Skoro jasno
20°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Podľa Polláka sa nevyhneme sankcii za nedostatočnú inklúziu rómskych detí, Gröhling viní OĽaNO
Zdielať na

Podľa Polláka sa nevyhneme sankcii za nedostatočnú inklúziu rómskych detí, Gröhling viní OĽaNO

BRATISLAVA / Poslanci klubu OĽaNO upozorňujú na žalobu Európskej komisie (EK) v súvislosti s problematikou segregácie rómskych detí. Exminister školstva Branislav Gröhling však viní práve hnutie OĽaNO.

Poslanci OĽaNO na tlačovej konferencii upozonili na žalobu Európskej komisie vzhľadom na Slovensko. Tá súvisí s integráciou a inklúziou rómskych detí. Poslanci upozornili, že Slovensko sa nachádza v poslednej fáze tzv. infringementu. Sankcia sa pritom podľa nich môže vyšplhať do výšky 800 miliónov eur.

"Posledná fáza infringementu sa skladá z dvoch častí, kedy EK pripraví opatrenia, ktoré bude musieť Slovenská republika prijať k tomu, aby sme zabránili následnej sankcii. Predpokladám, že tento rok príde nariadenie EK, aby sme urobili v tejto veci – integrácii a inklúzii rómskych detí čo najviac s tým, aby na to neboli naviazané len eurofondy, ale aj štátny rozpočet," vysvetlil poslanec Peter Pollák ml. (OĽaNO).

Pollák zároveň upozornil na stav, pri ktorom rómske deti neovládajú slovenčinu, preto sú zaradené do špeciálnych základných škôl, čím sú oddelené od zvyšku spoločnosti. To podľa neho spôsobuje práve to, že dieťa po doštudovaní nie je schopné zaradiť sa do spoločnosti a nájsť si prácu.

Pollák upozorňuje aj na PVV, v ktorom sa koalícia zaviazala, že tieto deti zaradí do obyčajných škôl. Dodal, že o téme diskutoval s bývalým aj súčasným ministrom školstva. Dodal, že EK nás k tomu, aby sme zabránili zaraďovaniu rómskych detí do špeciálnych základných škôl, vyzýva už od roku 2015. 

Pollák preto upozornil na pozmeňujúci návrh zákona k novele školského zákona, na ktoré sú naviazané aj financie z plánu obnovy. Návrh hovorí o povinnej materskej škole pre deti zo sociálne slabších rodín od troch rokov, pričom touto otázkou sa zaoberala aj predvolebná anketa OĽaNO z roku 2020. Pollák dodal, že minister školstva Ján Horecký však podobný návrh neprijal.

Pollák zároveň kritizoval exministra školstva Branislava Gröhlinga, že povinnú materskú školu nedal do zákona, ako aj jeho návrh na segregáciu rómskych detí, pričom podľa Polláka to problém nerieši. 

Proti žalobe sme prijali opatrenia, reaguje Gröhling

Gröhling v reakcii zdôraznil, že infringement je na stole už od roku 2015, a teda Pollák ml. ako aj Peter Pollák starší, ktorý je v súčasnosti v europarlamente a v minulosti bol splnomocnencom vlády pre rómske komunity, mali množstvo času na jeho vyriešenie. "My sme v roku 2020 po prvýkrát začali komunikovať s EK a nastavili sme všetky opatrenia na to, aby bol stiahnutý," povedal s dodatkom, že počas jeho pôsobenia na ministerstve pripravili viacero opatrení.

Čo sa týka povinnej školskej dochádzky pre deti zo sociálne slabších rodín, Gröhling podľa jeho slov narazil na legislatívne problémy. "Nebolo možné to legislatívne uchopiť. Neviete zadefinovať kritériá pre takéto deti," vysvetlil s dodatkom, že riešením je podľa neho právny nárok, ktorý bude postupne rozšírený. Dodal, že štát zároveň nemôže dať rodičom povinnosť navštevovať materskú školu pre deti.

V prípade žaloby EK Gröhling upozornil na to, že prišla sedem mesiacov po tom, ako SaS odišla z ministerstva školstva, teda otázkou podľa neho je, či skutočným dôvodom nie je nečinnosť súčasného vedenia rezortu. "Vinník za žalobu je OĽaNO. Pretože v školstve odmieta pokračovať v opatreniach v oblasti desegregácie, ktoré sme rozbehli, a túto tému vôbec nerieši," dodal exminister v tlačovej správe.

Žaloba prišla v apríli

EK viedla od roku 2015 konanie voči SR za nedostatočné riešenie segregácie Rómov v školách. V roku 2019 adresovala SR odôvodnené stanovisko. Koncom apríla (19. 4.) sa Komisia rozhodla obrátiť sa na súd v Luxemburgu. SR podľa EK síce urobila viacero opatrení, považuje ich však za nedostatočné.

Predstavitelia súčasne povereného kabinetu vnímajú rozhodnutie ako dôsledok pasivity minulých vlád Smeru, poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák starší však skritizoval za nečinnosť a neprijatie systémového riešenia aj posledných dvoch ministrov školstva, okrem dočasne povereného ministra Jána Horeckého aj Branislava Gröhlinga z SaS.

"Infringement vychádza z podmienok roku 2015, keď bolo začaté konanie voči SR, je to irónia osudu, že teraz, keď sme urobili doteraz najvýraznejšie kroky k desegregácii a mobilizovali sme všetkých aktérov, prišla žaloba," reagoval v tom čase Horecký.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero uviedol, že dlhodobo upozorňujú na potrebu rovnakého prístupu vo vzdelávaní na školách. "Problematika rovnakého zaobchádzania vo vzdelávaní je problém, ktorému sa SR dostatočne a systematicky nevenovala. Súčasná vláda sa od roku 2020 snažila o nápravu tejto situácie a k návrhom riešení prispel aj Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity," povedal. Poukázal pritom na viacero opatrení, ktoré v tejto oblasti zrealizovali.

Hero konanie Európskeho súdu považuje za dôležité z hľadiska súdneho výkladu smernice o rovnakom zaobchádzaní. Deklaroval súčinnosť pri snahách štátu o napravenie súčasného stavu. Vyhlásil, že sú pripravení spolupracovať na prípadných nápravných opatreniach.

Súvisiace články