Jasno
10°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
V Rusku hrozí prevrat, Putin hovorí o velezrade. Prigožin by nešiel do povstania bez podpory, reaguje generál Macko
Zdielať na

V Rusku hrozí prevrat, Putin hovorí o velezrade. Prigožin by nešiel do povstania bez podpory, reaguje generál Macko

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Rusko aktuálne čelí vojenskému prevratu.

Macko hovorí o dvoch možnostiach

Podľa generála Pavla Macka vidíme vojenskú vzburu zo strany Jevgeniho Prigožina. Podĺa generála vo výslužbe sme svedkami tvrdého mocenského zápasu medzi ruskými elitami. Wagnerovci sú podľa neho skupinou bez škrupúľ, ktorá sa neriadi žiadnymi medzinárodnými dohodami. 

"Je otázka, či v Rusku zvíťazia sily, ktoré by vyžadovali ešte tvrdší postup na Ukrajine. Môžu ale vyhrať aj nacionalistické sily, ako Prigožin, ktorý by mohol vyhodnotiť, že tá situácia na Ukrajine je neúnosná a treba konsolidovať situáciu doma," uviedol Macko s tým, že netreba zabúdať, že Rusko nie je štandardnou krajinou, ale je krajinou, ktorú sprivatizovali oligarchovia. 

Zdôraznil aj to, že pre Rusko je to strategické vyrušenie, pretože na Ukrajine je Rusko v defenzíve a Ukrajinci im výrazne sťažujú situáciu. "Uvidíme, aký bude postoj strednej vrstvy silových zložiek. Prigožin má veľmi dobré vzťahy s generálom Surovikinom. Aj preto bol Surovikin odstavený," pokračoval Macko s tým, že od nálady vo vnútri armády, ktorá podstupuje obrovské straty a škody. Situácia má však podľa bývalého generála veľmi dynamický vývoj a veľmi ťažko sa predvída. 

Štúdio z našej spravodajskej stanice JOJ 24 s expertom Krížom si môžete pozrieť tu:

Putin hovorí o vlastizrade

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prejave v televízii v sobotu uviedol, že vysoké "ambície" niektorých jednotlivcov viedli k "vlastizrade". Vyhlásil tiež, že urobí všetko pre to, aby ochránil Rusko. Putin vo svojom televíznom prejave povedal, že v stávke je budúcnosť Ruska.

Môžete si pozrieť aj téme venované štúdio na našej spravodajskej stanici JOJ 24. 

Konanie vzbúrencov označil za "bodnutie do chrbta" a "zradu". Zároveň pohrozil "nevyhnutným trestom" pre tých, ktorí rozdeľujú ruskú spoločnosť. Ruský prezident zdôraznil, že "boli vydané všetky potrebné príkazy" na riešenie tejto krízy. Počas svojho prejavu však ani raz priamo nespomenul šéfa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, všíma si BBC.

Putin vyzval všetkých, ktorí sa podieľajú na vzbure, "aby neurobili fatálnu a tragickú chybu, ale urobili jediné správne rozhodnutie – prestali sa podieľať na kriminálnych činoch", citovala jeho slová agentúra AP. Šéf Kremľa odsúdil vzburu v čase, keď Rusko "bojuje o svoju budúcnosť v najťažšej bitke", čím narážal na vojnu na Ukrajine.

Môžete si pozrieť aj téme venované štúdio na našej spravodajskej stanici JOJ 24. 

"Celá vojenská, ekonomická a informačná mašinéria Západu je vedená proti nám," uviedol. "Tento boj, keď sa rozhoduje o osude našich ľudí, si vyžaduje zjednotenie všetkých síl, jednotu, konsolidáciu a zodpovednosť," pokračoval. 

Čo sa udialo?

Prigožin v piatok večer obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. V reakcii na to prisľúbil, že "zastaví" najvyššie vedenie ruskej armády a vyzval Rusov, aby nekládli odpor jeho silám.

V sobotu ráno vyhlásil, že Vagnerovci obsadili veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom a získali kontrolu nad všetkými miestnymi vojenskými objektami. Neskôr to potvrdil aj Putin a povedal, že situácia v Rostove nad Donom je "zložitá".

Môžete si pozrieť aj téme venované štúdio na našej spravodajskej stanici JOJ 24. 

Súvisiace články