Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pčolinský sa pustil do Pročka: Za tri roky vás mám plné zuby, zákony neprechádzajú kvôli vašim vystúpeniam
Zdielať na

Pčolinský sa pustil do Pročka: Za tri roky vás mám plné zuby, zákony neprechádzajú kvôli vašim vystúpeniam

BRATISLAVA / Rokovanie v NR SR o dobrovoľných hasičoch sa poriadne zvrhlo.

Plénum NR SR rokuje posledný deň v rámci májovej schôdze. Počas rokovania sa poslanci dostali aj k diskusii o novele zákona o ochrane pred požiarmi, ktorá sa venuje dobrovoľným hasičom.

"Dôležitou zmenou vyplývajúcou z návrhu zákona je zmena v poskytovaní dotácií z kapitoly Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, kde všetka agenda pri poskytovaní dotácií prejde z Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky na Hasičský a záchranný zbor. Pri tejto zmene dôjde k efektívnejšiemu prideľovaniu finančných prostriedkov pridelených na dotácie, ktoré sú každoročne poskytované pre Dobrovoľnú požiarnu ochranu Slovenskej republiky na mzdové výdavky, poistné a príspevky do poisťovní, tovary a služby," píše sa v návrhu zákona.

V rozprave vystúpil aj poslanec klubu OĽaNO Jozef Pročko. "Dobrovoľní hasiči sú skvelí, chodievam na ich akcie. Nechceme nič rušiť, chceme im pomôcť," povedal počas vystúpenia. Poslanec tiež prečítal list od dobrovoľného hasiča, ktorý žiada o podporu zákona, hovoril pritom aj o politikoch, ktorí si "sprivatizovali hasičov a dostávajú za to peniaze".

"Je mi ľúto, že toto Smerohlas... pardon, Sme rodina, prepáčte, chlapci, zarezali. Zarezali sme dobrovoľných poľovníkov," povedal. Na to sa v pléne ozval podpredseda NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina).

Konflikt poslancov

"Pán poslanec Pročko, môžem vám niečo povedať?" začal Pčolinský, ktorý Pročka upozornil, aby sa venoval prerokovanému zákonu, nie zákonu o poľovníkoch. "Táto téma s tým úzko súvisí, to je to isté," reagoval Pročko zvýšeným hlasom s odkazom podpredsedovi parlamentu, aby ho neprerušoval.

"Ak máte problémy so sebaovládaním, tak mi to pokojne povedzte a ja preruším schôdzu a dám vám pauzu," reagoval Pčolinský, pričom zdôraznil, že on je ten, ktorý vedie schôdzu NR SR. 

Pročko následne dokončil svoj príhovor v pléne. "Pán poslanec, ak neprestanete narúšať schôdzu, vykážem vás z rokovacej sály, to vám hovorím úplne vážne. Mám vás plné zuby za tie tri roky. Ak máte problémy so sebaovládaním, zabezpečím vám lexaurín," reagoval Pčolinský na jeho vystúpenie. Pročko jeho vystúpenie následne označil za "čistú hanbu". Viac vo videu:

Po reakciách na faktické poznámky vystúpil poslanec OĽaNO Marek Šefčík, ktorý Pčolinského požiadal o ospravedlnenie jeho poslaneckému kolegovi. 

Následne Pčolinský požiadal o vystúpenie. "Tento zákon neprejde práve kvôli ľuďom, ako je Jozef Pročko. Tak ako neprešiel poľovnícky zákon práve kvôli Jozefovi Pročkovi. Ak chcete, aby vám niečo prešlo, zakážte Pročkovi vystupovať. To je len moja rada," zakončil. Pročko na to reagoval, že "on je taký" a počas vystúpení zvykne "stúpiť na odtlak". Vystúpenie Pčolinského následne skritizoval Šefčík aj nezaradený poslanec Štefan Kuffa (Život-NS). Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie