Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Manipuláciu volieb vyťahujú tí, ktorí do kampane nemajú ani témy, ani riešenia, kritizuje expert Breiner
Zdielať na

Manipuláciu volieb vyťahujú tí, ktorí do kampane nemajú ani témy, ani riešenia, kritizuje expert Breiner

BRATISLAVA / Robert Fico (Smer-SSD) na tlačovej konferencii (streda 31. 5. 2023) obvinil bývalú vládu zo zásahu proti opozícii. Na otázku o tom, či ide o slovenský "Watergate" odpovedal v štúdiu JOJ 24 expert na hybridné hrozby Victor Breiner.

"Je škandalózne, že v Bruseli misia 21 vysokopostavených ľudí zo Slovenska otvorene požiadala o zásah EÚ a NATO proti opozícii," napísal na sociálnej sieti expremiér Robert Fico (Smer-SSD). Na tlačovom brífingu však nebol sám.  Spoločnosť mu robil poslanec za SNS Tomáš Taraba. Hlas-SD na čele s Petrom Pellegrinim účasť na TK odmietol. Ide o slovenskú verziu aféry Watergate, alebo si politici opäť raz ohýbajú fakty?

Expert na hybridné hrozby to vidí jasne

Dokumenty, ktoré zverejnil Smer-SSD považuje Victor Breiner za jasný dôkaz, že spochybňovanie volieb je predvolebným,a le aj povolebným evergreenom. "Spochyňovanie volieb je veľmi populárny naratív, ktorý sa používa často, hoci na Slovensku prvý krát," uviedol Breiner v štúdiu JOJ 24. 

Zdôraznil, že v informačnom priestore sme všetci a tak sme cieľom informačných operácií. "Stretnutie komisie nebolo ničím neštandardným, pretože išlo o zasadnutie k téme dezinformácií," pokračoval Breiner vo svojom vyjadrení. 

Zdôraznil, že na Slovensku pôsobia ruské spravodajské služby, ktoré začali na Slovensku budovať mediálny ekosystém, ktorý voláme dezinformačná scéna. "Propagovali ruský záujem a ruskú zahraničnú politiku," doplnil s tým, že politici v priebehu jedného volebného cyklu začali tieto weby používať na to, aby oslovovali svojich voličov. 

Breiner ďalej zdôraznil, že ide o propagáciu a normalizáciu určitého typu myslenia a nie o to, aby sa človek nedal očkovať, alebo odmietol nosiť rúško. 

Viac vo videu:

​Čo presne tvrdí Smer-SSD?

Skupina slovenských štátnych úradníkov a mimovládok mala v štruktúrach EÚ a NATO informovať o tom, že slovenská opozícia je hybridnou hrozbou a pokiaľ vyhrá parlamentné voľby, Slovensko môže opustiť NATO. Mali preto žiadať od týchto štruktúr intervenciu. Tvrdí to opozičný Smer-SSD a označil to za koordinovaný postup na diskreditáciu opozície. Považuje to za zásah do volebnej kampane. Strana chce žiadať vysvetlenia v kontrolných výboroch parlamentu, avizuje aj iniciovanie mimoriadnej schôdze.

Robert Fico priblížil, že v apríli mala prísť do Bruselu skupina pozostávajúca z predstaviteľov Úradu vlády SR, niekoľkých ministerstiev, Slovenskej informačnej služby, polície, Národného bezpečnostného úradu, ale aj ľudia z mimovládnych organizácií. Fico sa pýta, kto stál za organizáciou tohto výjazdu. Skupina úradníkov a mimovládok mala podľa Fica žiadať európske štruktúry, aby na Slovensku zasiahli vzhľadom na nepriaznivý vývoj v neprospech "rozpadnutej vládnej koalície" a prezidentky Zuzany Čaputovej. Mali tiež skonštatovať, že NATO musí čo najskôr riešiť otázku volieb, "pretože vyhrá Fico a Pellegrini a Slovensko vystúpi z NATO".

Predstaviteľ polície mal požiadať NATO o vyslanie špeciálneho tímu. Fico odmieta vyhlásenia o tom, že pokiaľ jeho strana vyhrá voľby, Slovensko by opustilo NATO. "Rešpektujeme a vážime si záväzky, ktoré má SR voči týmto organizáciám," povedal na stredajšej tlačovej konferencii. Dodal, že nikto z opozície nie je žiadnou hrozbou pre demokraciu.

Smer-SD chce požiadať predsedov kontrolných výborov parlamentu o zvolanie spoločného zasadnutia, na ktorom by si predvolali všetkých účastníkov výjazdu a budú chcieť predloženie všetkých záznamov z tejto cesty. Chcú sa tiež obrátiť na generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby zvážil, či nedošlo k spáchaniu trestných činov.

Fico dodal, že na brífing pozvali aj predstaviteľov Hlasu-SD, no účasť odmietli. Ak sú informácie o rokovaní slovenskej delegácie na pôde NATO a EÚ pravdivé, Hlas-SD žiada zverejnenie kompletnej informácie o zložení, cieľoch a obsahu rokovaní. Strana to uviedla v reakcii na Ficove slová. Poslanci pôsobiaci v Hlase-SD sú pripravení zúčastniť sa na rokovaniach kontrolných výborov parlamentu aj na prípadnej mimoriadnej schôdzi.

"Účasť na parlamentných voľbách je jednou z posledných demokratických možností, ktorá občanom Slovenskej republiky ostala na rozhodovanie o správe vecí verejných. Musia byť nielen slobodné a demokratické, ale sa takými aj javiť. Preto je neprípustné, aby bola verejnosť zahlcovaná podozreniami o možnej manipulácii volieb z tej či onej strany, a zároveň na ne nedostávala jasné vysvetlenia," uviedol líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie