Polojasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Polícia začala stíhať slovenských komunistov, prejav sympatií s touto ideológiou je trestným činom
Zdielať na

Polícia začala stíhať slovenských komunistov, prejav sympatií s touto ideológiou je trestným činom

Zdroj: TASR/Mikhail Metzel/ilustračné

BRATISLAVA / Občianske združenie Post Bellum informovalo, že na jeho podnet začala polícia stíhať priaznivcov totalitného režimu.

"Policajný zbor SR začal na podnet občianskeho združenia Post Bellum SK trestné stíhanie vo veci prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd podľa paragrafu 422, ods. 1 Trestného zákona," informovalo občianske združenie Post Bellum. 

Juraj Rizman, ktorý sa stará o komunikáciu Post Bellum, uviedol, že polícia o tom písomne informovala organizáciu ako subjekt, ktorý na slovenských komunistov v júni tohto roku podal trestné oznámenie. "Organizáciu, ktorá sa dlhodobo venuje dokumentácii príbehov 20. storočia a téme pamäti národa, pobúrilo, že na poslednom zjazde KSS v Banskej Bystrici boli na pódiu vystavené nielen tradičné komunistické symboly, ale aj portréty zločincov, ktorí majú na svedomí tisíce životov – napr. J. V. Stalina," uviedol ďalej. 

Post Bellum špecifikovalo aj to, že sa 20. mája 2023 v Banskej Bystrici konal X. zjazd Komunistickej strany Slovenska. "Z obrazového materiálu, ktoré sa po tejto akcii šírili na sociálnych sieťach Facebook, YouTube, ako aj v médiách, vyplýva, že na pódiu, za predsedníckym stolom, boli počas zjazdu vystavené transparenty s obrázkami sovietskych komunistických diktátorov – napr. V. I. Lenina a J. V. Stalina, ako aj predstaviteľov nemorálneho a protiprávneho komunistického systému v bývalom Československu (podľa zákona č. 125/1996 Z. z. o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému) – napr. K. Gottwalda," pokračovalo vo vyhlásení. 

Post Bellum zdôraznilo, že "J. V. Stalin je podľa konzervatívnych odhadov historikov zodpovedný za smrť približne 7 miliónov ľudí len na území bývalého ZSSR. Stalinova zločinná komunistická politika mala však priamy negatívny dosah aj na bývalé Československo".

Zároveň bolo do "gulagov nezákonne odvlečených minimálne 7 422 československých občanov – pričom najväčšiu časť z nich tvorili Slováci. Stalin a jeho politika napomohli aj realizácii komunistického prevratu a nastoleniu totalitného systému v bývalom Československu (1948)".

Občianske združenie citovalo aj údaje zo zahraničia. "Podľa českého Úradu dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu bolo za komunizmu v Československu z politických dôvodov popravených 248 ľudí, vyše 4 500 ľudí zomrelo v komunistických väzeniach a najmenej 282 ľudí bolo zabitých pri pokuse opustiť republiku. Vyše 205 000 ľudí bolo odsúdených z politických dôvodov na výkon trestu a do táborov nútených prác bolo bez súdu zaradených ďalších približne 20 000 našich spoluobčanov," dodalo ďalej.

Podľa organizácie Post Bellum SK je neakceptovateľné, aby sa v krajine, ktorá sa pred vyše tridsiatimi rokmi zbavila totality, kde platí zákon o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému a je zakázaná propagácia skupín, ktoré potláčajú ľudské práva a slobody, vystavovali na akciách politických strán portréty masových vrahov a lídrov zločinných režimov.

Súvisiace články

Najčítanejšie