Jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Smer-SSD chce odvolať Hamrana: Môže si tam maximálne schváliť uznesenie, reaguje Lenč
Zdielať na

Smer-SSD chce odvolať Hamrana: Môže si tam maximálne schváliť uznesenie, reaguje Lenč

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / Smer-SSD na čele s Robertom Ficom sa už včera pustili do ďalšej útočnej kritiky voči šéfovi polície Hamranovi. Politológ za tým vidí predvolebnú kampaň, aj číry nezmysel. JOJ 24 sa podarilo zistiť, že schôdzu sa v NR SR pokúsia otvoriť už zajtra.

Robert Fico navrhol ďalšiu mimoriadnu schôdzu v NR SR, pričom chce uznesením Národnej rady SR zaviazať premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený vedením rezortu vnútra, aby odvolal prezidenta Policajného zboru SR Štefana Hamrana, ale aj to, aby okamžite podal návrh na vládu na odvolanie riaditeľa úradu inšpekčnej služby Juhása.

Vláda parlamentu nepodlieha, reagujú odborníci

Politológ Jozef Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že za týmto krokom je predvolebná kampaň, ale aj to, že Smer-SSD chce rozhodovať o niečom, čo nie je v ich kompetencii. "Môžu tak maximálne schváliť uznesenie, ktoré bude pre vládu návrhom, nakoľko parlament vláde dôveru nevyslovil a teda ju k ničomu ani nemôže zaviazať," pokračoval Lenč. 

Čo tvrdí Smer-SSD

"Predstavitelia strany SMER – slovenská sociálna demokracia sa na dnešnej tlačovej besede venovali téme odvolania ministra vnútra, kde evidentne padlo nariadenie, že musia odovzdať rezort policajnému prezidentovi Hamranovi, čo je zrejmé, i keď oficiálne má rezort viesť premiér Ódor," uviedol Smer-SSD dnes. 

"Poznáte sa alebo budete verejne klamať, že sa nepoznáte? Poznáte sa z minulosti? Aké boli vaše vzťahy?" pokračoval predseda a dodal, že podľa neho už v minulosti mal Hamran konflikty s generálom Lučanským, ako aj s generálom Gašparom.

Smer-SSD tvrdí aj to, že na to, aby sa mohol stať policajným prezidentom, musel sa zmeniť zákon. "Ministrom vnútra SR je teraz Hamran, o čom rozhodla prezidentka. Je to čistý Matovičov človek. Ten zas tlieska a chváli rozhodnutia premiéra Ódora a prezidentky, na rozdiel od ostatných. No a prečo to vyhovuje prezidentke? Po prvé, Lipšic sa v utorok večer stretol s prezidentkou," tvrdí Smer-SSD, ktorý trvá na tom, že Štefana Hamrana potrebuje Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. 

Súvisiace články

Najčítanejšie