Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Řádek o odchode Vlčana: Na úradnícku vládu je neskoro, rovnako ako na akt pomsty. Prezidentka premeškala šancu
Zdielať na

Řádek o odchode Vlčana: Na úradnícku vládu je neskoro, rovnako ako na akt pomsty. Prezidentka premeškala šancu

BRATISLAVA / Dočasne poverený agrominister Samuel Vlčan oznámil, že sa vzdáva funkcie pre medializované informácie o dotáciách. Robí tak napriek tomu, že sa necíti byť vinným.

S otázkou odchodu dočasne povereného ministra sa dočasne poverená a menšinová vláda dostáva do ešte zložitejšej situácie. Nového ministra nie je možné vymenovať a do popredia sa znovu dostáva otázka o úradníckej vláde.

Ešte pred veľkou nocou sa prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila, že ak dôjde k ďalšiemu zúženiu dočasne povereného predsedu vlády Hegera, bude musieť zvážiť aj túto možnosť. Podľa politológa Miroslava Řádka je na takýto krok však už neskoro. 

Úrad vlády SR ani Prezidentský palác zatiaľ o ďalších krokoch neinformoval. Dočasne poverený premiér Heger sa nachádza na konferencii. 

Prezidentka premeškala šancu aj na starý dobrý akt pomsty, komentuje Řádek

Politológ zdôraznil, že by bolo vtipné, ak by rezort viedol Eduard Heger. "Keď niekto zvláda viesť úrad vlády, financie a zdravotníctva, tak dáke pôdohospodárstvo dá do vrecka," sarkasticky poznamenal politológ. Řádek zároveň uviedol, že úradnícka vláda by bola na mieste, ale prezidentka to neurobí. "Prezidentka urobila chybu, že tejto vláde dala možnosť ešte dodýchať, pričom naozaj mala pristúpiť k vymenovaniu úradníckej vlády. Mala im naznačiť, že ak majú byť predčasné voľby, tak jedine do júna," pokračoval ďalej. 

Prezidentka mala povedať aktuálnej vláde narovinu, že úradnícku vládu mala vymenovať aj bez tohto parlamentného cirkusu. "Mala vládu na tácke a mala využiť možnosť menovať úradnícku vládu, ktorá by dovládla do septembra. Zároveň mala možnosť využiť aj akt pomsty, nakoľko jej Matovičovsko-Hegerovská vláda nevedela prísť na meno a Igor Matovič sa o nej vyjadroval hrozne už pred poslednými prezidentskými voľbami v roku 2018. Urobila by tak najlepšie sama pre seba, ale aj pre občanov. Mohla na hulváta využiť túto príležitosť," pokračoval s tým, že by to bolo pre jej dobro a spoločnosť by ochránila pred takýmito trápnymi momentami. 

Nominant protikorupčného hnutia v konflikte záujmov

"Prezidentka z toho vychádza trápne a opozícia ju ostreľuje, pričom ona je bez zbrane," poznamenal s tým, že je neuveriteľné, že Samuela Vlčana nominovala "protikorupčná vláda" a to napriek jeho konfliktu záujmov. Politológ pripomenul aj povestný test Ficom.

"On pri takomto evidentnom konflikte záujmov nevidel dôvod na svoj odchod. Momentka, ako sa zodpovednosti zbavuje Eduard Heger, ale aj Igor Matovič, je úsmevná," pripomenul s tým, že Igor Matovič bol predsedom vlády a on nominoval ako svoju náhradu Eduarda Hegera. Teraz sa podľa odborníka tvári akoby nikdy neboli v jednej strane.

Vláda je neprofesionálna nielen navonok, ale aj vo vnútri

V tom, že vláda neoznámila ďalšie kroky, vidí Řádek aj samotný Prezidentský palác, ktorý zrejme už podnikol isté kroky. "Prezidentka možno do odchodu Samuela Vlčana dotlačila s tým, že toto je poslednou kvapkou v mori," uviedol odborník. 

Řádka zaráža to, že Úrad vlády SR zlyháva nielen vo vonkajšej, ale aj vnútornej komunikácii, ale aj vo vnútorných procesoch. "Informácie tam evidentne neprechádzajú tak, ako by mali. Je mrzuté, že dosť dôležití ľudia vo vláde netušia, kto kedy prichádza a kto odchádza. Je to neprofesionálne o to viac, že ide o dočasne poverenú vládu," uzavrel Miroslav Řádek pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie