Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Na hrane a vzácna zhoda medzi Šimečkom a Kollárom: Čo majú spoločné a za čo dostal šéf PS školenie?
Zdielať na

Na hrane a vzácna zhoda medzi Šimečkom a Kollárom: Čo majú spoločné a za čo dostal šéf PS školenie?

BRATISLAVA / Kampaň NATO na jednej strane, ruské vplyvy na druhej. Kto a ako ovplyvňuje nás Slovákov pred voľbami? Kto ponesie zodpovednosť za eurofondové prešľapy? Ako vidia Ódorovu vládu a kde sa vidia po voľbách, povedali lídri Progresívneho Slovenska a Sme rodina – Michal Šimečka a Boris Kollár.

Fico na americkej ambasáde

Na oslave Dňa nezávislosti sa objavil aj predseda Smeru-SSD a expremiér Robert Fico. Boris Kollár uviedol, že predseda Smeru-SSD prisľúbil, že príde a svoje slovo dodržal. "Myslím si, že je to kampaň," poznamenal predseda NR SR s tým, že čaká, že následne bude Robert Fico, ak bude vo vláde, nakupovať americké stíhačky a držať kurz. 

Kvóty sú zo stola

To, že povinné kvóty sú zo stola, potvrdil aj líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Potvrdil však solidaritu. "Je to dôležité najmä preto, že táto dohoda sa rokuje od roku 2016," uviedol Šimečka a dodal, že solidarita môže mať rôzne podoby – finančné, ale aj pomoc s návratovou politikou, ktorá tiež niečo stojí. "Je v našom záujme, aby prešla zmena azylovej politiky," zdôraznil.

"Solidarita je podstatná a my sme to pocítili, keď k nám prišli utečenci z Ukrajiny," uviedol Šimečka s tým, že na tento účel sme mohli presunúť aj časť nevyčerpaných eurofondov. "Ide o to, aby z toho nebola hystéria pred voľbami," dodal s akcentom na zrýchlenie procesov. 

Boris Kollár zdôraznil, že nejde o ľudí, ktorí by utekali pred vojnou, ale ide o ekonomických migrantov. Napriek tomu sa nedá vyhnúť faktu, že v Sýrii je stále vojnový konflikt a krajina je pomerne zničená. Ekonomickými migrantmi boli pritom v minulosti aj Slováci.

"Neporovnávajte to, pani redaktorka," zdôraznil. "Neporovnávajte ľudí z Afriky a Subsaharskej Afriky, neporovnávajte ich pre Boha s Čechoslovákmi, ktorí emigrovali v 68.," dodal Kollár. Moderátorka doplnila, že nemala na mysli tých, čo odišli v roku 1968. 

Spolupráca Hlasu a KDH, čo na to PS?

"Vedel by som si predstaviť diskusiu s KDH," povedal Šimečka, ale doplnil, že každá strana má svoj program a registrované partnerstvá majú ako jednu z ťažiskových tém programu. "Môže to dopadnúť rôzne, ale určite nebudem vyjednávať koalíciu pred tým, ako sa vôbec začne hlasovať," pokračoval s tým, že neodpovedal na otázku, či si vie predstaviť koalíciu s Hlasom-SD.

"Keď na tomto spektre budete chcieť urobiť nejakú vládu, tak sa budeme musieť en bloc dohodnúť, že kultúrno-etické otázky si budeme musieť nechať na ďalšie volebné obdobie. S nami problém nebude. Problém bude niekde úplne inde," vysvetľoval Kollár. 

Šimečka si nemyslí, že by sa mali politici vzdávať svojich hodnotových tém. "Liberáli doteraz vždy ustúpili, tak uvidíme, čo nám povedia voliči. Myslím, že by sme sa aj v tejto veci mohli posunúť vpred," reagoval ďalej. Šimečka trval na tom, že každá koalícia je kompromisom a PVV sa bude odvíjať od výsledku volieb a pomeru rozloženia síl. 

"Vy sa v tom asi nevyznáte," tvrdil Kollár. Šimečka oponoval tým, že všetko sa odvíja od výsledku. "Ja som v takej koalícii už bol a takto to nefunguje," tvrdil predseda NR SR. "V takej koalícii, aká fungovala posledné roky, by som ani nechcel byť," argumentoval Šimečka s dôrazom na to, že KDH bude musieť ustúpiť. 

Kampaň NATO – ako ju čítať?

Kollár sa spomínanej kampane neobáva. "Extrém nie je dobrý ani na jednej, ani na druhej strane," pobavil sa Boris Kollár. Naď aj Fico podľa neho len vypúšťajú "prázdne reči". "Je to čistý nezmysel. Prečo by mal dať niekto strane Smer, ktorá má desiatky miliónov 200-tisíc na kampaň?" rozosmial sa Kollár. 

Kampaň NATO je podľa Kollára správnou vecou, pretože nemá ovplyvňovať voľby. "Nebude tu žiadny Eset manipulovať voľby, žiadny bubák, žiadni Sorosovia tu nebudú behať. Budú normálne, demokratické voľby," upokojoval Kollár, ktorý sa pevne drží kampaňového slovníka a slov – normálni, normálne, normálny. Slovník Roberta Fica podľa Šimečku pomáha Ruskej federácii.

"NATO robí v členských krajinách informačnú kampaň a nikto by nemal spochybňovať férovosť volieb," pokračoval líder PS. Verejnú mienku na Slovensku, podľa Šimečku, ovplyvňuje Rusko – hackerskými útokmi, dezinformáciami a ďalšími vplyvovými operáciami. 

Je zákon o zahraničných agentoch v poriadku?

Kollár tvrdí, že NVO-čky hrajú muziku toho, kto ich platí, ale nešiel by do pejoratívneho označenia agenti. "Sprosto ich nazývať agentami je príliš," poznamenal ďalej Kollár, ktorý argumentoval Izraelom. Šimečka zdôraznil, že ten argument nie je férový, pretože Izrael je v špecifickej situácii.

"Keď má niekto peniaze z EÚ, tak je zahraničný agent? Robert Fico sa inšpiruje u Vladimira Putina," uviedol Šimečka, ktorý trvá na tom, že Robert Fico vovedie Slovensko do ruskej sféry vplyvu. 

Problém však má krajina aj s eurofondami, keďže môžeme prísť až o 800 miliónov eur. "My zomrieme na krásu," prisvedčil Kollár a argumentoval tým, ako sa čerpajú peniaze v Poľsku. "Tu sa vyraďuje pre chýbajúcu bodkočiarku. Sme pápežskejší než pápež," vyjadril sa Kollár. Dodal, že s čerpaním by sme na tom boli ešte horšie, keby sme eurofondy "nepresúvali na Ukrajincov a podobne". 

Šimečka zdôraznil, že s čerpaním mala problém každá vláda. "Namiesto toho, aby sme sa sústredili na výsledok, sústredíme sa na formu," prisvedčil Šimečka, ktorý trvá na tom, že štát si musí vedieť najať naozajstných odborníkov. ​

Súvisiace články