Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na hrane s Ľudovítom Ódorom: Zatiaľ sa tvárime, že môžeme rozdávať každému, ale tak to nie je
Zdielať na

Na hrane s Ľudovítom Ódorom: Zatiaľ sa tvárime, že môžeme rozdávať každému, ale tak to nie je

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / Parlament nevyslovil vláde dôveru, čo premiéra Ódora – dnes len dočasne povereného – neprekvapilo. O tom, čo ho dianie v parlamente naučilo, hovoril v relácii Na hrane TV JOJ Ľudovít Ódor.

Parlamentná "žumpa"

Vyslovovanie dôvery v parlamente ho nevyčerpalo. "Bol som v sále celý čas, hoci tam miestami bolo len 20 poslancov," reagoval Ódor s tým, že má dobrú kondíciu, a teda to zvládol. Jeho dnes už kultová reakcia na Ľuboša Blahu (Smer-SSD), ktorá zaujala aj satirickú stránku Zomri, bola spontánnou reakciou. 

Zrkadlo nášho parlamentu je podľa Ódora žumpa a stand-up komédia. Nepáčili sa mu osobné útoky na jednotlivých členov vlády, ale ani to, že sa málokto venoval programu. Za nevhodnú považoval aj narážku na jeho maďarskú národnosť. "S fašistami som nechcel diskutovať ani v parlamente, preto som vtedy opustil sálu," dodal na margo poznámok od Republiky a ĽSNS. "Myslel som si, že toto sa už nerieši v 21. storočí," uzavrel. 

Bude Ódor ochotný tomuto čeliť?

Podľa premiéra je vo výhode, pretože má krátky mandát. "Nešiel som do politiky, aby som tam bol 4, 10 alebo 20 rokov," doplnil s tým, že podmienkou bolo aj to, aby nekandidoval v ďalších voľbách. Pripustil ale to, že písanie kníh, ale aj NBS ho bavili viacej. "Ak bude príležitosť niečo rozumné urobiť, tak prečo nie," poznamenal, že by to bolo v prípade zaujímavého projektu, alebo reformy na prospech krajiny. 

"S dôverou by sme vôbec nemuseli robiť na vyrovnanom rozpočte, čo teraz budeme musieť okrem realistického rozpočtu robiť aj na tom vyrovnanom," vysvetľoval Ódor a dodal, že chuť na podporu vlády nebude. Preto si priority nastavili tak, aby tie krátkodobé vedeli splniť aj s okliešteným mandátom.

Dali by mu ľudia dôveru?

Dôveru by Ódorovej vláde dalo viac než 50 % opýtaných – konkrétne 52 %. Ódor uznal, že je to trochu iný mandát než ten od parlamentu, hoci dodal, že veľa poslancov sa rozhodovalo na straníckej rovine. Podporu by mal Ľudovít Ódor aj medzi voličmi OĽaNO, dominoval v prípade Progresívneho Slovenska. 

Komu sa chystá vláda pomôcť?

Vláda chce meniť nielen životné minimum, ale aj dávky v hmotnej núdzi. "My zatiaľ vôbec nevieme, ako bude vyzerať výsledok rozpočtu," vyjadril sa Ódor s tým, že potrebujú viac informácií, ako budú vedieť so 600 miliónmi naložiť. Situáciu komplikuje valorizácia rodičovského dôchodku, dôchodcovská valorizácia, ale aj prídavky na dieťa. Ódor vysvetlil, že všetky tieto výdavky neboli finančne kryté. 

"Dávali sme tam skôr dávky, ktoré pomáhajú presne zadefinovanej skupine, ako sú opatrovatelia či náhradná starostlivosť o deti.” Zdôraznil, že bez spomínaných 600 miliónov eur bude pomoc veľmi náročná. Ódor akcentoval aj to, že nebude možné rozhadzovať, ale pomáhať adresne. 

Čo bude s potravinou infláciou?

Ódor zdôraznil, že je na mieste preveriť aj marže obchodníkov. "Zastropovanie cien nefunguje, skúšali to v Maďarsku a veľmi dobre to nedopadlo. Nepomohlo ani to naše zastropovanie a nefunguje ani zníženie DPH," doplnil. 

Ódor zdôraznil aj to, že niečo pre sociálne služby už schválili a na každej vláde prídu s nejakým návrhom. "Musíme byť opatrní, lebo táto schôdza ešte neskončila. Aj teraz nám dali tých 600 miliónov, ktoré zatiaľ nemáme," pokračoval ďalej. 

Porastú ceny energií?

Ak bude chcieť vláda pokračovať v pomoci s cenami energií, tak musí vymyslieť, kde na to vezme peniaze. "Do budúcnosti je to extrémne nákladné a treba to robiť adresnejšie. Ceny klesajú a teraz sú oveľa nižšie, ako keď sa nastavovali," uviedol ďalej a zdôraznil, že žiadne prehodnocovanie cien energií z večera do rána nebude. 

​V zdravotníctve by sme vedeli ušetriť miliardu

Uťahovať opasky si však bude treba, lebo podľa Ódora je cesta, ktorou ideme tá proti múru. "Bude treba prekopať zdravotníctvo," doplnil s tým, že plánuje zoškrtať až jednu miliardu eur. "V zdravotníctve by sme vedeli tie isté výsledky robiť s lepším systémom a ušetriť miliardu," vyrátaval s dôrazom, že sa plytvá všade a zle nastavené je aj verejné zdravotné poistenie. 

Vysvetlil, že aj podľa ÚHP je viacero frontov, ktoré by sa dali urobiť za lacnejšie. "Zatiaľ sa zdá, že všade sú problémy, ale zatiaľ sa tvárime, že vieme dať každému a to nie je možné," vyjadril sa dočasne poverený premiér. Uznal však, že so školstvom bude treba niečo urobiť. "Ak nedáme perspektívu pre budúce generácie, tak môžeme stiahnuť roletu," poznamenal. Šéf SIS Aláč zatiaľ podľa Ódora dve červené čiary neprekročil. 

​Ako reagoval na preferencie politických strán?

Súvisiace články

Najčítanejšie