píše sa v legislatíve.

"Dá sa povedať, že Eduard Heger porušil zákon, lebo ako šéf konkrétnej politickej strany vyvíjal činnosť na akademickej pôde," skonštatoval odborník.

Druhým, nemenej výrazným problémom je podľa politológa aj to, akým spôsobom bola diskusia prezentovaná pre samotných študentov. "Je to veľmi negatívne a veľmi zle to pôsobí na verejnosť a vrhá to zlé svetlo na celú vysokoškolskú inštitúciu," dodal.

"Tak to potom asi nechodil na vysokú školu," reagoval Štefančík na otázku, či dočasne povereného premiéra ospravedlňuje, že o komunikácii školy nevedel. "Nerobí to len UNIPO, tých príkladov je veľa," dodal.

Politológ reagoval aj na fakt, že daný mail zverejnil práve Smer-SSD Roberta Fica. "Ako predseda vlády absolvoval desiatky podobných stretnutí na rôznych univerzitách a stredných školách. Na jeho mieste by som sa schoval pod stôl a čušal," zakončil.

Súvisiace články