Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na hrane TV JOJ s Majerským a Pellegrinim: Politické cukrovanie a spolupráca Hlasu a KDH na spadnutie
Zdielať na

Na hrane TV JOJ s Majerským a Pellegrinim: Politické cukrovanie a spolupráca Hlasu a KDH na spadnutie

BRATISLAVA / Nechcú sa spájať, no vstup do parlamentu nemajú istý. Čo na tému spájania hovoria ich vlastní voliči? To sa z exkluzívneho prieskumu dozvedel šéf KDH Milan Majerský z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO pre TV JOJ. Ozvie sa predseda KDH Milan Majerský z exluzívneho prieskumu. Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini sa zase dozvedel, ako veľmi sa podobajú jeho voliči voličom Smeru-SD.

Hrá sa podľa inej hry?

Takmer všetky strany predstavujú nové tváre, ale všeobecné rozrušenie spôsobil vstup Františka Mikloška do KDH. Z časti to spôsobili aj tvrdenia (aj KDH), že do politiky prinesú mladé tváre. "František Mikloško je politik par excellance a o Slovensku povedal už niekoľko múdrych vecí," reagoval Majerský, ktorý dúfa, že KDH bude mať čo povedať aj v ďalšej vláde. Mikloško prijal pozvanie KDH ako signál pomoci strane, ktorá má byť v parlamente. 

Peter Pellegrini sa vyjadril, že víta skutočnosť, že KDH ide zabojovať o miesto v parlamente, pretože je akútna potreba štandardných politických strán. "Je to strana s históriou, ktorá si už čo to preskákala," povedal líder Hlasu s tým, že mladí ľudia sú fajn, ale nemajú skúsenosti. 

Pellegrini si vie predstaviť KDH ako relevantného partnera, ale len ak nebude otvárať kultúrno etické vojny. Za také považuje Pellergini aj interrupcie. "Tak, ako tu s ním sedím teraz, si viem predstaviť s ním sedieť za akýmkoľvek stolom a rokovať o možnej koalícii," dodal. Majerský priznal, že takúto spoluprácu si vie predstaviť aj on. "Zo spolupráce sme vylúčili Smer a extrémistov," poznamenal. 

Ako to bude s kultúrnymi vojnami?

Majerský uviedol, že niektorí z KÚ od Záborskej prešli do KDH. Spomenul napríklad Štuka, ale aj ďalších. "Nemyslím si, že by nás to poškodilo. Ochranu života od počatia máme v stanovách," uviedol Majerský s tým, že sa však nechcú zaseknúť len v prenatálnom období. Ich cieľom je aj to, aby na Slovensku prestala klesať pôrodnosť. Majerský sa zásadne postavil proti tomu, že by KDH išlo do vlády s niekým, ktorý bude presadzovať registrované partnerstvá. 

"My nemáme v agende ako politická strana zavádzanie registrovaných partnerstiev," povedal Pellegrini s tým, že zaujímavejší by bol kopromis medzi KDH a PS. 

Čo hovoria na spájanie voliči? Dozviete sa v prieskume. 

​Majerský uviedol, že keď videl prieskum, tak mu odľahlo a vidí, že ich myslenie je správne. "Do volieb ideme samostatne, ale spájame konzervatívne osobnosti," poznamenal. 

Pellegrini potvrdil, že Hlas ide do volieb tiež samostatne a otázne podľa neho je, či uspejú tie "zlepence". Za tým vidí Pellegrini "odžub", aby sa tieto projekty nemuseli usilovať o 7 až 10 % hranicu. "Všetky hlasy sú demokratické, lebo idú voliči voliť v demokratických voľbách," pokračoval Pellergini. 

Koho by volili voliči v prípade, že by ich prvá voľba sklamala? Dozviete sa v prieskume:

Podľa Pellegriniho je pochopiteľné, že sa strany, ktoré su doľava voličsky prekrývajú. "Smer v záujme zisku percent opustil socdem prostredie a presunul sa do extrému, kde druhá voľba pre voličov Smeru je Republika. Potvrdzuje to odklon Smeru k agresívnejšej politike. Som rád, že sme autentickou sociálnodemokratickou stranou," hodnotil prieskum. 

Ficove manipulácie o komplote

"Ako expremiér poviem aké je nebezpečné, čo sa tu začalo diať," kritizoval Pellegrini s tým, že jeho slová nemieria len na hlavu Roberta Fica, ale aj Jaroslava Naďa, ktorý s témou začal. "Spochybňovanie volieb je nebezpečné a som prekvapený, že takto skúsení politici si to neuvedomujú," uviedol líder Hlasu a vyzval, aby v prípade dôkazov takéhoto konania zakročila polícia.

"Ľudia sú v pomykove a nebudeme vedieť ani my, čo sa to tu vlastne deje," argumentoval aj skutočnosťou, že Slovensko je mladá demokracia, ktorá ešte nevie odolávať dezinformáciam, lebo nemáme tu potrebnú 200 ročnú tradíciu. Spomenul aj hoax o medveďovi v Smižanoch. 

"Kde sú špecializované tímy, ktoré by rozobrali to, čo tu hovorili títo dvaja páni," reagoval Majerský s tým, že ak sa reálne niečo takéto dialo, tak by aj osoba z Globsec-u, ale aj osoba z ministerstva vnútra, mala čeliť trestnoprávnym následkom. "Nikto z nás nechce, aby sme patrili pod ruskú sféru vplyvu," uzavrel Majerský. 

Čo s hybridnou vojnou u nás?

Majerský potvrdil, že hybridnú vojnu vedie Rusko aj u nás a označil ju za nebezpečnejšiu ako tú skutočnú. Pellegrini uviedol, že bude treba vyšetriť obe správy a to nielen tú zo strany Smeru, ale aj tú, ktorú zverejnil minister Jaroslav Naď o tom, že Smer-SD berie peniaze z Ruskej federácie.

Uviedol, že bude iniciovať mimoriadnu schôdzu v parlamente, ale aj mimoriadne zasadnutie výborov. "Ak nás o to požiadajú, tak určite," pokračoval. Položil otázku, či ruskou pomstou bolo aj víťazstvo Igora Matoviča, lebo v tom prípade im tá pomsta krajine vyšla. 

Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie