Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Poslanci reagujú na predčasné ukončenie schôdze: Nechýba pocit úľavy, OĽaNO hovorí o darmožráčoch
Zdielať na

Poslanci reagujú na predčasné ukončenie schôdze: Nechýba pocit úľavy, OĽaNO hovorí o darmožráčoch

BRATISLAVA / Poslanci OĽaNo museli prehltnúť trpkú pilulku a nenechajú to len tak.

Poslanci SaS označili túto parlamentnú schôdzu za ukážkový príklad ohýbania legislatívneho procesu cez koleno. "Ide o jasné a ukážkové porušenie. Aj z tohto dôvodu sme súhlasili, aby sa schôdza ukončila," uviedol Branislav Gröhling, ktorý vyzdvihol, že sa neschválil zákon Richarda Vašečku, ktorý ideologicky zasahuje do školského zákona. Išlo o sexuálnu výchovu pre žiakov iba so súhlasom rodiča. 

SaS parlament schválil lepšie pravidlá pre kryptomeny. "Užívatelia, ktorí krypto používajú, bežne toto nevedeli vykonať," poznamenal poslanec Peter Cmorej s tým, že každý pohyb vykonaný kryptomenami sa musel zdaňovať. Presadiť sa podaril aj návrh pre príspevok na starostlivosť pre deti trpiace onkologickým ochorením. 

Stopku dostal napríklad aj interrupčný zákon z dielne Anny Záborskej či pochovávanie potratených plodov na náklady nemocníc. Bittó Cigániková je presvedčená, že zámerom tohto zákona bolo zaťažiť nemocnice finančným výdavkom natoľko, aby sa interrupcie vôbec nerobili. 

SaS argumentovala aj tým, že s prílepkami OĽaNO k jednotlivým zákonom nesúhlasili ani ministri a poslanci sa v nich nedokázali orientovať.

Darmožráčom sa opäť nechcelo pracovať

Michal Šipoš vytiahol tvrdenie, že strany, ktoré schválili ukončenie schôdze, sa dohodli s Borisom Kollárom, že nebudú hlasovať za jeho odvolanie, resp. sa mimoriadnej schôdze vôbec nezúčastnia. "Tu sa rozohrala veľká hra o pozíciu predsedu národnej rady," zdôraznil Šipoš. 

"Vznikla tu celkom slušná obludná koalícia," pokračoval Matovič s tým, že Hlas-SD a Smer-SSD sú mafiánske strany, SNS, ale fašisti podporili túto koalíciu. "Aspoň tí fašisti majú svedomie," opravil sa Matovič, keď bol upozornený na to, že poslanci z ĽSNS nehlasovali. 

"Darmožráči opäť zneužili možnosť," rozohnil sa Matovič. 

Demokrati hovoria o ochrane verejných financií

Práve to akcentoval predseda Demokratov a dvojka kandidátky Eduard Heger. Juraj Šeliga zdôraznil, že sa schválili mimoriadne splátky hypoték bez poplatkov. "Budeme robiť mimoriadne opatrenia, napríklad také, že si bude môcť požiadať o odsunutie splátok," uviedol Šeliga ďalej. Smer-SSD, podľa Šeligu, nepodporil zákon o hypotékach, lebo pochopil, že je to téma a týka sa to viacerých ľudí. 

Žitňanská zase vyzdvihla vyššie príspevky pre charitatívne organizácie, ale aj presadenie odpustenia 2 % dane do umeleckých fondov. Uviedla, že ju mrzí, že sa neprerokoval jej zákon o deťoch so zdravotným postihnutím v akreditovaných detských domovoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie