Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
PS chce meniť prorodinnú politiku štátu. Cieľom je zadefinovať status jednorodiča
Zdielať na

PS chce meniť prorodinnú politiku štátu. Cieľom je zadefinovať status jednorodiča

Zdroj: Megapixl

BRATISLAVA / Politička a právnička z Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková upozorňuje na problém v starostlivosti o choré deti. Chcela by presadiť zmenu v rodinnej politike štátu.

"Kto máte deti v škôlkarskom veku, určite dôverne poznáte opakované chvíle s detskými chorobami. Aj ja ich teraz so Sárou doma zažívam. Keď sú rodičia dvaja a môžu sa v týchto chvíľach pri deťoch striedať, je to určite veľká pomoc," začala poslankyňa, ktorá apeloval na to, že nie každý má tu možnosť sa pri starostlivosti o choré dieťa striedať s partnerom. 

"A potom tu máme rodičov, ktorí sa síce vystriedať chcú, ale štát im to nechce umožniť. A to je presne prípad rodín, ako je tá naša. Rodinná politika u nás tiež dlhodobo prehliada potreby jednorodičov, t.j. rodičov, ktoré deti vychovávajú sami," pokračovala a zdôraznila odkázanosť samých na seba. 

"Nemajú sa s kým prestriedať. A pritom napríklad nárok na voľno pri sprevádzaní dieťaťa pri vyšetrení, majú v rovnakom rozsahu ako každý jeden z rodičov. Tí sú však na to dvaja," napísala Plaváková ďalej. 

Polovičný nárok jednorodičov

Podľa političky majú rodičia, ktorí sú na výchovu sami oklieštený nárok. "V konečnom dôsledku tak majú jednorodičia nárok polovičný. Preto považujem za dôležité, aby sa pre účely zákonov zadefinoval status jednorodičov a zohľadnila sa situácia jednorodičovských domácností pri jednotlivých zákonných úpravách," doplnila. 

Plaváková zdôraznila, že politiku treba robiť citlivo, ale aj s ohľadom na realitu. "Podľa posledného sčítania obyvateľstva je na Slovensku jednorodičovských domácností takmer 13 %, v ktorých žije približne 200-tisíc detí. Štát si predstavujem ako partnera, ktorý ľuďom zbytočne život nekomplikuje a pomáha tým, ktorí pomoc potrebujú. Zdá sa to také samozrejmé a normálne. Budem to vytrvalo pripomínať a snažiť sa, aby sa to v (skorej) budúcnosti stalo realitou," dodala na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie