Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Taraba stiahol kontroverznú novelu Trestného poriadku, NKÚ zrejme preverí financovanie Expo Dubaj
Zdielať na

Taraba stiahol kontroverznú novelu Trestného poriadku, NKÚ zrejme preverí financovanie Expo Dubaj

Archívna reportáž o paragrafe 363

BRATISLAVA / Poslanci NR SR v utorok po niekoľkodňovom rokovaní opätovne hlasovali. Ešte pred jeho začiatkom si schválili viacero zmien.

Novela Trestného poriadku z pera nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu (Život-NS) bola stiahnutá na prepracovanie. Informoval o ňom samotný predkladateľ. O novele zákona pritom mali hlasovať práve v utorok. Znenie legislatívy pritom kritizovali viacerí poslanci, dôvodom bolo posilnenie sporného paragrafu 363.

Poslanci sa zhodli aj na tom, že nasledujúce dni budú rokovať bez hlasovania. Hlasovací maratón si tak zopakujú opäť vo štvrtok. Hlasovať budú o všetkých prerokovaných návrhoch. Procedurálny návrh predstavil poslanec klubu OĽaNO Milan Vetrák s odôvodnením, aby bolo rokovanie NR SR vzhľadom na množstvo podaných návrhov čo najrýchlejšie. 

Na májovú schôdzu bolo podaných rekordných 240 návrhov zákona. Je to zároveň posledná schôdza, počas ktorej sa môžu podávať návrhy zákona v prvom čítaní tak, aby boli schválené ešte počas tohto volebného obdobia. Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) v minulosti informoval, že májová schôdza bude končiť v riadnom naplánovanom termíne, čiže 19. mája.

Kontroverzné návrhy zákonov zároveň zaradil až na koniec schôdze, nie je tak isté, či sa k nim poslanci dostanú. Dohodnúť sa na tom majú aj na utorkovom grémiu po hlasovaní NR SR. "Určite po hlasovaní bude grémium a ja by som poprosil technické oddelenie, aby nám vytlačili nový program," reagoval Kollár na pripomienky poslancov, že je v programe schôdze chaos.

Poslanci hlasovali aj o procedurálnom návrhu, podľa ktorého majú poslanci vyzvať Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), aby skontroloval ministerstvo hospodárstva, konkrétne financovanie Expo Dubaj, v rámci ktorého exminister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati) upozornil na chýbajúcu dokumentáciu. Návrh podporilo 143 zo 144 prítomných poslancov.

Riešenie procedurálnych návrhoch poslancov NR SR pritom zabralo viac než pol hodinu, konalo sa ešte pred riadnym hlasovaním.

Poslanci prijali viacero zákonov

Na neskoršom hlasovaní poslanci NR SR schválili viacero zákonov. Plénum NR SR tak schválilo tretiu povinnú hodinu telesnej výchovy na školách, platnosť má nadobudnúť 1. septembra. 

"V návrhu zákona sa stanovuje zaradenie predmetu telesná a športová výchova ako súčasť štátneho vzdelávacieho programu a stanovuje sa časová dotácia predmetu telesná a športová výchova na základnej škole na povinné tri vyučovacie hodiny týždenne a na strednej škole na dve povinné vyučovacie hodiny týždenne," píše sa v dôvodovej správe zákona. Navrhovatelia to zdôvodňujú potrebou pohybu pre mladistvých, ako aj pandémiou covidu, počas ktorej mali nedostatočný pohyb.

Súvisiace články

Najčítanejšie