Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Analýzy Na hrane s Klimekom: Stúpnuť by mali reálne mzdy a klesnúť ceny potravín
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Klimekom: Stúpnuť by mali reálne mzdy a klesnúť ceny potravín

BRATISLAVA / Ľudovít Ódor, viceguvernér Národnej banky Slovenska. To je meno, ktoré v kresle premiéra nahradí Eduarda Hegera. V akom stave dostane ekonomiku a rozpočet, čo bude musieť zachraňovať a akú pomoc štát ešte prípadne plánuje v boji proti inflácii. Aj o tom diskutoval štátny tajomník Marcel Klimek v relácii TV JOJ Analýzy Na hrane. A ako sa to všetko môže odraziť na preferenciách, zas prezradil šéf agentúry AKO Václav Hřích.

Klimek sa nechcel priamo vyjadrovať k tomu, aký bude jeho osud v rámci úradníckej vlády. "Nejaké úvahy, samozrejme, mám," povedal s dodatkom, že ich bude zdieľať prv so svojou rodinou a súčasnými spolupracovníkmi. Informácie o neoficiálnych diskusiách prezradiť nechcel. Dodal však, že bankovníctvu a ekonomike sa venoval celý svoj profesný život, či už v súkromnej alebo verejnej sfére.

"Verejné financie odovzdávame v prvej hornej tretine krajín EÚ," zdôraznil s tým, že rezort financií odovzdáva v dobrej kondícii. Čo sa týka jeho politickej budúcnosti ako člena strany Nova povedal, že aktuálne prebiehajú viaceré rokovania ohľadom septembrových volieb.

"Ako aj pán Ódor, tak aj pán Horváth sú kvalitní ekonómovia," povedal o budúcom premiérovi a prevdepodobnom ministrovi financií Michalovi Horváthovi, o ktorom informoval Denník N. Dodal, že s Horváthom sa v súčasnosti v profesijnom živote stretáva pravidelne, a tak je dobre oboznámený so súčasným stavom rezortu.

"Na rozdiel od týchto dvoch vlád, ktoré preberali verejné financie s takmer prázdnou verejnou pokladnicou, preberajú štátnu pokladnicu s historickým plnením," povedal o výhodách prichádzajúcej úradníckej vlády. Dodal, že pozitívom je aj to, že so sebou neprinesú stranícke tričká. "Očakávam to, čo aj občania - vyvážený kompromis medzi rešpektovaním verejných financií," povedal s dodatkom, že obaja menovaní sú autori zákona o dlhovej brzde, teda si ho budú môcť vyskúšať na vlastnej koži.

Komu úradnícka vláda pomôže a komu priťaží

Otázkou však je, komu úradnícka vláda preferenčne pomôže, a komu práve naopak - uberie. "Môže to mať vplyv naprílkad pri strane Demokrati, keďže jej členovia boli členami vlády," povedal šéf agentúry AKO Václav Hřích s dodatkom, že na druhej strane im to však môže rozviazať ruky a môžu sa plne sústrediť na kampaň.

Pripomenul, že v súčasnosti bude celý parlament opozičný, a teda je podľa neho otázne, či budú aj naďalej vláda a parlament medzi sebou bojovať

Hřích pripomenul aj to, že v súčasnosti je na politickej scéne nový subjekt Mikuláša Dzurindu, jeho dôsledok sa ale ukáže počas najbližšieho prieskumu, rovnako môže zavážiť aj kampaň OĽaNO medzi ľuďmi. Otázne podľa odborníka bude aj to, akým spôsobom sa bude vyvíjať boj medzi Hlasom a Smerom. "Tí voliči, ktorí obľubujú dôraznejší spôsob komunikácie, inklinujú skôr k Smeru," povedal s tým, že sú to mnohokrát zároveň aj voliči Republiky. Líder Hlasu-SD podľa Hřícha však podľa neho pôsobí menej výrazne vzhľadom na jeho vyjadrenia.

Nova je podľa odborníka v podobnom mieste ako KÚ - sú spájaní najmä s OĽaNO. Bude preto podľa neho istejšie "staviť na istotu" a ostať spojený s OĽaNO. "Sú to výroky skúseného odborníka," reagoval Klimek s tým, že ich akceptuje.

Rezort odovzdávame v dobrom stave, tvrdí

Klimek pripomenul, že Slovensko dosiahlo deficit menší než 3 %, pritom aj dlh krajiny je menší než 60 % , čo nás radí k hornej tretine krajín EÚ.

Vývoj financií je lepší než hrozivé scenáre z minulého roka, skonštatoval. "Táto vláda dostala do vienka gigantiké krízy, no firmám v rámci prvej krízy dokázala poslať takmer 9 milárd eur," povedal s dodatkom, že aj v rámci ďalších kríz krajina "giganticky pomáhala" ľuďom aj firmám, pričom udržala aj dobrý stav verejných financií.

"Aj vývoj tohtoročného rozpočtu je v sumáre lepší oproti tomu, ako je nastavený," vyjadril sa Klimek k prípadným škrtom úradníckej vlády. Dodal, že neočakáva, že pre plnenie rozpočtu bolo potrebné robiť akékoľvek škrty. "Pre buducnosť je to evergreen, akékoľvek konsolidačné opatrenia," dodal.

Aké sú prognózy vývoja cien

Aktuálne očakávania rezortu financií sú také, že reálne mzdy zamestatncov štátnych i súkromných porastú.

Aj čo sa týka potravín, podľa odborníka sa blížime k "dobrému obdobiu" - lokálna produkcia bude vytláčať tú zahraničnú. "Krivka sa obrátila a začína klesať aj cena pšenice," povedal s tým, že ku koncu roka by sme sa mali dostať na výrazne nižšiu úroveň cien potravín. 

Klimek pripomenul, že čo sa týka platieb energií, ich ceny sú zastropované až do roku 2025. "Je to bezprecedentná zmluva, ktorá nemá obdobu v Európe," dodal Klimek. Pripomenul, že ide o dohodu so SE. 

Parlamentom aktuálne prešli aj návrhy Smeru-SD na pomoc s bojom s cien energií v rvom čítaní, pričom Fico informoval o tom, že rokovať by sa o návrhoch malo v skrátenom legislatívnom konaní. "Ten základný úzus je ten, že MF sa vyjadruje po prvom čítaní," skonštatoval Klimeks tým, že bude na strane vlády i parlamentu, či pre tieto zákony príjme aj nejaké kompenzačné opatrenia, ktoré dieru v rozpočte vykrijú.

"K individuálnym sektorovým pomociam treba pristupovať veľmi citlivo," povedal Klimek k návrhom. V tomto prípade výdavok považuje za relevantný a mal by podľa neho byť súčasťou väčšieho balíka. Dodal, že stropovanie marží je v súčasnosti napríklad v zdravotníctve. V prípade ak dochádza k nadmerným ziskom, na ťahu je podľa neho protimonopolný úrad.

Čo sa týka dohody rezortu pôdohospodárstva a potravinových reťazcov na zastropovanie cien, podľa neho bol predstavovaný s dostatočnou pompou, no keďže si zlacnené potraviny vyberali reťazce, minul sa podľa Klimeka účinkom.

Ako sme na tom v súvislosti s čerpaním eurofondov, zistíte vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie