Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovensko má novú vládu: Predstavené priority Ódora sú dôležité, kľúčová bude dôvera NR SR, reaguje Koziak
Zdielať na

Slovensko má novú vládu: Predstavené priority Ódora sú dôležité, kľúčová bude dôvera NR SR, reaguje Koziak

BRATISLAVA / Nový predseda vlády Ľudovít Ódor načrtol, aké má pre nasledujúcich niekoľko mesiacov priority. Podľa politológa Tomáša Koziaka však bude otázne, či získa dôveru parlamentu.

Nová úradnícka vláda má za sebou vymenovanie a prvý deň vo funkcii. Premiér Ľudovít Ódor povedal, aké má pre ďalších niekoľko mesiacov priority, členovia vlády už dostali prvú domácu úlohu - určiť tri krátkodobé a tri dlhodobé priority pre svoje rezorty.

"Ak vláda nedostane dôveru parlamentu, bude ťažko plniť svoje priority, nech budú akokoľvek dobre nastavené," zhodnotil politológ Tomáš Koziak pre Noviny PLUS TV JOJ. Vyslovenie dôvery v súčasnosti deklaruje len SaS a Progresívne Slovensko, to má však v NR SR len jedného zástupcu.

Na vyslovenie dôvery parlamentu je potrebných aspoň 76 poslancov. V opačnom prípade bude vláda až do predčasných volieb fungovať v režime, ako odídená dočasne poverená vláda Eduarda Hegera (Demokrati).

"To, že priority vlády budú dobre nastavené,možno očakávať aj kvôli tomu, že ide o vládu odborníkov, ako na Slovensku doposiaľ nebolo," myslí si Koziak. Argumentoval to tým, že všetci ministri majú za sebou mnoho odborných skúseností. "To, že táto vláda nedostane dôveru parlamentu, je len škoda," dodal.

Ódor predstavil priority, ministri dostali domácu úlohu

Ódor zároveň predstavil svoje osobné krátkodobé priority - chod štátu bez škandálov či mediálneho humbuku, zostavenie zodpovedného štátnenho rozpočtu a proeurópska zahraničná politika.

"Je to splniteľné, pre tieto priority súhlas parlamentu nie je potrebný. Čo sa týka škandálov a upokojenia situácie, bude sa to týkať vyslovene pôsobenia vlády. Vzhľadom na činnosť vlády toto môžeme očakávať, problémom však bude parlament," zhodnotil Koziak s dodatkom, že dôležité bude to, aby si občania nestotožňovali činnosť vlády s fungovaním parlamentu. Zdôraznil, že ide o dve odlišné veci.

"Táto vláda nevzišla z volieb a budú sa uchádzať o dôveru v parlamente. Sú to nepolitickí nominanti, s politickými stranami nemajú nič spoločné. Bude škoda, ak táto vláda získa zlú reputáciu len preto, že si to ľudia vysvetlia tak, že má niečo spoločné s parlamentom," myslí si odborník.

Dlhodobé priority Ódora sa týkajú udržania a prilákania nových talentov na Slovensko, efektívneho využívania európskych peňazí a pomoci slabším. 

"Sú to taktiež veľmi dôležité témy. Sú síce dosť všeobecne formulované, ale sú to jedny z najdôležitejších tém, ktorým by sa tento štát aj ďalšie vlády mali venovať," povedal Koziak s dodatkom, že čerpanie eurofondov je jednou z najkľúčovejších vecí. "Na to sú naviazané aj tie ďalšie priority," skonštatoval s dodatkom, že na ich naplnenie však má úradnícka vláda príliš málo času.

Viacerí členovia vlády už počas úvodnej tlačovej konferencie hovorili o prvotných prioritách. Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová hovorila o príprave podmienok pre dobré fungovanie rezortu v budúcnosti, minister školstva Daniel Bútora zas naznačil potrebu kurikulárnej reformy, svojmu nástupcovi chce pripraviť čo najlepšie podklady. "Je to možno neočakávaná nadpráca," reagoval Koziak s dodatkom, že vo vláde budú len krátku dobu, no je potrebné ich za to pochváliť.

"Pán Bútora má dostatočnú skúsenosť na to, aby to dokázal. Nie je ani trochu pochybnosti o vynikajúcej odbornej pripravenosti. V prípade pána Bútora ide zrejme o odborne najkvalifikovanejšieho ministra školstva, akého sme tu mali," zakončil s tým, že je otázne, či si z pripravených podkladov budúca vláda niečo vezme.

Súvisiace články

Najčítanejšie