Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Týždeň v politike podľa Řádka: Saska by mohla vyhrať voľby, ale len ak by volili žiaci II. stupňa ZŠ
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Řádka: Saska by mohla vyhrať voľby, ale len ak by volili žiaci II. stupňa ZŠ

BRATISLAVA / Uplynulý týždeň pre Noviny PLUS TV JOJ zhodnotil politológ Miroslav Řádek.

Rázsochy nebudú

Za najdôležitejšiu udalosť tohto týždňa považuje politológ Miroslav Řádek skutočnosť, že s Rázsochami je koniec.

"Nový minister zdravotníctva v parlamente lídrom súčasných parlamentných strán priznal, že nemocnica Rázsochy sa z financií tzv. plánu obnovy postaviť nestihne. Táto udalosť asi ťažko mohla zaskočiť väčšinu domáceho obyvateľstva a spolu s ňou prevažnú časť príčetných politikov. A čuduj sa svete, nezaskočila ani bývalého trojjediného predsedu vlády, Eduarda Hegera, ktorý ešte pred dvoma mesiacmi sväto-svete tvrdil, že jeho odborníci na MZ SR mu garantujú opak," povedal na úvod pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Expremiérovi Hegerovi však vyčíta omnoho viac. "Verejnosti ,zrozumiteľne‘ vysvetlil – citujem, že ,ak sa vyskytli prekážky naplnenia tohto plánu, ministerstvo zdravotníctva správne rozhodlo analyzovať riziká omeškania a hrozbu nevyužitia financií z POO‘. Ak tomu náhodou niekto nerozumel, nevadí," dodal. 

Na záver vyslovil prianie: "Nemocnica hádam niekedy bude spolu s dostavanou diaľnicou do Košíc. Aj keď by predseda Demokratov možno urobil lepšie, ak by tvrdil, že nepostavenie Rázsoch z plánu obnovy je presne ten negatívny dôsledok pádu jeho vlády, pred ktorým varoval, a ak by zostal vo vláde, Rázsochy by boli postavené možno aj do konca tohto roka."

Prieskum Globsecu o Slovákoch

Za ďalšiu udalosť označil politológ prieskum o vojne na Ukrajine. "Medzinárodná mimovládka Globsec pri príležitosti tohtoročnej konferencie v Bratislave zverejnila výsledky prieskumu verejnej mienky, ktorý bol realizovaný v krajinách EÚ. Znepokojenie malo vyvolať zistenie, že na Slovensku je viac ľudí, ktorí si myslia, že za vojnu na Ukrajine si môže ona sama, a západ ako tých, ktorí z konfliktu vinia Rusko," uviedol s pripomenutím, že ak si spomenieme na začiatok roka 2022, pred 24. februárom sme si podľa prieskumov verejnej mienky mysleli niečo podobné.

"Teda, prieskum Globsecu zistil len to, že šok zo začiatku vojny na Ukrajine z nás dávno vyprchal a zvykli sme si na ňu. Alebo sme naozaj uverili, že na Ukrajine sa deje len špeciálna vojenská operácia," poznamenal. 

Zakrádajúca sa politická kampaň

"Na bilbordy sa začína pomaly zakrádať volebná kampaň. Tú už začali dvaja najkonfliktnejší titáni súčasnej slovenskej politiky – OĽaNO a SaS," uviedol Řádek. 

Odborník poznamenal, že keďže obaja toho majú na rováši za ostatné tri roky až-až, rozhodili sa marketingovo inovovať svoj politický imidž. "OĽaNO podľa názvu už nie sú len obyčajní ľudia, nezávislí kandidáti, ale aj priatelia. Ťažko pritom povedať, koho sú to priatelia, pretože je celkom smelé veriť tomu, že OĽaNO má po svojom vládnom výkone ešte nejakých priateľov. Isté je, že nimi už dávno nie sú slovenskí liberáli," pokračoval politológ, ktorý nevynechal ani tzv. rebrand názvu. 

"Tí sa už pre voľby 2023 nevolajú Sloboda a solidarita, ale jednoducho Saska. Súčasťou ich rebrandu je aj krupobitie a zrušenie domácich úloh, čo by mohlo Saske umožniť vyhrať voľby – ak by mali volebné právo žiaci druhého stupňa základných škôl. Liberáli jednoducho menia hru," doplnil sarkasticky. 

"Avšak, tento týždeň na nich svojou kampaňou zareagoval na bilbordoch ,všeotec‘ Boris Kollár, ktorý ľuďom odkazuje, že on hru nemení a že v jeho hnutí sú normálni. Opäť sa tak potvrdilo ľudové porekadlo o dvoch bijúcich sa a treťom víťazovi," uzavrel pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie