Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na hrane: Galek obvinil Hegera zo zneužitia, Hirman vyčítal Saske namiesto práce Geissenovcov, aj drahé potraviny
Zdielať na

Na hrane: Galek obvinil Hegera zo zneužitia, Hirman vyčítal Saske namiesto práce Geissenovcov, aj drahé potraviny

BRATISLAVA / Vláda Eduarda Hegera prišla o ďalšie meno. Po škandále s dotáciou bleskurýchlo odchišiel minister Samuel Vlčan (nom.OĽaNO), ktorý už prezidentke stihol vrátiť poverenie spravovať rezort. Čo bude ďalej s vládou a s dotáciou takmer jeden a pol milióna eur? Spaľovacie motory, elektromobilita, ale aj fungovanie firiem po drastickej kríze, to boli témy dvoch naozaj ostrých súperov. Demokratov a Sasky. Karla Hirmana a bývalého štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Karola Galeka.

Bude úradnícka vláda?

"Zažil som vo vláde Igora Matoviča a viem, že viesť krajinu s takýmto ministrom nebolo jednoduché. Zároveň viem, čo som našiel na ministerstve hospodárstva... veci, ktoré som musel riešiť," začal Hirman svoju reakciu na mimoriadny príhovor Eduarda Hegera. 

Pokračoval s tým, že v čase bezprecedentnej pandémie a vojny u suseda dokázal dočasne poverený premiér zvládnuť bez prehnaných negatívnych dopadov na občanov. Karel Hirman však úradnícku vládu ani nepotvrdil, ani nevyvrátil. Zo septembrového termínu volieb vinil dočasne poverený minister hospodárstva SaS a OĽaNO. "Sprevádzali Geissenovcov po Slovensku," kopol si do Richarda Sulíka. 

Karol Galek uviedol, že to bola práve Saska, ktorá proti Igorovi Matovičovi bojovala a postoj Hirmana označil za schizofrenický. "Vtedy mu neprekážalo, že sedí v jednej miestnosti s Igorom Matovičom," poznamenal a dodal, že sa od neho Karel Hirman teraz pomyselne odťahuje.

Príhovor Eduarda Hegera označil za zneužitie verejnoprávnej televízie. Napätie medzi diskutujúcimi v štúdiu sa dalo krájať a oponenti si vyčítali všetko - okrem Geissenovcov sa na pomyselnú "podpásovku" zmohol aj Karol Galek, ktorý ministrovi vyčítal zimnú dovolenku na Havaji. Hirman zase kontroval tým, že Saska povalila každú vládu v ktorej bola. "Pani prezidentka má veľmi nepríjemnú úlohu a zbabelo na ňu zhodili niečo, čo nie je jej vina," pokračoval Hirman a vzápätí označil Galeka za klamára. Bývalý štátny tajomník totiž Hirmana označil za nominanta OĽaNO. 

"Máme päť mesiacov do volieb a keby to takto išlo do septembra, tak by sa musel Eduard Heger naklonovať," uviedol Galek a pripustil aj úradnícku vládu. "Bude to téma dňa," dodal ďalej. 

Čo bude s "Vlčanovou" dotáciou?

Hirman zopakoval, že prebieha šetrenie, či bola dotácia udelená správne. Poslanec za Sme rodina Karahuta v Analýzach 24 podľa neho predstavil fakt, že ak sa nebude môcť podnikať, byť v politike a uchádzať sa o dotácie, tak práve na rezort pôdohospodárstva nepríde nikto. "Je to zodpovednosť pána Budaja a firmy pána Vlčana, ktorá o tú dotáciu požiadala," zhodnotil dočasne poverený minister Hirman. 

Podľa Galeka je hanba, že Samuel Vlčan sa vzdal poverenia a to namiesto toho, aby vrátil finančnú dotáciu. K odchodu dočasne povereného šéfa envirorezortu sa však vyjadriť nevedel. "S tým, čo hovoril pán Galek úplne súhlasím," reagoval Hirman a Galek sa mu poďakoval. Reagoval na slová o Vlčanovom odchode. 

Proti otázke o tom, či je táto vláda hanbou, Hirman reagoval dotáciami a cenami energií, ktoré štát výrazne kompenzuje. "To, že tu máme politickú krízu, tá je spôsobená tým, že lídri koalície zlyhali," doplnil Hirman s tým, že z ústavnej väčšiny sa prepracovali až k menšinovej vláde. "Zrazili sme distribučné poplatky pre všetkých v krajine na ceny z minulého roka," doplnil. 

Čo bude so zdražovaním?

Prevalcujú nás ceny o rok alebo dva? Hirman pripustil, že ak vo voľbách zvíťazia populisti a "bude to tak, ako to teraz vidíme v parlamente, čo je doslova atak na štátnu kasu, tak áno". "My sme pripravili memorandum, ale zároveň sme hovorili aj o šetrení a o tom, že tie domácnosti musia byť motivované," argumentoval Galek s dôrazom na to, že Slovensko sa nemôže tváriť, že keď je okolo búrka, tak my máme bezvetrie. Ďalej argumentoval 28. bodmi Sasky. "Pomoc je neadresná a neefektívna. Bohatí dostávajú rovnako ako tí, ktorí by potrebovali pomôcť viac," dodal. 

"Ak by všetko bolo tak, ako hovorí pán Galek, tak by som do NR SR nechodil, ako na klavír. Museli sme to nastaviť legislatívne, ale aj vecne. Schému pomoci sme notifikovali až po mojom príchode," oponoval Hirman s tým, že schéma pomoci je jeho dielom. Vláda podľa neho zmenila energeticku tsunami na vlnku. 

Ako to bude s enviropoplatkami a Slovalcom?

Galek nesúhlasí s tým, čo navrhuje Pellegrini. Štát sa podľa neho nemá starať o firmy, ale má im zabezpečiť to, aby sa dostali k rovnakým podmienkam, ako je tomu v zahraničí. Išlo o to, že veľké firmy sa nevedia dostať ku kompenzáciám z envirofondu, pričom poplatky za znečisťovanie platia. 

"Keď boli pán Pellegrini a pán Fico vo vláde, tak nedávali z envirofondu žiadnu pomoc Slovalcu," uviedol Hirman s tým, že predtým Slovalco prežilo napriek Ficovi a Pellegrinimu. Slovalco bolo podľa Karla Hirmana aj o tom, že nemá suroviny, ani nie je na pobreží. "Perspektívna výroba bude, rokovania sa začali," uzavrel. 

Viac vo videu:

Čo bude s opatreniami v parlamente?

"Ľudia kľud, elektrina je zastropovaná do roku 2027," vyzval občanov Hirman s tým, že ceny sú zabezpečené a netreba vyvolávať paniku. Priznal, že potraviny sú iným problémom a to systémovým, "Treba to riešiť, ale nie je to problém energetický," pokračoval ďalej s tým, že to konzultoval už aj so Sojkou.

"V kilečku Sasky sa zrušila cenová registratúra za posledné obdobie, keď si ich obchodníci museli viesť a zverejňovať ich," reagoval Hirman. Galek navrhoval efektívnejšiu prácu so zdrojmi, ktoré máme. Podnikatelia sa podľa neho sťažujú, že nevidia tie financie. "Efektívnejšie, adresnejšie," oponoval Galek. 


Súvisiace články

Najčítanejšie