Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vláda spúšťa projekt na modernizáciu škôl a internátov: Na jednu žiadosť pôjde viac než 9 miliónov eur
Zdielať na

Vláda spúšťa projekt na modernizáciu škôl a internátov: Na jednu žiadosť pôjde viac než 9 miliónov eur

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu chce nielen energeticky zlepšiť, ale aj zatraktívniť školy pre pedagógov a študentov. Výzva platí pre štátne, verejné školy a internáty.

Vedenie rezortu školstva verí, že sa touto investíciou podarí zlepšiť podmienky vysokých škôl, ale aj zlepšiť oblasti vedy a výskumu. Akcentovalo, že ide o jednu časť z balíka reforiem a investícií. Cieľom je udržať si domácich študentov, ale prilákať aj tých zo zahraničia. 

Minister Daniel Bútora na úvod zdôraznil, že "ministerstvo školstva vyhlásilo výzvu tento piatok". Dodal, že ide o rekonštrukcie, ale aj zlepšenia ubytovacích zariadení. "Ide o výzvu v hodnote 53 miliónov eur," pokračoval s tým, že jedna škola tak bude môcť čerpať viac než 19,8 miliónov, pričom jedna žiadosť má možnosť čerpať 9,7 milióna. Školy si tak vedia podať niekoľko žiadostí naraz. 

Pôjde o komplexné rekonštrukcie budov, pričom podmienkou je zvýšiť ich energetickú efektívnosť. "Slovenské vysoké školy majú investičný dlh, ktoré rátame na stovky miliónov za posledné desaťročia," dodal Bútora a výzvu označil za aspoň malé a čiastočné riešenie tohto problému. 

Úspora až 30 %

Vzhľadom na zelené ciele Plánu obnovy a odolnosti SR je povinná aktivita zameraná na rekonštrukciu, modernizáciu a iné aktivity spoločne vedúce k zlepšeniu energetickej hospodárnosti objektu, ktorými sa dosiahne úspora primárnej energie na úrovni viac ako 30 %.

Rekonštrukcia a modernizácia však nemusia byť zamerané len na energetické riešenia. Medzi voliteľné aktivity sú zaradené aj nákup a montáž interiérového vybavenia, zvýšenie mobility a debarierizácia budovy, digitalizácia budov prostredníctvom elektronických a informačných systémov či úprava vonkajších areálov.

Stop odlivu mozgov a podpora slabších

Vedenie rezortu sa chystá podporiť aj študentov zo sociálne znevýhodneného prostredia, a to formou štipendia, ktoré bude vyplácané vo výške 300 eur na mesiac. Štipendium je vo výške 9-tisíc eur a slúži pre absolventov stredných škôl. Žiadosť je možné si podať ešte štyri dni. Aktuálne ministerstvo eviduje 4-tisíc žiadostí. 

Cieľom v rámci plánu obnovy do budúcnosti je vytvoriť niekoľko konzorcií vysokých škôl, ktoré budú veľmi vysokým spôsobom prepájať svoje kroky. "S tými vysokými školami máme rokovania, jedno bolo aj v lete," uviedol minister Bútora. Štátny tajomník potvrdil, že záujem o vytvorenie konzorcia prejavilo 11 vysokých škôl a potvrdilo to aj bilaterálne rokovanie. 

​Výzva je otvorená do 31. decembra 2024. Úspešný žiadateľ môže využiť financie na projekty, ktorých implementácia začala od 1. februára 2020. Obdobie oprávnenosti výdavkov sa končí 31. marca 2026. Celková alokácia finančných prostriedkov určených na výzvu predstavuje sumu 53 000 000 eur s DPH. Jedna vysoká škola môže v rámci výzvy podať aj viac žiadostí, pričom jedna žiadosť môže byť v hodnote maximálne 9,9 mil. eur s DPH. Maximálna výška zazmluvnených prostriedkov na jednu vysokú školu je 19,8 mil. eur s DPH.

Viac informácií a samotnú výzvu nájdete tu.

Súvisiace články

Najčítanejšie