Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Exvyslanec pri NATO o Ficových výrokoch o manipulovaní volieb: Pán Fico, až taký dôležitý nie ste
Zdielať na

Exvyslanec pri NATO o Ficových výrokoch o manipulovaní volieb: Pán Fico, až taký dôležitý nie ste

BRATISLAVA / Predseda Smeru-SSD Robert Fico tvrdí, že NATO u nás chce zmanipulovať voľby. Zároveň však len včera tvrdil, že by nepodpísal programové vyhlásenie vlády, ktoré by presadzovalo vystúpenie z EÚ a NATO.

"Niečo o fungovaní NATO viem. Štyri roky som mal tú česť v nej zastupovať Slovensko, dekády som o nej písal ako výskumník," začal na úvod expert na zahraničnú politiku PS a bývalý vyslanec pri NATO Tomáš Valášek. 

Fico podľa Valáška nie je až taký dôležitý  

"Vďaka tomu viem, že za 74 rokov existencie Aliancie, kedy v jej členských krajinách prebehli stovky volieb, sa ani v jedných nepokúsila zvrátiť výsledok. Ani v čase, keď sa v Turecku udial puč, či keď v Portugalsku vládol diktátor Salazar," uviedol Valášek.

"Takže, pán Fico, chcete po nás, aby sme uverili, že Aliancia sa tak vyľakala SMERu, že ide zmeniť tri štvrte storočia vlastnej histórie. A urobiť niečo, načo nemá žiadne plány, personál ani právomoci. Pán Fico, až taký dôležitý nie ste," dodal na záver.

S partnermi sa vždy stretával aj Smer-SSD

Smer-SSD kritizoval mediálnu kampaň, ktorú má na Slovensku organizovať NATO. Jej cieľom je podľa šéfa strany Roberta Fica zvýšiť počet Slovákov, ktorí podporujú vojenskú pomoc Ukrajine, a tiež zvýšiť podporu pre NATO. Fico to považuje za priamy zásah do volebnej kampane a poškodenie opozície.

Smer-SSD rešpektuje členstvo SR v NATO a plnenie našich záväzkov, no pýta sa, prečo chce NATO meniť názory na vojenskú pomoc Ukrajine. NATO chce tiež podľa Fica kampaňou zvýšiť počet Slovákov, ktorí veria, že NATO je spôsobilé a zaviazané poskytnúť bezpečnosť SR a zvýšiť počet ľudí, ktorí spájajú bezpečnosť Slovenska s Ukrajinou ako suverénnym a nezávislým štátom.

Smer-SSD nemá problém s tým, aby NATO propagovalo na Slovensku svoju činnosť, kritizuje snahu zvýšiť počet Slovákov, ktorí podporujú vojenskú pomoc Ukrajine. Kampaň má byť podľa jeho slov určená pre ľudí vo vekovej a vzdelanostnej kategórii, ktorá kopíruje voličov Smeru-SSD.

Žiada, aby NATO zrušilo verejné obstarávanie na túto kampaň, alebo aby ju odložilo na obdobie po septembrových parlamentných voľbách. Pripomenul, že viacerí aktéri vrátane prezidentky Zuzany Čaputovej spomínajú obavy zo šírenia dezinformácií na Slovensku. Pýta sa preto, či je kampaň NATO odpoveďou na tieto obavy. Fico tvrdí, že vojenská pomoc Ukrajine spôsobuje ďalšie nešťastie a treba pristúpiť k mierovým rokovaniam.

Súvisiace články

Najčítanejšie