Skoro jasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Smer-SSD opäť útočí na prezidentku kvôli samitu NATO. Chcú ju zastrašiť, hodnotí Řádek
Zdielať na

Smer-SSD opäť útočí na prezidentku kvôli samitu NATO. Chcú ju zastrašiť, hodnotí Řádek

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Smer-SSD prišiel s verziou, že prezidentka išla na samit do NATO bez mandátu, hoci ju zvolili občania. Politológ za tým vidí jasný zámer.

Podľa trenčianskeho politológa ide Robertovi Ficovi a vytvorenie tlaku. "Chce jej nahnať toľko strachu a tak ju vyčerpať, že keď príde na to, poveriť po septembrových voľbách víťaza zostavením  vlády, aby to bol on," reagoval Miroslav Řádek. 

Prezidentka už kandidovať nebude a preto je odborník presvedčený, že takýmto nátlakom chce dosiahnuť to, že vládu bude zostavovať on. "Robert Fico je skúsený politik a vie, že najlepší spôsob, ako manipulovať verejnú mienku je strach. Na tej emócii stavia aj v tomto prípade," doplnil s tým, že takto chce zastrašiť hlavu štátu a môže sa mu to podariť. 

S čím prišiel Smer?

Opozičný Smer-SD spochybňuje mandát prezidentky SR Zuzany Čaputovej na zastupovanie Slovenska na prebiehajúcom samite NATO vo Vilniuse. Tvrdí, že sa s nikým neradila a obišla politické strany aj inštitúcie. Podľa hlavy štátu prešlo stanovisko štandardnou procedúrou na vláde. Ako skonštatovala, odchádza s presne takým istým mandátom ako na všetky samity vrátane roka 2019, keď bol pri vláde Smer.

Čaputová má ten istý mandát, ako predtým

"Pozície, ktoré idem reprezentovať za Slovenskú republiku, sa netvoria dni ani týždne, tvoria sa mesiace v komunikácii s jednotlivými ministrami ešte predchádzajúcej vlády a samozrejme, aj tejto vlády. Stanovisko prešlo štandardnou procedúrou na vláde," skonštatovala Čaputová.

Poznamenala, že na samite sa nebude rozhodovať o samotnom členstve Ukrajiny v NATO, ale o posilnení praktickej a politickej spolupráce s krajinou. Predseda Smeru Robert Fico sa pýta, kto prezidentke garantuje, že jej hlasovanie vo Vilniuse sa pretaví do konkrétnych rozhodnutí vo vláde alebo parlamente.

"Vôbec sa necítime byť viazaní tým, čo urobí prezidentka vo Vilniuse, pretože je to jej subjektívne rozhodnutie, o ktorom s nikým nehovorila a s nikým sa neporadila," vyhlásil na utorkovej tlačovej konferencii. Fico namieta zámer určiť na samite výdavky na obranu vo výške dvoch percent HDP za minimum, poukazuje na iné priority, napríklad zdravotníctvo.

Členstvo Ukrajiny v NATO podľa neho nie je národným záujmom. Varuje pred napätím v regióne a hrozbou vojny. Zopakoval, že Ukrajina by mala byť nárazníkom medzi Ruskom a Alianciou. Zároveň potvrdil záujem zostať členom NATO a plniť si záväzky.

Súvisiace články

Najčítanejšie