Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Analýzy Na hrane so Šimkom: S Hamranom sa budeme dopĺňať, riešiť dezinformácie je mojou prioritou
Zdielať na

Analýzy Na hrane so Šimkom: S Hamranom sa budeme dopĺňať, riešiť dezinformácie je mojou prioritou

BRATISLAVA / Známa tvár slovenskej politiky sa z úzadia vracia pred kamery a bude riadiť rezort s mimoriadne výbušným potenciálom. Skúsenosti má, no otázkou je, ako bude vedieť čeliť mimoriadne vážnym rizikám, ako je vojna v bezpečnostných zložkách. Sľubuje však boj za očistu krajiny aj boj proti dezinformáciám. V relácii Analýzy Na hrane diskutoval Ivan Šimko, prezidentkou menovaný minister vnútra.

"Som poberateľom starobného dôchodku, ale o politiku som sa zaujímal od mladosti, povedal by som, že od roku 1968," povedal Šimko na úvod s dodatkom, že o politiku sa zaujíma doteraz a pripomenul, že "istý čas sa ňou aj živil".

Keď prišla ponuka na prebratie rezortu, Šimko si nechal čas na premyslenie a napokon súhlasil. "Je to časovo obmedzené. Je pravda, že mám výhodu, že ten rezort som už v minulosti viedol a poznám ho," dodal. Čo sa týka siahnutia na sociálne výhody policajtov, Šimko zdôraznil, že to riešiť nebude, pretože vláda na to nebude mať čas ani priestor.

Šimko skonštatoval, že "rezort vnútra je večný", ako aj nevyhnutný pre fungovanie štátu. Dodal, že jeho rozsah je veľký, čo mnohokrát verejnosť nevníma. V tomto ponímaní sa podľa ministra rezort nezmenil.

Spomienky na minulé pôsobenie vo vládach

V roku 2003 sa prevalila kauza skupinka, ktorá ho napokon aj rozdelila so šéfom SDKÚ Mikulášom Dzurindom. Šimko si v súvislosti s tým zaspomínal na rok 2002, keď prehral voľbu o miesto predsedu strany. "Vnieslo to medzi nás napätie, priznávam," povedal s dodatkom, že to nebolo najšťastnejšie.

V čase, keď Dzurinda hovoril o skupinke, ktorá rozdeľuje krajinu, Šimko mu podľa jeho slov povedal, že nie je správne šíriť vyjadrenia o veciach, ktorými by sa mala zaoberať polícia, nie politici.

"My sme si mysleli, že keď padne bývalý režim, bude to iné, ale ľudia sa nestali lepšími," skonštatoval. K strane Modrí – Európske Slovensko sa vyjadrovať nechcel, argumentoval to tým, že tak pri vstupe do vlády prisľúbili.

Jednou z vecí, ktoré Šimko spravil, bolo nominovanie Trnku na generálneho prokurátora. Minister skonštatoval, že toto rozhodnutie oľutoval. "Na moju obranu môžem povedať, že som naňho mal dobré referencie," povedal s dodatkom, že nemal informácie o žiadnych prepojeniach. Na margo Žilinku na vyjadril, že v minulosti patril k "dobrým prokurátorom".

Problémy rezortu vnútra

O súčasnej situácii Šimko povedal, že za nami nie sú dobré obdobia, ako napríklad uviedol pandémiu či vojnu na Ukrajine. "Dôsledky tej vojny pociťujeme dosť výrazne aj tu. A rezort vnútra je jedným z rezortov, ktorý v oboch prípadoch zabezpečoval život občanov," vysvetlil s tým, že si myslí, že rezort zvládol dobre.

Počas preberania rezortu s Romanom Mikulcom strávil asi hodinu, pričom debatovali o aktuálnych problémoch. "Bolo to také riadne preberanie rezortu," povedal. Dodal, že v rámci problémov rezortu ho neprekvapilo nič.

Ministri od nového premiéra dostali aj domácu úlohu – určiť tri akútne a tri dlhodobé problémy rezortov. Šimko zdôraznil, že rezort vnútra hrá dôležitú úlohu aj v rámci prípravy volieb. Čo sa týka priorít rezortu, podľa Šimka nejde prichádzať s ničím novým, to necháva na ďalšie vlády.

Hamrana vo funkcii ponechá, ako vníma vojnu v polícii?

V rámci hybridnej vojny je podľa Šimka v prvej línii, preto je potrebná stabilita policajných zložiek. "Je potrebné pracovať s ľuďmi, ktorí v rezorte pracujú," povedal s dodatkom, že s policajným prezidentom je zatiaľ oboznámený len z verejných zdrojov, pričom za sebou už majú dlhší rozhovor. Chce s ním pokračovať v spolupráci.

Niektorí politici šéfovi polície vyčítajú, že sú jeho vyjadrenia príliš ostré. Šimko povedal, že on je mierny, preto sa s Hamranom budú dopĺňať.

Veľa sa však hovorí aj o vojne v polícii. Šimko zdôraznil, že nie je sudca. "Ale viete, no. 20-tisíc ľudí je neustále vo vojne so zločinom," povedal s dodatkom, že medzi nimi môžu existovať rôzne názory na to, ako treba bojovať, no existovať môžu aj rôzne iné záujmy. Dodal, že by nepreceňoval existenciu podobného napätia.

"Je pravda, že dnešná politická rétorika je taká, že otvára témy a hovorí o nich, ako sa v minulosti nehovorilo," reagoval na otázky vo veci výrokov politikov. Aktuálne kauzy ho zaujímali, no ako dodal, minister nie je súčasťou OČTK. "Je potrebné, aby v našom verejnom živote prevládal verejný záujem," skonštatoval.

Čo sa týka významných nominácií, viacerí politici či mimovládne organizácie hovoria aj o potrebe výmeny šéfa SIS. Odvolať ho môže prezidentka na návrh vlády. "Ak by som mu to chcel odporučiť, tak to poviem skôr jemu než v relácii," povedal Šimko s dodatkom, že to prináleží nie Ódorovi, ale celej vláde. 

Problémy s dezinformáciami

Šimko zopakoval, že riešenie dezinformácií je jednou z jeho priorít. "Súvisí to aj s tým, aby voľby prebehli demokraticky," povedal s dodatkom, že rezort zabezpečí čo najbezpečnejší priebeh volieb.

"Ja budem veľmi otvorene a pozorne počúvať, čo mi experti na ministerstve k tomu povedia," dodal s tým, že bude hľadať prostriedky, ako proti dezinformáciám bojovať. Ako vníma Šimko dezinformácie a aké ďalšie má plány, zistíte vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie