Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vašáková a Palkovič priznali, že Rázsochy sa nestihnú, v Martine sa bude meniť projekt
Zdielať na

Vašáková a Palkovič priznali, že Rázsochy sa nestihnú, v Martine sa bude meniť projekt

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Michal Palkovič a vicepremiérka Lívia Vašáková na tlačovom brífingu uviedli, že dnes je jasné, že nemocnica Rázsochy sa z plánu obnovy stavať nebude. Veľké zmeny čakajú aj projekt nemocnice v Martine.

Slová kritikov Hegerovej vlády sa naplnili a dnes je oficiálne, že nemocnica Rázsochy sa bude stavať z rozpočtu štátu. Financie z plánu obnovy pôjdu do iných nemocníc po Slovensku. Obaja zúčastnení potvrdili, že projekt nemocnice v Martine sa zmení na odovzdanie hrubej stavby. 

"Nemocnice z plánu obnovy dostávajú novú šancu. Na dnešnom stretnutí, ktoré sme spolu s ministrom Palkovičom absolvovali so zástupcami politických strán, sme prebrali tieto témy: prezentovali sme aktuálny stav prípravy nemocníc Rázsochy a Martin; stranám sme predstavili nové podmienky, ktoré sme vyrokovali s Európskou komisiou a otvorili sme plán B tak, aby Slovensko plne využilo plán obnovy v oblasti zdravotníctva," uviedla Vašáková. 

"Navrhujeme dať novú šancu projektom nemocníc, ktoré vypracovali a zverejnili štúdiu uskutočniteľnosti investície v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Zástupcov týchto šiestich nemocníc chceme budúci týždeň pozvať na prezentovanie aktuálneho stavu pripravenosti projektov za účasti členov vlády a odborníkov a v prípade záujmu aj zástupcov politických strán. Ak chceme úspešne využiť prostriedky z plánu obnovy, výber musí prebiehať na základe objektívnych skutočností, ktoré rámcuje plán obnovy a má tri parametre: čas dodania, počet lôžok a cenu. Chceme dať novú šancu pripraveným, preto ich pozývame k stolu," uzavrela svoje vyhlásenie.

Zavádzal niekto?

"Rokovanie v Martine nám zmenilo pozíciu," uviedla Vašáková, ktorá plán obnovy viedla. Poznamenala, že projekt v Martine neboli schopní dodať v úrovni full fit out - a teda komplet vybudovanú nemocnicu. Povedala, že k tejto zmene došlo v rozmedzí niekoľkých týždňov. 

"Dnes sa nebavíme o tom, aký bude osud projektov v ďalšej vláde," povedal Palkovič s tým, že v oboch prípadoch sa dostali do bodu zlomu. Čo sa týka Rázsoch, Palkovič tvrdil, že časť, ktorú dostal na starosti sa týkala získania zhotovateľa. "Zamýšľať sa nad tým, čo bolo v úvode, to vám neviem zodpovedať, lebo som to nemal na starosti," dodal s tým, že treba zachrániť financie a je to šanca pre iné nemocnice. 

"Po viac ako dvoch rokoch vieme povedať, že je to efektívny nástroj na naštartovanie ambicióznych projektov. V prípade tých väčších je však tlak krátkosti času príveľký," povedala Vašáková, ktorá zdôraznila, že Slovensko nie je prvou krajinou, ktorá podstupuje revíziu plánu obnovy. 

Vašáková pokračovala, že vinu necíti, lebo od začiatku transparentne komunikovala, že veľké projekty v sebe nesú značné riziká. 

Na problémy upozorňoval Hlas aj SaS

Plán obnovy je jedinečný balík peňazí a Slovensko by malo urobiť maximum preto, aby tieto európske prostriedky využilo. Vláda Eduarda Hegera však v tejto oblasti od začiatku robila jednu chybu za druhou a reálne tak hrozí, že SR nevyužije 877 miliónov eur určených z plánu na projekty v oblasti zdravotníctva, vyhlásil to pred časom lider Hlasu-SD Peter Pellegrini, ktorý upozorńoval na to, že Slovensko takto môže prísť o 281 miliónov eur na novú nemocnicu Rázsochy, 330 miliónov eur na novú nemocnicu v Martine, 212 miliónov eur na rekonštrukcie regionálnych nemocníc, či 54 miliónov eur na stanice a vozidlá záchrannej zdravotnej služby.

"K dnešnému dňu treba povedať, že nebudú z plánu obnovy Rázsochy, nebude Martin, nebudú záchranky. Všetko smeruje k tomu, že nebudú ani rekonštrukcie, či už veľké alebo malé, regionálnych nemocníc. Tie stále neboli vyhodnotené. A nebudú ani desiatky nových ambulancií v regiónoch, ktoré sa do tohto projektu zatiaľ neprihlásili," priblížila v tom čase podpredsedníčka Hlasu-SD a kandidátka na ministerku zdravotníctva Zuzana Dolinková.

V tejto súvislosti pred pár týždňami vyzývali nového premiéra Ľudovíta Ódora aj ministra zdravotníctva Michala Palkoviča, aby zverejnili údajne existujúci náhradný plán, ako využiť európske peniaze určené pre slovenské zdravotníctvo. 

Na problémy s výstavbou Rázsoch, ale aj s ďalšími projektami opakovane upozorňovala aj SaS, ktorá ešte vládu Eudarda Hegera vyzývala na to, aby financie rozdelil do regionálnych nemocníc. Následne apelovala aj na vládu prezidentky Zuzany Čaputovej pod vedením premiéra Ľudovíta Ódora. 

Súvisiace články

Najčítanejšie