Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Poslanci budú rokovať už len niekoľko dní, schválili valorizáciu dôchodkov i iné zmeny
Zdielať na

Poslanci budú rokovať už len niekoľko dní, schválili valorizáciu dôchodkov i iné zmeny

BRATISLAVA / Termín ukončenia májovej schôdze je známy, poslanci schválili viaceré zmeny zákonov.

Poslanci mali podľa oficiálneho programu májovú schôdzu ukončiť už minulý týždeň, no nestalo sa tak. Poslanci tak na úvod dopoludňajšieho hlasovania prijali viaceré zmeny chodu schôdze.

Poslanci najbližšie dni budú rokovať od 08.00 do 20.00 h s hodinovou obednou prestávkou. Zmenia sa aj termíny hlasovania – v utorok sa hlasuje len dopoludnia, rovnako ako v stredu. Vo štvrtok sa bude hlasovať len popoludní, čím sa májová schôdza oficiálne ukončí. 

Termín ukončenia schôdze vo štvrtok navrhol poslanec SaS Juraj Krúpa. Za tento návrh hlasovalo 76 poslancov, procedurálny návrh tak NR SR prijala. Za hlasovali aj poslanci Sme rodina aj napriek tomu, že keď sa minulý týždeň hlasovalo o ukončení májovej schôdze, predseda NR SR Boris Kollár to označil za znak toho, že saskári nechcú pracovať.

V súčasnosti sú poslanci za polovicou prerokovaných bodov. To znamená, že do konca týždňa, kedy sa skončí aj májová schôdza, zrejme nestihnú prerokovať tie kontroverzné návrhy zákona. Predseda NR SR ich totiž zaradil na záver rokovania, aby nezdržiavali iné návrhy.

Poslanci zastavili kontroverznú novelu 

Počas riadneho hlasovania poslanci hneď na úvod odmietli novelu zákona o ochrane prírody, ktorú predložila trojica nezaradených poslancov zo strany Život-NS.

Návrh zákona pritom kritizovali viacerí odborníci s tým, že môže ohroziť aj financie z plánu obnovy, medzi nimi aj podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková. Novela zákona by totiž v prípade schválenia mohla stopnúť reformu národných parkov, na ktorú sú naviazané financie z plánu obnovy.

Dôchodky sa budú valorizovať skôr

Zákonodarcovia zároveň v treťom čítaní schválili návrh novely zákona o sociálnom poistení. "Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „návrh zákona“), sa predkladá za účelom realizácie ústavného práva poistenca na asignáciu časti uhradenej platby spojenej s účasťou na systéme primeraného hmotného zabezpečenia v starobe v prospech osoby, ktorá ho vychovala a ktorej je poskytované hmotné zabezpečenie v starobe," píše sa v dôvodovej správe zákona.

Dôchodky tam prejdú mimoriadnou valorizáciou už od 1. júla o 10,6 percenta. Zvýši sa taktiež rodičovský príspevok a zmeny sa dotknú aj rodičovského dôchodku.

Zmeny za obmedzenie platieb hotovosťou

Poslanci rozhodovali taktiež o novele zákona o obmedzení platieb v hotovosti z pera poslancov SaS. Poslanci návrh zákona v treťom čítaní schválili. 

"Cieľom predloženého návrhu je zjednotenie súm, do výšky ktorých sú umožnené platby v hotovosti, a to na úrovni jednotnej sumy 15 000 eur bez ohľadu na to, či ide o fyzickú osobu alebo o právnickú osobu. V súčasnosti právna úprava neumožňuje platby v hotovosti nad sumu 5 000 eur pre právnické osoby a fyzické osoby-podnikateľov a takisto súčasná právna úprava neumožňuje platby v hotovosti nad sumu 15 000 eur pre fyzické osoby-nepodnikateľov," informujú poslanci v dôvodovej správe.

V treťom čítaní zároveň poslanci schválili novelu zákona o Fonde na podporu vzdelávania. "Cieľom návrhu zákona je umožniť študentom predčasne splatiť pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania (ďalej len „fond“) bez úhrady poplatkov alebo iných nákladov súvisiacich s predčasným splatením pôžičky," píše sa v dôvodovej správe. 

Fond v súčasnosti poskytuje pôžičky pre študentov i pre pedagógov. Zákon momentálne umožňuje predčasné splatenie pôžičky poskytovanej fondom bez úhrady poplatkov alebo iných nákladov súvisiacich s predčasným splatením pôžičky iba pedagógom. Študentom takáto možnosť zákonom umožnená nie je.

Súvisiace články

Najčítanejšie