Jasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Štefančík o konci Hegera: Prezidentka nemala inú možnosť, termín predčasných volieb je aj jeho pričinením
Zdielať na

Štefančík o konci Hegera: Prezidentka nemala inú možnosť, termín predčasných volieb je aj jeho pričinením

BRATSISLAVA / V nedeľu, 7.mája, Eduard Heger oznámil, že prezidentku požiadal o vrátenie poverenia viesť vládu. Prezidentka teda vymenuje úradnícku vládu, ktorá krajinu povedie do predčasných volieb v septembri.

Podľa politológa Radoslava Štefančíka je Hegerov koniec prirodzeným dôsledkom rozsypanej vlády. "Konečne s odstupom niekoľkých týždňov pochopil, že takto to ďalej nejde. Som presvedčený, že posunutie termínu predčasných volieb na september, je aj jeho pričinením," uviedol Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Podľa odborníka sa ukázalo, že Eduard Heger síce môže byť dobrý človek, ale "nie je dobrý manažér, ani líder". Dodal aj to, že Eduard Heger sa spoliehal na to, že chaos pominie, ale ten eskaloval ďalej a vyvrcholil odchodom niekoľkých ministrov. Prezidentka podľa neho nemala inú možnosť, ako jeho návrhy na riešenie neprijať. 

"Čo mala prezidentka robiť? Jej rozhodnutie je úplne pochopiteľné. Uvedomila si, že táto stranícka konštelácia Slovensku nepriniesla nič dobré. Ide do rizika, že vláda, ktorú vymenuje môže mať podobné problémy, ako táto vláda," pokračoval s dôrazom na to, že úradnícka vláda už nebude predkladať do parlamentu žiadne návrhy.

Uškodí toto rozhodnutie prezidentke?

Podľa politológa nie je automatické, že by menovanie úradníckej vlády prezidentke poškodilo a to napriek tomu, že za každé rozhodnutie bude zodpovedná ona.

"Bolo by zlé, ak by prezidentka kalkulovala so svojimi osobnými politickými prioritami a nezarátala do toho osud krajiny," reagoval odborník na margo jej hypotetickej kandidatúry na prezidentku aj v ďalších voľbách. 

Dodal, že ňou nominovaní ministri sa napokon môžu ukázať ako tí správni, ktorí krajine konečne prinesú pokoj. 

Súvisiace články