Jasno
15°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Analýzy Na hrane s Krajniakom a Kiššom: Opatrenia nemusia byť katastrofa, ale je to rozpočet minulosti
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Krajniakom a Kiššom: Opatrenia nemusia byť katastrofa, ale je to rozpočet minulosti

BRATISLAVA / Konsolidačné opatrenia. Pod hlavičkou s týmto názvom sa skrývajú znížené odvody do druhého piliera, zvýšenie zdravotných odvodov pre firmy, ale aj jedno zrušené voľno. Doplatia na konsolidáciu občania a podnikatelia alebo si opasok utiahne aj štát? Čo z ekonomického a sociálneho pohľadu potrebujeme, aby sme vykročili dopredu? Povieme si so Štefanom Kiššom a Milanom Krajniakom.

Aktuálne podľa Milana Krajniaka nemá zmysel vyvíjať stranícku iniciatívu a v Sme rodina počkajú na dianie na jar a v súvislosti s prezidentskými voľbami. Progresívne Slovensko súhlasí s tým, že by politici a úradníci mali niesť zodpovednosť za svoje konanie. To poznamenal na margo rozhodnutie NR SR, ktorá vyzvala Richarda Sulíka, aby uhradil niekoľko stotisíc eur za EXPO Dubaj. 

"Ja osobne som sa na výstave EXPO Dubaj nezúčastnil," povedal Krajniak s tým, že on nie je fanúšikom zbytočných výletov a dosť roboty mal doma. Krajniak zdôraznil, že Smeru ide o zastieracie manévre, ktoré majú dovrátiť pozornosť od podstatného. 

Rušenie UŠP a bitie na poplach

Krajniak povedal, že precízne sa bude vedieť vyjadriť až v momente, kedy uvidí finálny návrh. Kišš dodal, že PS sa obráti na Ústavný súd. "Je zrejmé, že toto je ďalší politický manéver súčasnej vládnej koalície," povedal s tým, že ide o útok na špecializovanú inštitúciu a preto budú žiadať aj pozastavenie účinnosti vládneho zákona. Ten chce vláda dokonca presadiť v skrátenom legislatívnom konaní a opozícia jej vyčíta aj to, že absentuje verejná a odborná diskusia. 

Nové opatrenia a ich kritika

Štefan Kišš zdôraznil, že v treťom a štvrťom roku budeme môcť posielať o 1,5 nemocnice a to práve vďaka splácaniu dlhu. "Znížili naše dôchodky o 130 eur mesačne a týmto sa budúcim dôchodcom účet len znižuje," poznamenal bývalý šéf ÚHP na margo zásahu do druhého piliera. 

Krajniak víta zdanenie bánk, ale aj najváčších medzinárodných firiem. "Najväčším slovenským firmám stúpli o 50%," povedal na margo ziskov. "Nevidím tam nič, čo by mohlo tej ekonomike výrazne pomôcť," poznamenal kriticky s tým, že v roku 2022 dosahovalo Slovensko najnižší rast deficitu. Ohradil sa aj voči tvrdeniam aktuálneho ministra financií. 

Podarí sa šetriť?

Kišš zdôraznil, že šetrenie vo výške 5 % považuje za symbolické. "V rozpočte mi chýba adresnosť výdavkou štátu," povedal s tým, že na strane výdavkov by bolo treba hľadať efektivitu. "Chýbajú mi tam opatrenia, ktoré by napomohli zväčšovaniu koláča," dodal s tým, že v PS by chceli vidieť opatrenia, ktoré by mali konkrétny efekt a dávali by podporu kreativite a inováciám, či tvorbe lepších pracovných miest. 

Krajniak si zaspomíanl, ako museli v rámci šetrnia prepustiť 5 % zamestnancov a potom nemal kto pracovať na všetkých schémach pomoci. "Tie tony žiadostí a papierov, ktoré musí vypĺňať žiadateľ o eurofondy, tak to nemá žiadna krajina," zhodnotil Krajniak s tým, že pokiaľ sa tento prístup nezmení, nebude sa zvyšovať ani snaha o ekonomický rast v podnikoch a regiónoch. 

Čo bude s II. pilierom?

Hazarduje vláda s našou budúcnosťou? Podľa Krajniaka môže II. pilier za dieru vo verejných financiách. To, že mladšia generácia si môže sporiť na lepšie dôchodky je podľa neho nefér voči tej predchádzajúcej. "V zásade to, čo chce vláda zobrať z II. piliera chce dať na 13. dôchodok a to považujem za chybu," povedal s tým, že zámer bol pôvodne taký, že 13. dôchodok bol dávkou pre tých najchudobnejších. 

"Vnímam to, ako politickú prehru Erika Tomáša," poznamenal Kišš na margo toho, že 2 % z dane pre mimovládky zostávajú. Napriek tomu kritizuje "sekeru", ktorú má v pláne táto vláda zaťať, pretože opatrenia podľa neho bude vzeraž dobre "iba na papieri". Obaja diskutujúci sa zhodli, že plošné vyplácanie 13. dôchodku považujú za chybu. Krajniak akcentoval, že najohrozenejšie sú mladé rodiny a na tie sa podľa neho zabúda. Krajniak uviedol, že nemá problém s tým, že do II. piliera sa budú odvádzať už len 4 %. 

Vyšší zdravotný odvod

Kišš zvýšenie daňovoodvodového zaťaženia považuje za najväčšiu katastrofu. "Toto je najhoršia možnosť," poznamenal člen PS a vylúčil, že by to dokázalo zdravotníctvu pomôcť. V tomto názore sa nezhodol s exministrom práce, ktorý akcentoval, že mzdové náklady sa dotknú najmä väčších firiem. 

Súvisiace články