Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Eduard Heger končí, Matovič viní prezidentku: Je za tým slaboštvo a zbabelosť oboch
Zdielať na

Eduard Heger končí, Matovič viní prezidentku: Je za tým slaboštvo a zbabelosť oboch

BRATISLAVA / Dočasne poverený premiér Eduard Heger ponúkol prezidentka viacero možností, ako vyriešiť vládnu krízu. Jednou bol aj jeho odchod. Prezidentka ani jednu možnosť neprijala a preto jej Eduard Heger (Demokrati) vrátil poverenie viesť krajinu.

Eduard Heger o svojich krokoch informoval v mimoriadnom vyhlásení. Dôvodom bol aj odchod Rastislava Káčera z postu dočasne povereného šéfa diplomacie. Po Samuelovi Vlčanovi a Vladimírovi Lengvarskom išlo už o štvrtého ministra, ktorý opustil vládu. 

Eduard Heger akcentoval, že sa krajinu snažil v pokoji previesť až do predčasných volieb, situácia sa však vyvinula inak. "Ponúkol som prezidentke, aby si na chýbajúce miesta ministrov menovala svojich nominantov, ale aj to, že vládu povedie niekto iný," vysvetľoval v úvode s tým, že prezidentka všetky jeho nádvrhi odmietla. 

Saska hovorí o konci éry chaosu

Strana Sloboda a Solidarita (SASKA) považuje dnešný krok Eduarda Hegera, ktorý požiadal pani prezidentku o vzatie poverenia, za koniec éry najnerozhodnejšieho premiéra v dejinách Slovenska.

"Tejto potupe a vlastne aj svojmu politickému koncu sa Eduard Heger mohol vyhnúť, ak by nestrkal hlavu do piesku, ale robil to, čo sa od premiéra očakáva - riešil problémy. Riešenie mal v rukách už minulé leto, keď mohol uprednostniť štyroch výkonných ministrov a podporu 20 poslancov, ale rozhodol sa pre Igora Matoviča, ktorý bol najväčší problém Slovenska. Bohužiaľ, tak ako sa nedokázal zodpovedne postaviť k politickej situácii už v lete, nedokázal udržať ani len odvolanú vládu do termínu predčasných volieb," uviedol predseda SASKY Richard Sulík. Podľa SASKY je teraz nevyhnutná pokojná úradnícka vláda.

"Eduard Heger bol najnerozhodnejším premiérom v histórii Slovenska. Nedokázal využiť potenciál vlády, aby Slovensko napredovalo. Uprednostnil vládu v menšine, ktorú nevedel udržať. Aj preto podporíme úradnícku vládu," doplnil podpredseda strany Branislav Gröhling.

Pellegrini vyzýva na predčasné voľby v júli

Hlas-SD informoval, že vníma odchod Hegerovej vlády ako nevyhnutný krok k stabilizácii politickej scény a k príprave Slovenska na predčasné voľby. "HLAS - sociálna demokracia sa v tejto situácii bude správať zodpovedne. Od úradníckej vlády očakáva len riešenie prípadných krízových situácii. HLAS - sociálna demokracia nevysloví dôveru tejto vláde, " uviedol líder Peter Pellegrini.

"Chcem však vyzvať voličov, aby nezabudli, kto chaos a marazmus spôsobil. Igor Matovič, Eduard Heger, Boris Kollár, Veronika Remišová a Richard Sulík, sú predstavitelia trojročného chaosu a rozkladu štátu," pokračoval Peter Pellegrini a dodal, že vyzýva všetky politické strany, aby ukončili tento chaos a v parlamente schválili júlový termín predčasných volieb.

"Vyzývame Sme rodina, SaS aj PS, aby takýto návrh podporili. Je to jediná cesta ako ukončiť chaos," uzavrel líder Hlasu-SD.

KDH hovorí o potrebe stability

Podľa KDH sa Slovensko musí stabilizovať. "Parlament nedokáže rozumne pracovať v prospech ľudí, vláda je bez 4 ministrov. Kto iný by mal v tomto chaose a kríze konať, ak nie prezidentka, ktorá dala tejto vláde poverenie? KDH verí, že prezidentka sa zachová nadstranícky a úradnícka vláda bude naozaj úradnícka, teda schopná prijímať odborné rozhodnutia bez snahy zaťahovať ľudí do ideologických či zbytočných politických zápasov. Ľudia si zaslúžia rozvahu, pokoj a zodpovednosť," uviedol predseda Milan Majerský.  

PS sľubuje konštruktívne správanie

"Čo bolo na fungovaní tejto vlády zlé, ubližujúce a chaotické, všetci vieme. Nemá zmysel to teraz opakovať. V PS sa jej preto chceme už len poďakovať za to, čo bolo dobré - minimálne za držanie jasnej zahraničnopolitickej orientácie Slovenska," uviedol predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. 

Dodal, že Slovensko teraz čakajú náročné mesiace. "My sa v nich budeme správať konštruktívne a podporíme všetky kroky, ktoré pomôžu znížiť mieru chaosu. V kampani ponúkneme kvalitný program a budeme presviedčať ľudí, aby nám dali šancu robiť normálnu, odbornú politiku orientovanú na budúcnosť," dodal na záver.

Smer-SD si dáva podmienky

Úradnícka vláda nezíska v parlamente podporu a nebude schopná riešiť najväčšie problémy Slovenska. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

"Ústavná a politická kríza, v ktorej sa nachádza Slovenská republika, sa nedá vyriešiť bez parlamentu," povedal. Považuje za veľký chybu, že prezidentka nerokovala s predsedami politických strán.

Dôveru úradníckej vláde pripustil v prípade, ak by boli predčasné parlamentné voľby posunuté zo septembra na začiatok júla. "Sme pripravení sa s pani prezidentkou rozprávať a viem si predstaviť, že by vláda dostala od nás dôveru," dodal.

Boris Kollár hovorí o obmedzených možnostiach

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nemá po žiadosti premiéra Eduarda Hegera o zbavenie poverenia viesť vládu inú možnosť, ako ustanoviť úradnícku vládu. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár.

Zdôraznil, že kompetencia zostavovania úradníckej vlády patrí výlučne prezidentke. "Ona si môže sama rozhodnúť, koho si tam dá. Nemusí počúvať parlament," povedal Kollár. Hlava štátu si však podľa neho môže zavolať relevantné politické strany a dohodnúť sa s nimi na obsadení úradníckej vlády.

Úvahy o prípadnom posunutí termínu predčasných volieb na skorší ako septembrový termín nepovažuje za reálne. "Potrebujete na to 90 poslancov, keď SaS a OĽANO povedali, že nie, môžeme pretočiť tento list," dodal v relácii.

OĽaNO viní prezidentku

Dôvodom má byť pravá ruka ministra Samuela Vlčana Martin Ondráš, ktorý kandidoval za PS. Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš (OĽaNO) ho dokonca označil za tú pravú škodnú na ministerstve pôdohospodárstva. 

Matovič sa pred Prezidentským palácom pýtal, či prezidentka "dva týždne tajila Vlčanovu kauzu práve kvôli tomuto mužovi". Eduard Heger však na tlačovom vyhlásení uviedol, že prezidentka vedela o tom, že minister pôdohospodárstva chce vrátiť poverenie. 

"Je to nová situácia, ako som povedal, ale treba povedať pravdu," uviedol Matovič s tým, že to prezidentka mala riešiť skôr a mala by vyvodiť zodpovednosť. "Vláda padľa na slaboštve Eduarda Hegera, ale aj slaboštve a zbabelosti prezidentky Zuzany Čaputovej," povedal Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie