Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kandidátka SaS je skôr marketing než odbornosť. Kopíruje bývalú SDKÚ a podporuje rodinkárstvo, myslí si Řádek
Zdielať na

Kandidátka SaS je skôr marketing než odbornosť. Kopíruje bývalú SDKÚ a podporuje rodinkárstvo, myslí si Řádek

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Kandidátka SaS, ktorú strana predstavila v pondelok podvečer, podľa politológa nepriniesla žiadne prekvapenie ani odvahu. Strana Richarda Sulíka podľa neho pôsobí ako strana, ktorej kampaň vymyslel Prchal na kľúč a ocitne sa mimo parlamentu.

Strana SaS predstavila prvých 30 miest na kandidátnej listine do septembrových predčasných parlamentných volieb. Zároveň potvrdila, že na 150. mieste je Alojz Hlina, ktorý predtým pôsobil vo viacerých politických stranách. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Richard Sulík.

"Ponúkame našich najlepších ľudí – osvedčených, skúsených odborníkov, hodnotovo ukotvených, čestných a úspešných," povedal. Na predných pozíciách kandidátky sú podľa jeho slov tím lídri či experti. SaS do septembrových parlamentných volieb povedie Sulík.

Druhým na kandidátnej listine je Branislav Gröhling, treťou Jana Bittó Cigániková a štvrtou Mária Kolíková. Piate miesto obsadila Vladimíra Marcinková a šieste Marián Viskupič. Siedme miesto patrí Jurajovi Krúpovi, ôsme Jurajovi Drobovi a deviate zase Karlovi Galekovi. Prvú desiatku uzatvára Ján Oravec.

V prvej dvadsiatke sú aj Peter Cmorej, Jarmila Halgašová, Anna Zemanová, René Parák, Ondrej Dostál, Vladimír Ledecký, Ladislav Matejka, Ján Rudolf, Roman Foltin a Radovan Kazda. Na 21. až 30. priečke sa predstavia Ivan Bilohuščin, Alojz Baránik, Miroslav Žiak, Ivan Husár, Ľudovít Paulis, Radovan Sloboda, Jozef Kanuščák, Michal Uherčík, Peter Čech a Ladislav Kuna. Sulík tiež potvrdil, že Hlina je na 150. mieste kandidátnej listiny.

"Na našu kandidátku prináša okrem svojich skúseností aj srdce, ktoré vždy patrilo slabším alebo tým, ku ktorým život nebol spravodlivý," skonštatoval Sulík. Ocenil aj Hlinove ekonomické názory.

Práve Hlina je problém, zhodnotil politológ

Miroslav Řádek pre Noviny PLUS TV JOJ hodnotil, že nerozumie, ako sa na kandidátku SaS dostal konzervatívec Hlina. "Viem si ho predstaviť na kandidátke Občianskych demokratov, alebo medzi konzervatívcami. Táto 150. by sa mohla Sulíkovi vypomstiť rovnako, ako kedysi miesto pre Igora Matoviča a spol. z OĽaNO," poznamenal s tým, že SaS na kandidátku nepriniesla žiadnu poriadnu novú tvár a pôsobí vyprázdnene. 

"Aj preto predstavuje Richard Sulík okukané tváre, ako ostrieľaných harcovníkov. Treba si však uvedomiť, že dôležitou témou týchto volieb bude práve zahraničná politika a SaS (po odchode Klusa) nemá nikoho, kto by túto tému dokázal zastrešiť. Myslím, že tam spomínal Drobu, ale ten okolo týchto tém nikdy nešiel. Výsledok bude taký, že SaS bude nepripravená a v diskusiách bude Richard Sulík prednášať prázdne frázy, zatiaľ čo zväzáci sa výborne pripravia, a to na akejkoľvek úrovni," doplnil. 

Politológ nesúhlasí ani s tým, ako prezentuje SaS niekoľko svojich členov. Problém má nielen s Janou Bittó Cigánikovou, ale napríklad aj Alojzom Baránikom. "Ak sa pozrieme na Janu Bittó Cigánikovú v úlohe tím líderky pre zdravotníctvo, tak to zvykli zastrešovať iné kádre. Rovnako Alojz Baránik, ktorého Sulík predstavoval ako bojovníka za spravodlivosť, neobstojí. Nevšimol som si žiadnu závažnú legislatívnu iniciatívu alebo účasť v diskusiách, kde by prezentoval názor SaS napríklad na porušovanie ľudských práv v čase pandémie," poznamenal Řádek ďalej. 

Kopíruje bývalú SDKÚ a podporuje rodinkárstvo

SaS podľa odborníka kopíruje to, čo kedysi predstavovala SDKÚ, a to vrátane mladého reprezentanta, ktorý má zastupovať "hlas mladých". "Realita je však taká, že o ňom reálne počul málokto. SaS zostala bez nápadu a nových zaujímavých tvárí, ktoré by zaujali voliča," dodal ďalej s tým, že sa zdá, akoby "Prchal poslal kampaň na kľúč a SaS ju iba zaplatila"

Problém však má aj s tým, že na jednej kandidátke je Vladimíra Marcinková a jej otec Vladimír Ledecký. "Určite by som nedal na jednu kandidátku otca s dcérou. Nebudí to dobrý dojem a evokuje to rodinkárstvo. Zároveň ani za jedným z týchto politikov nie je reálne výrazný a hmatateľný výsledok okrem čiastkových tém," pokračoval politológ kriticky ďalej. 

Rovnako vníma aj to, že si SaS vybrala aj ľudí, ktorí sa nedokázali presadiť v komunále. Ako príklad mu poslúžil Ľudovít Paulis či Miroslav Žiak. "Osobne ma veľmi pobavilo, keď Richard Sulík volal Ľudovíta Paulisa ,Rado‘," dodal na záver s tým, že niet pochybností, že Saske sa tieto kroky vypomstia a po 30. septembri bude veľmi prekvapená, keď zostane stáť pred parlamentom. 

V štúdiu 24 hodnotil kandidátku SaS aj politológ Juraj Marušiak. Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie