Polojasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Prezident Zelenskyj: Ďakujem za každú jednu matku a každé dieťa, ktoré u vás našlo útočisko
Zdielať na

Prezident Zelenskyj: Ďakujem za každú jednu matku a každé dieťa, ktoré u vás našlo útočisko

BRATISLAVA / Zuzana Čaputová a Volodymyr Zelenskyj sa spoločne prihovorili občanom priamo z Prezidentského paláca. Zatiaľ, čo prezidentka upozorňovala na dôležitosť hlasu malých štátov, Zelensyj ďakoval za každú pomoc.

Zuzana Čaputová vyzdvihla silu Ukrajiny a odsúdila ruskú agresiu na jej území. Po'dakovala sa občanom za podporu našich susedov, ale aj vyzdvihla príležitosti úartnerstva s Ukrajinou. Predmetom rokovania bola aj obnova infraštruktúry s tým, že benefitovať by z nej mala nielen Ukrajina, ale aj východ Slovenska. 

"Ďakujeme za podporu všetkým ľuďom Slovenska, všetkým v Bratislave a každej komunite, ktorá prijala našich ľudí. Ukrajina si bude vašu pomoc vždy ceniť a pamätať si na ňu," povedal Zelenskyj, ktorý sa poďakoval za každú jednu matku a každé jedno dieťa, ktoré na Slovensku našlo útočisko. 

Obe hlavy štátou vyzdvihli partnerstvo krajín a príležitosti, ktoré sa vďaka tejto spolupráci objavili. Ide o odmíňovanie krajiny, ale aj budovanie novej infraštruktúry, ako aj ďalšia pomoc s obranou. Zuzana Čaputová vyzdvihla aj to, že toto bude príležitosťou aj pre slovenské firmy. 

Prezident Zelenskyj sa vyjadril, že na margo rokovania v NATO vo Vilniuse očakáva aj konkrétne kroky, nielen sľuby. "Posolstvo, ktoré chceme dohodnúť je posilnenie obrany v regióne," dodala prezidentka s tým, že aj NATO sa musi posilniť. "Ukrajina má ma perspektívu v NATO," dodala prezidentka s tým, že to schválili už predchodcovia. Čaputová očakáva vytvorenie rady NATO Ukrajina, ale aj prehĺbenie komunikácie. Očakáva aj to, že výsledkom nebude, či Ukrajina vstúpi do NATO, ale kedy do Aliancie vstúpi.

Zelenskyj zároveň vyvrátil, že by mal dáke bližšie prísľuby, ktoré by sa so samitom vo Vilniuse spájali. Reagoval tak na otázku novinára o tom, či tam mieri práve preto, že má informáciu o pozitívnych výsledkoch rokovaní pre Ukrajinu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie