Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Europoslanci hovoria predsedaniu Maďarska Rade EÚ jasné nie. Opreli sa o nedodržiavanie hodnôt Európskej únie
Zdielať na

Europoslanci hovoria predsedaniu Maďarska Rade EÚ jasné nie. Opreli sa o nedodržiavanie hodnôt Európskej únie

BRATISLAVA / EP nesúhlasí, aby krajina, ktorá nedodržiava hodnoty zakotvené v zmluve o EÚ viedla predsedníctvo Rady Európskej únie. Europoslanci rezolúciu schválili veľkou väčšinou. Za bolo 442, 144 bolo proti a 33 europoslancov sa zdržalo.

Poslanci vyjadrili znepokojenie nad úmyselným a systematickým úsilím maďarskej vlády o oslabovanie základných hodnôt Európskej únie zakotvených v článku 2 Zmluvy o EÚ. Poslanci opakovane vyjadrili vážne znepokojenie nad stavom hodnôt EÚ v Maďarsku, ktorý sa v posledných rokoch ešte zhoršil. Udialo sa tak napriek aktivácii mechanizmu článku 7 Parlamentom v roku 2018.

"Rezolúcia sa týka ochrany našich verejných prostriedkov vo vzťahu k Budapešti, ktoré sú v rukách Maďarska zneužívané," uviedol europoslanec Vladimír Bilčík s tým, že postoje Maďarska sú z dlhodobého hľadiska problémom pre všetkých poslancov a poslankyne EP. 

"Maďarsko má pozastavené eurofondy, ale aj financie z plánu obnovy a týmto sme vyslali jasný politický signál," doplnil Bilčík s tým, že ani rotujúce predsedníctvo Rady EÚ nemôže byť za každú cenu. "Je to hodená rukavica Maďarsku, aby sa problému, ktorému čelí a čelíme mu všetci postavilo čelom," dodal na záver. 

O čo ide?

Maďarsko sa chystá predsedať Rade EÚ od júla do decembra 2024. Europoslanci vo štvrtok predpoludním rozhodli o uznesení, v ktorom načrtli obavy z najnovšieho vývoja hodnôt v krajine, ale aj v súvislosti so zmrazenými finančnými prostriedkami na obnovu a príslušnými reformami.

Zdôrazňili, že stav právneho štátu a základných práv sa v krajine zhoršil. Návrh uznesenia tiež vyjadruje obavy v súvislosti s tým, ako maďarské predsedníctvo ovplyvní prácu Rady v oblasti právnych predpisov EÚ, kontinuitu programu EÚ a vzťahy Rady s ostatnými inštitúciami EÚ.

EÚ povedala Maďarsku nie

Parlament vo svojom najnovšom uznesení vyjadruje vážne znepokojenie nad vývojom v Maďarsku vo svetle nadchádzajúceho maďarského predsedníctva v Rade EÚ. Po stredajšej diskusii v pléne o situácii v oblasti právneho štátu a základných práv v Maďarsku a zmrazení finančných prostriedkov EÚ bol text uznesenia prijatý. 

Poslanci EP opakovane vyjadrili znepokojenie nad stavom hodnôt EÚ v Maďarsku, ktoré sa ďalej zhoršujú v dôsledku "zámerného a systematického úsilia vlády" a to napriek tomu, že parlament aktivoval mechanizmus článku 7.

Ich najnovšie obavy sa týkajú zákonov prijímaných bez dostatočnej parlamentnej kontroly a verejnej konzultácie, ako aj zneužívania "stavu ohrozenia", zneužívania ochrany oznamovateľov na podkopávanie práv LGBTIQ+ a slobody prejavu a porušovania práv učiteľov. sociálne a pracovné práva.

Nie hovoria aj korupcii v krajine

Uznesenie odsudzuje kampane maďarskej vlády proti Európskej únii, ktorých cieľom je odvrátiť pozornosť od nedostatočného dodržiavania európskych hodnôt a systémovej korupcie. Poslanci vyzývajú vládu, aby zosúladila voľby s medzinárodnými normami, najmä vzhľadom na blížiace sa európske voľby v roku 2024.

Tiež bijú na poplach pred správami o zastrašovaní, ako sú návštevy tajnej polície v kanceláriách niektorých spoločností, o "strategických" častí priemyslu s cieľom dostať ich pod kontrolu blízkeho okruhu predsedu vlády. Zdôrazňujú, že ročný rozpočet na rok 2022 bol 95-krát upravený vládnym nariadením, čo znemožnilo riadnu kontrolu a poukazuje na nedostatok riadneho finančného hospodárenia.

Parlament tiež vyjadruje množstvo obáv v súvislosti so "zmrazenými" finančnými prostriedkami na obnovu a zodpovedajúcimi reformami. Obavy z rotujúceho predsedníctva EÚ Parlament zdôrazňuje dôležitú úlohu, ktorú má predsedníctvo Rady pri presadzovaní právnych predpisov, zabezpečovaní kontinuity programu EÚ a zastupovaní Rady vo vzťahoch s ostatnými inštitúciami.

Kladie si otázku, ako bude Maďarsko schopné dôveryhodne splniť túto úlohu v roku 2024 vzhľadom na nedodržiavanie práva a hodnôt EÚ a zásady lojálnej spolupráce. Preto žiada Radu, aby našla vhodné riešenie, a pripomína, že Parlament by mohol prijať vhodné opatrenia, ak sa takéto riešenie nenájde.

Prijatím tohto uznesenia Parlament reaguje na očakávania občanov systematicky presadzovať zásady právneho štátu vo všetkých krajinách EÚ, najmä ochranou európskych hodnôt a rozpočtu EÚ, ako sa uvádza v návrhoch záverov Konferencie o budúcnosti Európy

"Európsky parlament opäť jednotne vyjadruje svoje hlboké znepokojenie nad zhoršovaním situácie v oblasti právneho štátu v Maďarsku. Odblokovanie zmrazených finančných prostriedkov v tejto fáze by dalo Fideszu voľnosť pri pokračovaní v útokoch na základné práva. Je načase, aby si Rada položila otázku, či členský štát podľa postupu naq základe článku 7, môže dôveryhodne zastávať predsedníctvo EÚ," uviedla stála spravodajkyňa parlamentu pre Maďarsko Gwendoline Delbos-Corfield (Zelení/EFA, FR). 

Eurofondy sa po novom budú vyplácať len krajinám, ktoré dodržiavajú zásady právneho štátu

Osobitný výbor Európskeho parlamentu pre zahraničné zasahovanie do demokratických procesov v Európskej únii (ING2) vo štvrtok v Bruseli schválil správu, ktorá po škandále Katargate prináša sériu odporúčaní pre Európsky parlament, ako sa brániť proti korupcii a pred zahraničnými zásahmi z tretín krajín. 

Za vypracovaním správy stoja spravodajcovia Vladimír Bilčík zo Slovenska z frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) a Nathalie Loiseauová z Francúzska z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE).

Europoslanec Bilčík považuje jeho vznik za dôkaz, že EP si jasne uvedomuje hrozby z tretích krajín. "Autoritárske režimy na čele s Ruskom a Čínou majú záujem oslabovať nielen EÚ a jej inštitúcie, ale aj jednotlivé členské štáty. Potrebujeme byť voči týmto zahraničným zásahom odolnejší. Verím, že kroky, ktoré v správe navrhujeme, si osvojí nielen EÚ, ale aj jej členské krajiny," odkázal europoslanec. Bilčík zdôraznil, že EP si po škandále Katargate uvedomil rozsah toho, čo sa udialo a chce sa poučiť.

Škála navrhovaných opatrení EP pomôže účinne sa brániť proti korupcii a zasahovaniu do práce poslancov. "Posilnia transparentnosť, integritu aj zodpovednosť. Ide napríklad o častejšie previerky pri práci s citlivými dokumentami, dôslednejšiu kontrolu poskytovateľov služieb pre európske inštitúcie, zverejňovanie stretnutí europoslancov s lobistami, detailnejšie zverejňovanie príjmov europoslancov či prijatie prechodnej polročnej lehoty pre europoslancov po skončení ich mandátu, aby ich nemohli okamžite zamestnať tretie krajiny," vysvetlil.

Podľa jeho slov pre europoslancov by mali platiť aj prísnejšie pravidlá pri pracovných cestách do zahraničia, aby rešpektovali vopred schválené politické pozície. Zároveň vyjadril presvedčenie, že správa prijatá výborom ING2 je dobrou inšpiráciou aj pre Slovensku.

"Slovensko je jedným z terčov zahraničného zasahovania. Rusko, ktoré vedie útočnú vojnu na Ukrajine, má veľký záujem naštrbiť zahraničnopolitickú orientáciu našej krajiny ako jedného z najbližších spojencov Ukrajiny. Je kľúčové, aby sme posilnili naše politické inštitúcie a demokraciu pred zásahmi zo zahraničia. Táto správa nám ponúka návod, ako na to," opísal situáciu. V rámci škandálu Katargate boli niektorí europoslanci na čele s bývalou popredsedníčkou EP Evou Kailisovou obvinení z podplácania výmenou za zlepšovanie obrazu o Katare. Európsky parlament bude správu výboru ING2 schvaľovať na júlovej plenárnej schôdzi v Štrasburgu.

Súvisiace články

Najčítanejšie