Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na ministra Ivana Šimka sa treba pýtať prezidentky, zhodujú sa komentátori Soltész a Tkačenko
Zdielať na

Na ministra Ivana Šimka sa treba pýtať prezidentky, zhodujú sa komentátori Soltész a Tkačenko

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Celé to začal jeden status na sociálnej sieti, v ktorom dočasne poverený minister vnútra Ivan Šimko polemizoval s rozviazanými rukami polície. Následne sa strhla búrka v pohári vody a politici sa začali pretekať v stanoviskách. Tento týždeň sa k situácii vyjadrí aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Jedna polemika o rozviazaných rukách

Dočasne poverený šéf rezortu, ktorý je úradníkom menovaným hlavou štátu, sa na sociálnej sieti rozrozprával o tom, ako polícia musí podliehať politickej kontrole.

"Táto ozbrojená, represívna štruktúra si iste nemôže robiť, čo sa jej zachce. To sa deje iba v policajnom štáte. V demokratickej spoločnosti musí byť donucovacia moc štátu pod veľmi presne ustanovenou, ale účinnou kontrolou politickej moci. Lebo len politika, nie policajní dôstojníci, predstupuje pravidelne pred voličov a skladá im účty za svoju činnosť," napísal minister na sociálnej sieti.

Nasledovalo aj ďalšie kontroverzné vyjadrenie o tom, že jeho profil je súkromný a jeho statusy sú istými súkromnými literárnymi útvarmi. Bohužiaľ, takto to so sociálnymi sieťami nefunguje. 

Následne voči vyjadreniam ministra Ivana Šimka namietal aj šéf polície Štefan Hamran, ktorý sa na post policajného prezidenta dostal počas vlády Igora Matoviča v dobe, kedy rezort vnútra viedol Roman Mikulec (OĽaNO). Hamran podľa medializovaných informácií pohrozil odchodom spolu so zvyškom vedenia polície. 

Zapojil sa aj premiér 

Premiér Ľudovít Ódor chce zabezpečiť nepolitický, bezproblémový chod polície a vyšetrovanie citlivých káuz bez akýchkoľvek pochybností. "Táto vláda odmieta akékoľvek zasahovanie do práce polície, čo sa týka vyšetrovania. Nikto nemá záujem spochybňovať políciu, ani im hádzať polená pod nohy," zopakoval predseda vlády. Pripomenul, že ministra odvolať nemôže, keďže vláda je len dočasne poverená. Premiér odmieta politický tlak v polícii. Na druhej strane pripúšťa istú kontrolu.

"Sú nejaké zákonné mechanizmy, ako vynucovať zákonnosť krokov polície, primeranosť v etickej rovine, ale určite nie z hľadiska toho, že by sme chceli akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovať vyšetrovanie," skonštatoval. Ódor podľa svojich slov o téme diskutuje s ministrom, ale aj policajným prezidentom. Rokoval aj so širším vedením polície, ktoré údajne tiež zvažuje odchod. Komunikáciu ministra vnútra formou statusov na sociálnej sieti nepovažuje za šťastný spôsob. 

Treba ukazovať prstom na prezidentku Zuzanu Čaputovú, zhodujú sa komentátori

Na tom, že kauza je búrkou v pohári vody, sa zhodli aj komentátori Arpád Soltész (TV JOJ) a Peter Tkačenko (SME). Peter Tkačenko zároveň uviedol, že v tomto prípade sa politici snažia vložiť Šimkovi do úst niečo, čo nepovedal. 

Podľa Soltésza je zároveň jasné, že dočasne poverený minister vnútra Ivan Šimko je mentálne v inej dobe a ministroval v čase, kedy mali vlády Mikuláša Dzurindu políciu naozaj v rukách. Je zároveň presvedčený, že o súkromí na sociálnej sieti Facebook je Ivan Šimko autenticky presvedčený. "Táto debata sa pritom odohrala už pred desiatimi rokmi," poznamenal Soltész. 

Obaja sa zhodli aj na tom, že ak chce niekto ukazovať prstom, treba ukazovať prstom na prezidentku, ktorá Ivana Šimka do vedenie rezortu vnútra nominovala. 

Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie