Skoro jasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Demokrati vrátili tému disciplinárky pre Žilinku, ten hovorí o nekompetentných útokoch
Zdielať na

Demokrati vrátili tému disciplinárky pre Žilinku, ten hovorí o nekompetentných útokoch

BRATISLAVA / Zatiaľ čo je hlava štátu na samite NATO, Demokrati ju vyzývajú, aby zakročila proti generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Šeliga je presvedčený, že Maroš Žilinka koná v rozpore so zákonom.

"Je dôležité, aby tu boli jasné mantinely," povedal poslanec, ktorý považuje disciplinárne stíhanie Maroša Žilinku za kľúčové. Je podľa neho nevyhnutné, aby bolo jasné, čo si generálny prokurátor môže dovoliť, a čo nie. Od disciplinárneho konania očakáva Šeliga informáciu o tom, či bol porušený zákon, ale chce vyvodiť aj disciplinárne postihy. 

Napriek blížiacim sa voľbám Šeliga tvrdí, že nejde o samotného Žilinku, ale o post generálneho prokurátora. Ten sa podľa neho "pasoval za cára". Vyčíta mu nielen postoj k cintorínu v Ladomirovej, ale aj zásahy do vyšetrovaní pomocou paragrafu 363, a to ešte pred začatím konania. 

Žilinka je presvedčený, že GP nie je výkonnou mocou

"Ústava nezaraďuje prokuratúru medzi orgány výkonnej moci v šiestej hlave ani medzi orgány súdnej moci v siedmej hlave. Ústava zákonite a nevyhnutne nezaraďuje prokuratúru ani do zákonodarnej moci v piatej hlave," vyjadril sa v súvislosti s rozhodnutím Ústavného súdu SR.  

"Takéto (ne)zaradenie prokuratúry vyplýva z toho, že prokuratúra nemá zákonodarnú právomoc, nemá ani súdnu právomoc (nerozhoduje spory v mene štátu), ale nemá ani výkonnú právomoc (neukladá právne sankcie osobám, ktoré sa dopustili porušenia právnych predpisov a nedozerá na účelnosť a efektívnosť výkonu rozhodnutí). Prokuratúra má znaky ako orgán výkonnej moci pri dozore nad zachovávaním zákonnosti orgánmi verejnej správy," dodal s tým, "že to z nej súčasť takýchto orgánov nerobí," doplnil Žilinka. 

Noviny PLUS TV JOJ oslovili aj prezidentskú kanceláriu a správu budeme aktualizovať o jej vyjadrenie. 

Nekompetentné útoky, reaguje Žilinka

"To, že niekto niečo tvrdí, ešte neznamená, že to tak je," reagoval GP Maroš Žilinka s tým, že ide o nekompetentné útoky a subjektívne politické tvrdenia. Akcentoval aj to, že sa nenechá vtiahnuť do volebnej kampane. 

Stanovisko generálneho prokurátora pobúrilo aj Branislava Vanča z PS. "Prosím pekne, takto argumentuje generálny prokurátor, ktorý sa tvári ako vzor dodržiavania zákonnosti a odbornej diskusie. Pravda je taká, že generálna prokuratúra pod jeho vedením konala 26 krát v rozpore so zákonom, keď použila paragraf 363 aj v prípadoch, kedy ešte nebolo ani vznesené obvinenie, čo zákon nedovoľuje. K tomuto sústavnému a vážnemu porušovaniu zákona sa GP sám priznal v rámci konania pred Ústavným súdom SR," napísal progresívec na sociálnej sieti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie