Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Remišovej strana je stále viac bez ľudí. Opustili ju ďalšie tváre, aj jeden zo zakladateľov
Zdielať na

Remišovej strana je stále viac bez ľudí. Opustili ju ďalšie tváre, aj jeden zo zakladateľov

BRATISLAVA / Strana Veroniky Remišovej pripomína loď, ktorá sa síce stále snaží plávať, ale je plná dier. Aktuálne ju opustil jeden so zakladateľov strany.

"Koncom mája som po rokovaní predsedníctva politickej strany Za ľudí predsedníčke Veronike Remišovej osobne odovzdal oznámenie o ukončení môjho členstva v strane Za ľudí," napísal Tomáš Meravý na sociálnej sieti. Dôvod jeho odchodu bola najmä koalícia s OĽaNO Igora Matoviča. 

OĽaNU hovorí nie

"Dôvodom bola skutočnosť, že strana Za ľudí vstúpila do volebnej koalície s hnutím OĽaNO a politickou stranou Kresťanská únia. Vždy som tvrdil, že niečo také pre mňa neprichádza do úvahy. Predsedníčke Remišovej som sa za našu doterajšiu spoluprácu poďakoval, no zároveň som jej povedal, že týmto sa naše cesty v straníckej politike rozchádzajú," zverejnil človek, ktorý patril k spoluzakladateľom strany. 

"Do strany Za ľudí som pred štyrmi rokmi vstupoval na odporúčanie Ivana Mikloša ako jeden z jej zakladajúcich členov s cieľom privodiť na Slovensku zmenu k lepšiemu. Jej zakladateľovi Andrejovi Kiskovi som pomáhal ešte v jeho prezidentskej kampani v roku 2014, v ktorej porazil Roberta Fica," pokračoval Meravý. 

"Ako bývalý člen SDKÚ-DS som vkladal veľké nádeje do Kiskovho projektu a veril som, že jeho strana bude silnou stredopravou stranou so solídnym odborným zázemím a schopnosťou kompetentne riadiť štát. S ľútosťou musím skonštatovať, že moje nádeje boli sklamané," uviedol ďalej. 

Kritické slová

Podľa Meravého strana poslúžila v prvom rade ako výťah do vysokých funkcií pre Kiskových blízkych ľudí. "Otec zakladateľ krátko po voľbách odišiel a strana zložená z ideologicky a osobne nekompatibilných osobností sa čoskoro rozpadla. Ostala nám účasť v mimoriadne ťažkej vládnej koalícii. Počas svojho trojročného pôsobenia vo vláde som sa všetkými svojimi silami snažil byť baštou racionality a hrádzou proti populizmu," dodal s tým, že ako poradca ministra financií som bol zodpovedný za riadny chod Ekonomického krízového štábu a pomáhal  chrániť ľudí pred dopadmi covidovej pandémie.

Meravý zdôraznil aj to, že stranu Za ľudí zastupoval na koaličných rokovaniach o daňovej reforme, dôchodkovej reforme, štátnom rozpočte, dlhovej brzde, pandemickej pomoci i energetickej kríze. "Za zdravý rozum a rozpočtovú zodpovednosť som musel nejedenkrát bojovať nielen s koaličnými partnermi, ale aj na pôde vlastnej strany. Ale viac už na tieto aktivity nemám síl. Som z toho celého neskutočne unavený. V septembrových parlamentných voľbách nebudem kandidovať. Podporím však takú politickú stranu, ktorá bude garantovať proeurópsku zahraničnú politiku, rozvoj ekonomiky a zdravé verejné financie," dodal na záver. 

Koniec strany Za ľudí?

Na kandidátnej listine sa ž nenachádza ani Alexandra Pivková, k Demokratom odišli Jana Žitňanská a Juraj Šeliga. Počas krízy v strane prišla Remišová o celú frakciu okolo Márie Kolíkovej. Najvýraznejšie tváre, okrem exministerky spravodlivosti, boli Vladimíra Marcinková a Vladimír Ledecký, ktorý predtým pôsobil aj ako jej štátny tajomník na MIRRI. 

Aktuality.sk informovali, že prednosť OĽaNO dal aj Dušan Velič, ktorý bol v župných voľbách vyzývateľom Juraja Drobu (SaS). Aktuálne nemá Veronika Remišová na stránke strany Za ľudí zverejnené ani predsedníctvo strany, ani informácie o regionálnych štruktúrach, ktoré v politických debatách často akcentovala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie