Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po chaose na májovej schôdzi majú poslanci reparát: Mimoriadne rokovanie sa má venovať neprerokovaným bodom
Zdielať na

Po chaose na májovej schôdzi majú poslanci reparát: Mimoriadne rokovanie sa má venovať neprerokovaným bodom

BRATISLAVA / Poslanci sa vrátia do pléna NR SR opäť v pondelok ráno. Dôvodom je mimoriadna schôdza, ktorú inciujú poslanci klubu OĽaNO. Počas mimoriadnej schôdze sa tak majú prerokovať tie návrhy zákonov, ktoré sa v máji nestihli.

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš o ukončení májovej schôdze ešte pred štvrtkovým záverečným hlasovaním o viac než 50 bodoch hovoril ako o nehoráznosti. "Včera nám naše právo rokovať, predkladať zákony a hlasovať, bolo odobrané," skonštatoval s dodatkom, že poslanci majú "kráľovské platy", no aj napriek tomu si spravili predčasné voľno.

Poslanci klubu OĽaNO preto do podateľne odovzdali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze. Do programu zahrnuli všetky body, o ktorých sa počas májovej schôdze nerokovalo "bez ohľadu na to, kto ich predložil". Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných aspoň 30 podpisov, pričom predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) má povinnosť zvolať schôdzu najneskôr do 7 dní.

Schôdzu predčasne ukončil "totálny chaos"

Koniec májovej schôdze bol naplánovaný na 19. 5., avšak rokovalo sa takmer o týždeň dlhšie. Vo štvrtok (25.5.) ju malo podľa výsledkov procedurálneho návrhu poslanca SaS Juraja Krúpu ukončiť hlasovanie o 17. hodine.

Pred hlasovaním však podľa slov Anny Zemanovej (SaS) nastal "totálny chaos". Prispel k nemu aj samotný Kollár, ktorý dal na začiatok hlasovania návrh na zaradenie uznesenia v súvislosti s rozhodnutiami vlády, o ktorom sa na začiatku hlasovania malo rokovať a napokon aj rozhodnúť.

15-minútová prestávka na rokovanie európskeho výboru sa napokon natiahla na viac vnež pol hodinu, po ktorom dala Zemanová procedurálny návrh na ujončenie májovej schôdze. Za hlasovalo 89 poslancov, proti sa postavili najmä zákonodarcovia z klubu OĽaNO.

Májová schôdza pritom bola poslednou, počas ktorej bolo možné odhlasovať zákony v prvom čítaní tak, aby sa schválili ešte v tomto volebnom období. Po skončení schôdze hovoril líder OĽaNO a priatelia Igor Matovič o tom, ako sa SaS, PS a Demokrati spojili s "opozíciou a fašistami" a ukončili ju predčasne. Exminister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) zas hovoril o tom, že chaos do parlamentu priniesla strana SaS tým, že povalila vládu.

Otvorenie schôdze nie je isté

O otvorení mimoriadnej schôdze sa hovorilo už vo štvrtok po predčasnom konci tej májovej. Poslanci klubu SaS už vtedy hovorili, že otvorenie schôdze nepodporia.

Rovnako sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril poslanec Matúš Šutaj Eštok zo strany Hlas-SD. "Nevidíme dôvod na to, aby sme to podporovali aj vzhľadom na to, že už včera plénum takmer ústavnou väčšinou rozhodlo o tom, že sa schôdza má ukončiť, čiže my sa na tomto divadle Igora Matoviča nebudeme podieľať," vysvetlil.

Demokrati sú pripravení schôdzu otvoriť, kladú si však podmienky. "Poslanci za stranu Demokrati sú pripravení pracovať, je to naša povinnosť. Ale chceme v parlamente pracovať, nie robiť kulisu pre kampaňové atómovky. Ak teda OĽANO zváži vypustenie kampaňových zákonov poškodzujúcich rozpočet, sme ochotní podporiť mimoriadnu schôdzu. Budeme čakať na ich vyjadrenie," píšu v stanovisku strany.

Poslanecký klub Sme rodina sa o podpore otvorenia schôdze ešte bude rozprávať v rámci klubu. O stanovisko sme požiadali aj stranu Smer-SSD. V prípade odpovede budeme článok aktualizovať.

Poslanci OĽANO a priatelia majú v pléne NR SR 35 poslancov, na otvorenie schôdze je potrebná prítomnosť nadpolovičnej väčšiny poslancov.

Súvisiace články

Najčítanejšie