Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Heger hovorí o férovej ponuke, Sólymos o marketingovom ťahu. Zazvonil zvonec a spájaniu je koniec
Zdielať na

Heger hovorí o férovej ponuke, Sólymos o marketingovom ťahu. Zazvonil zvonec a spájaniu je koniec

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Za spájaním malých strán sa zatvorili dvere a zdá sa, že definitívne. Poslednou bodkou bolo včerajšie rokovanie muža s ambíciou byť "otcom" spájania – expremiéra Eduarda Hegera.

Na tlačovej konferencii uviedol Heger, že jeho snahou bolo, aby žiaden voličský hlas neprepadol. To, čo včera zverejnil na sociálnej sieti, predstavila na tlačovom brífingu Andrea Letanovská. Tá poznamenala, že opäť nad občanmi zvíťazilo sebectvo. "V tejto miestnosti sedelo oproti nám šesť mužov, ktorí nedokázali skrotiť svoje ego," povedala Letanovská s tým, že chýbala reálna snaha hľadať spoločnú cestu. 

Heger na sociálnej sieti akcentoval, že jeho ponuka voči Modrým Mikuláša Dzurindu a Maďarskému fóru Zsolta Simona bola férová. Ďalší zúčastnení však nesúhlasia. Veľké pravicové spájanie je tak už minulosťou. 

"Demokrati dali férovú ponuku na spoločný postup, ostatné strany ju odmietli a chcú ísť samostatne. Na dnešnom stretnutí so zástupcami strán MODRÍ – Európske Slovensko, Most-Híd a Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana sme predstavili férovú ponuku," začal Heger, ktorý len nedávno nedokázal udržať po kope svoju dočasne poverenú vládu a skončil po kauze ministra Vlčana. 

​Heger ďalej tvrdil, že do rokovaní išiel s jasným cieľom a ponukou. "K rokovaciemu stolu sme išli s ponukou pomerného rozdelenia kandidátky a nákladov na kampaň na základe preferencií za posledné mesiace. Napriek tomu, že spomedzi menovaných sme preferenčne najsilnejšia strana, boli sme ochotní rokovať aj o pozícii lídra kandidátky," dodal s tým, že nikomu z nich nejde o seba, ale o to, aby sa zabránilo prepadu demokratických hlasov a návratu vlády chaosu, SMERu a oligarchie.

"Nesmierne nás mrzí, že ostatné strany sa rozhodli ponuku odmietnuť a nateraz ísť vlastnou cestou. Spolupráca sa vynútiť nedá. Ak sa tak rozhodli, tak to rešpektujeme a sústredíme sa na svoju ponuku alternatívy pokoja, hodnôt a konštruktívnej spolupráce. Želáme im všetko dobré. V prípade, že si to rozmyslia, u Demokratov majú dvere otvorené," uzavrel Heger. 

László Sólymos to vidí inak

Podľa predsedu Mostu-Híd, ktorý sa nedávno spojil s Modrými Mikuláša Dzurindu, nebola ponuka expremiéra Hegera ani korektná, ani férová. "Nevedeli nám nič garantovať, ani zmenu názvu strany. Keď chce spoločnú kandidátku, mal by vedieť upraviť názov tak, aby v ňom boli všetky strany zastúpené. Tá ponuka nemala relevanciu, a to, čo ponúkali, by nevedeli zrealizovať," povedal Solymos pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že sa vyhovárali na snem, ale jeho dianie nevedeli garantovať. "Rokovania ďalej nemali zmysel a bol to skôr marketingový ťah pre médiá," uviedol ďalej. 

​Možnosť spájať sa odmietli aj z ODS, ktorá spája ďalšie strany vrátane Maďarského fóra. Sólymos potvrdil, že Maďarské fórum chce ísť spojené s tými stranami, ktoré zaštiťuje teraz. To vníma bývalý minister životného prostredia, ktorý odišiel z postu pre vandalizmus v centre mesta v opitosti ako problém, pretože neschvaľuje spájanie za každú cenu a s kýmkoľvek. "Potom by to dopadlo tak, ako sme to videli v prípade OĽaNO, ktoré sa rozdrobilo na 100 kúskov," uviedol na záver pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Odmietame sa podieľať na chaose, tvrdia malé strany

Zástupcovia demokratických strán, ktoré odmietli spoluprácu s Demokratmi, argumentovali tým, že sa odmietajú podieľať na ďalšom chaose. "Všetko to vyzeralo tak, ako za vlády Eduarda Hegera," poznamenal Simon s tým, že najprv sa nechali veci vyhniť a následne šiť horúcou ihlou. "Odmietame sa zúčastňovať chaosu," pokračoval Simon s tým, že nie každý dokáže byť lekárom či politikom. 

Demokrati prišli na nedeľné (21.5.) rokovanie strán s návrhom, ktorý sami nevedeli garantovať. Pre TASR to potvrdil líder strany Modrí - Európske Slovensko Mikuláš Dzurinda. Rokovanie sa skončilo nedohodou. "Ten návrh znel, aby štyri strany, účastné na rokovaní, išli do volieb pod názvom, zahŕňajúcim všetky štyri strany. Súbežne s prednesením tohto návrhu však samotní Demokrati opakovane uvádzali, že realizácia takéhoto návrhu je vzhľadom na časovú napätosť otázna, až nereálna," priblížil Dzurinda.

Predseda strany Most-Híd 2023 László Sólymos skonštatoval, že spôsob, akým Demokrati vstúpili do rokovaní, ho mrzí, no neprekvapuje. "Veď sme toho boli svedkami tri roky. Dôvera sa nebuduje pred kamerami, ale za zatvorenými dverami, dodržaním dohôd," podotkol.​

Spájanie je preceňované, keď ide o také malé strany, reaguje odborník

Politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že strany sú také marginálne, že 5 % by mohli mať, ak by sa spojili úplne všetky. "Viac sa o tom rozpráva, ako sa v tom skutočne koná. Je to preceňovaná téma, keďže ide o miniatúrne strany. Mikuláš Dzurinda mal v poslednom prieskume 0,3 %," poznamenal. 

Napriek tomu politológ radí, aby si voliči začali toto ich správanie všímať. "Ak sa nedokázali dohodnúť teraz, hoci majú k sebe ideologicky blízko, nebudú schopní to urobiť ani po voľbách. Je teda na mieste voliča zamyslieť sa nad tým, či má takýmto stranám zmysel dávať svoj hlas," uzavrel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie