Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ňarjaš skončil v predstavenstve Tiposu: Mal som tam byť len pol roka. Médiá to nafúkli, reaguje poslanec
Zdielať na

Ňarjaš skončil v predstavenstve Tiposu: Mal som tam byť len pol roka. Médiá to nafúkli, reaguje poslanec

BRATISLAVA / Poslanca za OĽaNO, ktorý neskrýval ambíciu byť v budúcnosti štátnym tajomníkom na ministerstve financií, odvolal aktuálny minister financií Michal Horváth.

Bude výberové konanie

Minister financií SR Michal Horváth odvolal Erika Ňarjaša z pozície člena predstavenstva národnej lotériovej spoločnosti TIPOS, informoval rezort financií. "Ministerstvo financií SR predpokladá ukončenie výberového konania na členov predstavenstva v priebehu najbližších týždňov," uviedli v informácii pre médiá. 

Poslanec pre Noviny PLUS TV JOJ reagoval, že na poste mal byť iba pol roka. "Taká dohoda bola od začiatku," uviedol Ňarjaš, ktorý argumentoval tým, že chce dodržať zákonom nastavené lehoty. Tie v prípade menovanie bez výberového konania hovoria len o šiestich mesiacoch na danom poste. 

Do výberového konania sa pritom neplánuje zapojiť. "Ešte keď bol Heger, tak mi povedal, že dokiaľ budem poslancom, ani keby som bol najlepší, tak ma nevyberú," uviedol poslanec, ktorý sa posťažoval, že výberové konanie ešte ani nie je vypísané. Zároveň označil za zaujímavé to, že v predstavenstve je ďalší člen, ktorý tam je už deväť mesiacov a v tomto prípade ministerstvo nekoná. 

"Zaujímavé je, že ja spĺňam tú legislatívu a chcem ju dodržať, tak jeden člen predstavenstva, pán Živica, ktorý tam stále je a tiež bol dosadený vládou a neprešiel výberovým konaním. Ja som všade rozoberaný, pritom ja som dodržal všetky legislatívne postupy, ale to, že je tam niekto deväť mesiacov mimo legislatívu, to nikoho nezaujíma. To je zaujímavé," dodal na záver. 

Dosadil ho Matovič

Svojej funkcie sa dočkal len deň pred odchodom svojho straníckeho šéfa Igora Matoviča z postu ministra financií. Bývalý tanečník spoločenských tancov síce za prácu vo vedení Tiposu nedostával plat, ale to nič nemenilo na tom, že neprešiel žiadnym výberovým konaním. Poslanec, ktorý neuspel v župných voľbách, predtým podnikal. 

Krok Michala Horvátha víta aj šéf výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS). "Veľmi oceňujem rozhodnutie ministra financií odvolať Erika Ňarjaša z predstavenstva Tiposu. Konečne, nemal tam čo hľadať. Takto sa nebuduje funkčný a nekorupčný štát. Bola to klasická trafika svojim ľuďom. Igor Matovič na konci svojho pôsobenia dal pozíciu svojmu človeku, v danej oblasti bez skúseností či vzdelania. Erik Ňarjaš nechodí ani len na schôdze Výboru pre financie a rozpočet, nevidím žiadnu pridanú hodnotu, ktorú svojou pozíciou v Tipose prinášal. OĽaNO tak poprelo svoje hodnoty a ich boj proti systému "našich" ľudí," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Kritizoval ho aj exkolega

Kritikou nešetril ani jeho bývalý kolega z klubu Juraj Krúpa (SaS), ktorý v tom čase hovoril o hanbe. "Vyzývam Eduarda Hegera, ktorý je dočasne poverený riadením ministra financií, aby s okamžitou platnosťou odvolal z predstavenstva Tiposu poslanca OĽaNO Erika Ňarjaša. Je neprijateľné, aby poslanec OĽaNO – Erik Ňarjaš, ktorý sa celý svoj profesionálny život venuje tancu, dostal za odmenu teplé miesto v Tipose," rozčúlil sa Krúpa na sociálnej sieti.

"Navyše, Igor Matovič ho do funkcie menoval len deň pred svojím oficiálnym koncom. Hnutie OĽaNO už dávno nie je protikorupčným hnutím, ale eseročkou jedného muža, ktorý výmenou za lojalitu neváha urobiť zo štátnej akciovej spoločnosti trafiku pre kamarátov. Ak nemá Erik Ňarjaš dostatok sebareflexie, vyzývam Eduarda Hegera, aby ho s okamžitou platnosťou odvolal," reagoval predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa.

Výmen je už niekoľko

Čo sa týka OĽaNO, nešlo o prvú prapodivnú nomináciu. Niekoľko ich spomenul aj politológ Jozef Lenč. "Ambiciózny Erik a politika našizmu obyčajných ľudí. Sociálna. Konzervatívna. Organizovaná. Fabrika na trafikantov – Marosz, Mrva, Galko, Stančík, Ňarjaš..." zverejnil politológ.

Na svojom poste šéfa Slovenského pozemkového fondu skončil aj ďalší "oľaňák" Ján Marosz, ktorého aktuálna vláda prezidentky Zuzany Čaputovej odvolala z vedenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie