Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Fico sa chce kvôli správe EK o právnom štáte sťažovať, Šeliga ho obviňuje z ochrany "našich ľudí"
Zdielať na

Fico sa chce kvôli správe EK o právnom štáte sťažovať, Šeliga ho obviňuje z ochrany "našich ľudí"

BRATISLAVA / Európska komisia spochybnila paragraf 363. Fico sa chce sťažovať, Žilinka tvrdí, že sa nenechá nikým spochybniť. Šeliga chce po ďalších voľbách reformu prokuratúry a apeluje na občanov.

Šeliga chce presadiť reformu prokuratúry

"Pán Fico, ja viem, že ste so Správou o právnom štáte nespokojný – tá správa ale udiera klinec po hlavičke – právomoci GP musíme obmedziť! Viem, že to nechcete. Stačí sa pozrieť na Vašu kandidátku, zbierka obvinených... ale asi viete, na čo ste mysleli, keď ste povedali ,pán Boh zaplať, že GP môže zasiahnuť‘," začal Šeliga. 

"V žiadnom prípade, pán Fico!!! Pán Fico, Vaša logika je absurdná: kto vyšetruje ,vašich‘ ľudí, tak je zločinec a vagabund a všetci, čo sa na tom podieľajú, sú buď platení Sorošom, alebo sú to nedôveryhodní kajúcnici. A na druhej strane ,vaši‘ ľudia, ktorí sú obvinení, obžalovaní alebo už podaktorí aj odsúdení – tak to sú mučeníci, nevinní ľudia, úplné ovečky?! To je tak absurdné, že z toho rozum stojí!" reaguje nezaradený poslanec z Hegerových Demokratov. 

Odvolával sa na to, že už aj Európska komisia vidí, že to, čo robí generálny prokurátor Žilinka s § 363 trestného poriadku, je problém. "Oprávnenia generálneho prokurátora sú príliš silné a nekontrolovateľné. Žiaľ, na Slovensku to niektorí politici úmyselne nechcú vidieť. Naopak, tento stav im vyhovuje a nechcú zmenu. Dokonca sa zmeny boja. Veď prečo by aj niečo menili, keď im Žilinka cez § 363 zachránil kamarátov pred súdnym konaním?!" rozhorčil sa poslanec, ktorý požaduje reformu. 

"Fico, Borguľa, Kaliňák a mohol by som pokračovať. Bránia sa a brániť sa budú, pretože nechcú nezávislú prokuratúru, kde nebudú mať záchranné koleso menom Maroš Žilinka. Presne preto slovenská prokuratúra potrebuje reformu. V strane Demokrati ju máme pripravenú. Aby sme ju však mohli zrealizovať, potrebujeme v septembrových voľbách vašu pomoc, váš hlas. Pomôžte nám zreformovať prokuratúru," apeluje voličov.

Fico bude proti správe protestovať

U lídra Smeru-SSD vyvolala pobúrenie Výročná správa Európskej komisie o právnom štáte. Expremiér Robert Fico tvrdí, že táto správa sa používa ako politický nástroj. Rovnako uviedol, že Smer-SSD bude proti nej oficiálne protestovať otvoreným listom, ktorý chce adresovať priamo Komisii.

"Úlohou tejto politickej správy, keďže ide o čisto politickú správu, je chrániť chrbát na Slovensku všetkým tým, ktorí sa zúčastňujú na hrubom zneužívaní trestného práva, na manipuláciách trestných konaní, na využívaní udavačov v boji proti slovenskej opozícii," uviedol Fico. Tvrdí, že v správa nereflektuje skutočný stav a sú v nej viaceré pochybenia.

"Tu sa od roku 2020 robí hon na slovenskú opozíciu. Zatvárajú sa ľudia, vymýšľajú sa veci, ľudia zomierajú vo výkone väzby a v tejto správe nie je absolútne nič," tvrdí šéf Smeru-SSD. Útoky na generálneho prokurátora sú podľa neho neakceptovateľné.

Reči o politickom paškvile

"Ja to naozaj označujem za politický paškvil, a nie za právny dokument," doplnil. Poukázal na to, že ak je potrebné pokarhať vládu niektorého z členských štátov, tak sa urobí správa o právnom štáte, kde sa ponachádzajú veci.

"Aby mali médiá a oponenti vlády dostatok priestoru na kritizovanie vlády," doplnil Fico. Európska komisia je podľa neho zodpovedná za prepad dôveryhodnosti Európskej únie, ako významnej inštitúcie u slovenskej verejnosti. "Svojimi bezcitnými politickými krokmi zasahuje do vnútorných záležitostí jednotlivých krajín," podotkol.

Žilinka tvrdí, že sa nenechá spochybniť ani EK

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka nepodľahne žiadnemu tlaku či spochybňovaniu, a to ani zo strany Európskej komisie (EK).

Reagoval tak na správu EK, v ktorej sa odporúča obmedzenie právomoci generálneho prokurátora rušiť rozhodnutia podriadených prokurátorov. "Vždy budem nekompromisne reagovať na zistené porušenia zákona v rozhodnutiach orgánov prípravného konania a konaniach, ktoré im prechádzali," reagoval Žilinka na sociálnej sieti.

Upozornil, že na čele prokuratúry SR stojí generálny prokurátor a nie predsedníčka EK. Pripomenul, že cieľom jeho právomoci zrušovať právoplatné rozhodnutia prokurátora alebo policajta, ak došlo k porušeniu zákona, je ochrana zákonnosti v prípravnom konaní.

Žilinka zdôraznil, že trestné stíhanie možno viesť len v súlade so zákonom. "Samotné dosiahnutie jeho cieľa, aj v podobe úspešnejších výsledkov pri stíhaní korupcie, nemôže posväcovať prípadné nezákonné prostriedky," dodal.

O čom hovorí správa?

Európska komisia zverejnila v stredu štvrtú výročnú správu o právnom štáte, v ktorej mapuje stav v tejto oblasti v každej členskej krajine EÚ. Pre Slovensko vydala sedem odporúčaní. Až na posledné nadväzujú na jej vlaňajšie odporúčania, ktoré SR realizovala buď len čiastočne, alebo vôbec. Okrem iného sa v nej odporúča obmedzenie právomoci generálneho prokurátora rušiť rozhodnutia podriadených prokurátorov.

Súvisiace články