Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šimko potvrdil vstup do úradníckej vlády: Nebudem komentovať stranícku politiku, ostávať kresťanom a demokratom
Zdielať na

Šimko potvrdil vstup do úradníckej vlády: Nebudem komentovať stranícku politiku, ostávať kresťanom a demokratom

BRATISLAVA / Verejnosť zatiaľ oficiálne mená všetkých členov úradníckej vlády nepozná, svoj nástup do funkcie však potvrdil budúci minister vnútra Ivan Šimko.

Už o niekoľko dní na Úrad vlády SR zasadne úradnícka vláda. Avizovala to prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu (7. 5.), pričom verejnosti prezradila meno nového premiéra - Ľudovíta Ódora, súčasného viceguvernéra NBS. 

"Rozhodnutie pani prezidentky vymenovať ma za predsedu vlády odborníkov je pre mňa cťou a zároveň veľkou zodpovednosťou. Slovensko sa dnes nachádza v neľahkej situácii a so svojim tímom urobíme všetko preto, aby sme krajinu priviedli k predčasným voľbám do NRSR a priniesli želaný pokoj, stabilitu, ale zároveň aj konštruktívnu odbornú diskusiu v témach, ktoré sú pre ľudí a krajinu dôležité," povedal Ódor v utorok (9. 5.).

Čo sa týka ďalších mien možných ministrov, oficiálne mená zatiaľ známe nie sú. Na miesto ministra vnútra má zasadnúť Ivan Šimko, čo na sociálnej sieti sám potvrdil. Šimko už v minulosti pôsobil vo vláde ako minister vnútra aj obrany.

"Som pripravený prijať službu, ktorá vyžaduje nezávislosť a zmysel pre spravodlivosť voči všetkým. Preto som sa rozhodol prerušiť svoje členstvo v Kresťanskodemokratickom hnutí po dobu výkonu tejto služby," napísal Šimko. Dodal, že aj napriek tomu, že to nevyžaduje ústava ani zákon, vyplýva to z kontextu súčasnej situácie.

"Nebudem sa preto do konania volieb ani verejne vyjadrovať k politike jednotlivých politických strán. To ale neznamená, že nebudem hovoriť a písať o hodnotách, ktoré našu spoločnú domovinu robia silnejšou a o rizikách, čo ju oslabujú. A srdcom zostávam tým, čím som sa počas svojho celého verejného života usiloval byť vždy: kresťanom (i keď často chybujúcim a nehodným) a demokratom (tiež asi nie vždy dokonalým)," dodal.

Úradnícka vláda vznikne čoskoro

Informáciu o vymenovaní úradníckej vláde potvrdila Čaputová v nedeľu. Len niekoľko hodín pred jej stretnutím s dočasne povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom líder Demokratov informoval o tom, že hlavu štátu požiada o odňatie poverenia na vedie vlády, čím padne celá dočasne poverená vláda.

Predchádzalo tomu odstúpenie dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. To sa stalo po medializovaní dotácii v hodnote 1,4 milióna eur z ministerstva životného prodstredia. Firma, ktorá o dotáciu požiadala je totiž napojená práve na Vlčana. Krátko po tom, ako sa vzdal funkcie, o odchode informoval aj dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Úradnícku vládu má prezidentka vymenovať nasledujúci týždeň, dôvodom má byť čas pre jej členov, aby ukončili súčasné pracovné úväzky. V súčasnosti nie sú známe oficiálne mená nových členov vlády, verejne sa však o viacerých z nich hovorí. "O menách budem najskôr informovať predsedov politických strán a následne verejnosť," vyjadrila sa ku konkrétnym kandidátom Čaputová.

Súvisiace články

Najčítanejšie