Zatiahnuté
19°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Poslanci neotvorili ani mimoriadnu schôdzu o uznesení o odvolaní Hamrana a Juhása
Zdielať na

Poslanci neotvorili ani mimoriadnu schôdzu o uznesení o odvolaní Hamrana a Juhása

BRATISLAVA / Neúspešná bola aj schôdza o odvolávaní Štefana Hamrana, ktorej cieľom bolo prijať uznesenie, ktoré by malo zaviazať vládu. Smer-SSD požadoval nielen odchod policajého prezidenta, ale aj vyšetrovateľa Petra Juhása zo štruktúr policajnej inšpekcie.

​Počas tretieho pokusu sa prezentovalo len 47 poslancov, a teda ešte menej, než v piatok. Podobne tomu bola aj v prípade štvrtého pokusu a predseda NR SR prikročil k ukončeniu schôdze. V sále Zimnej jazdiarne sa prezentovalo len 45 poslancov. 

​Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer-SSD a do podateľne ju podával vo štvrtok. Na prvá pokus sa prezentovalo len 56 poslancov. Pokračovali druhým pokusom krátko pred 11:00. Aj ten sa však ukázal, ako neúspešný. Prezentovalo sa iba 57 poslancov.

Heger vidí za schôdzami kampaň

Obe piatkové mimoriadne schôdze Národnej rady (NR) SR k samosprávam a polícii boli zbytočné, vyvolávajú chaos a sú kampaňou Smeru-SD. Vyhlásil to nezaradený poslanec a predseda mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger potom, ako sa ani jedno z rokovaní nepodarilo otvoriť. "Obidve tieto schôdze prinášajú omnoho väčší chaos do spoločnosti," podotkol Heger.

Smer-SD si mal podľa neho radšej zvolať tlačové konferencie a nemusel do svojej kampane zapájať poslancov parlamentu za štátne peniaze. Heger tvrdí, že peniaze v rozpočte na dofinancovanie samospráv sú a mali byť čo najskôr vyplatené. Mrzí ho, že premiér Ľudovít Ódor otáľa.

Skutočný problém však vidí v nekrytých výdavkoch, ktoré spôsobili populistickí poslanci návrhmi bez krytia v štátnom rozpočte. Čo sa týka kauzy okolo policajného prezidenta Štefana Hamrana a exministra vnútra Ivana Šimka, podľa Hegera ju líder Smeru-SD Robert Fico zneužíva na vlastné "očistenie".

"Fico je líder kandidátky trestne stíhaných ľudí. Riešia hrozbu pre seba, sú obvinení a vedia, že o nich vypovedajú ich bývalí kolegovia a nominanti strany Smer-SD," podotkol s tým, že chaos okolo kauzy Smer-SD využíva na diskreditáciu polície.

Súvisiace články

Najčítanejšie