Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Lotéria, blackout aj plošné vytieranie nosa? Takto vyzerala vláda Igora Matoviča
Zdielať na

Lotéria, blackout aj plošné vytieranie nosa? Takto vyzerala vláda Igora Matoviča

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Keď pred parlamentnými voľbami v roku 2020 zverejnil líder OĽaNO Igor Matovič video spred vily v Cannes, mnohí už tušili, že hnutie urobí vo voľbách nadštandardný výsledok. Výsledok 25 % však 1. marca mnohých šokoval. Následne sa začalo obdobie, ktoré by klasik označil ako "bola to radosť iná, bol to smútok".

Vláda chaosu, vláda neschopnosti, ale aj dominancia ega Igora Matoviča. Tak opisovali politickí komentátori, ale aj politológovia vládu Igora Matoviča (OĽaNO).

Neštandardný politik prišiel o premiérsky post rok po svojom nástupe do čela krajiny a o ďalší rok a pol aj o kreslo ministra financií. Tí, ktorí si mysleli, že jeho návratom do poslaneckých lavíc, sa slovenská politika dostane do normálnych koľají sa veľmi mýlili. Nastúpili totiž atómovky parlamentné - ako napríklad 500 eur za voľby.

Matovič za 500?

Ako marketingový nástroj si Igor Matovič do kampane vybral talianske autá značky Fiat 500, pričom argumentoval tým, že práve toto "vozítko" je symbolom ľudovosti, ale zároveň pochádza z krajiny, ktorá roky bojovala proti mafii. Hneď po ohlásení sa objavila kauza, nakoľko si OĽaNO na dovoz a registráciu objednalo firmu, ktorá si na registráciu na úradoch najala človeka. Práve tento človek sa mal snažiť podplatiť úradníka. Hoci následne tvrdil, že si obálku s peniazmi u úradníka len zabudol, prípadom sa zaoberá polícia. 

Poďme ale k samotným autám. Fiat 500, ktorý má prezývku Bambino (Dieťa) síce pochádza z Talianska, ale nie z juhu krajiny, ktorá mala s korupciou a mafiou najvypuklejšie problémy, ale z Turína na severe krajiny. 

Líder OĽaNO zároveň vyzval dobrovoľníkov, aby posielali návrhy na kampaňovú potlač vozidiel. Takto polepené autá im má v pláne požičať na to, aby nimi chodili po Slovensku. Možno sa oplatí poznamenať, že tieto modely nemajú klimatizáciu a je veľmi horúce leto. 

"Starožitný Fiat 500, ktorý si zvolil za symbol súčasnej kampane, je teda skvelým výberom. Nápadný veterán, ktorým ďaleko nezájdete a väčší človek sa doň vlastne nezmestí," napísal komentátor TV JOJ Arpád Soltész. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa zomriofficial (@zomriofficial)

Plošné testovanie

So svojím nástupom sa okrem novej vlády prihnala aj pandémia koronavírusu. Zatiaľ čo prvú vlnu Slovensko zvládlo ako premiant, hoci s ekonomickými škodami, druhá vlna zahrala celkom inú pesničku. K slovu sa prihlásil aj expremiér Igor Matovič s viac než hodinovými tlačovkami a náhodnými pojmami. Jedným takým bol aj blackout, ktorý Igor Matovič na jednej z besied na úrade vlády síce s nadšením povedal, ale za to nijako nevysvetlil. Následne sa rozhorčoval, že si tento pojem médiá obracali z každej strany a každého možného významu. 

Ďalším skvostným nápadom bolo aj plošné testovanie všetkých Slovákov a Sloveniek. "Pripusťme, pre účely tohto komentára, že plošné testovanie má zmysel a mohlo by ochrániť životy i ekonomiku zároveň. To by bolo vskutku vynikajúce. Igor Matovič má však obdivuhodnú schopnosť robiť aj správne veci absolútne nesprávnym spôsobom. Nápad kobercového testovania armádou je už sám o sebe odvážny, pričom slovo odvážny sa v podobných kontextoch používa spravidla ako eufemizmus. Skočiť z vežiaka s padákom podomácky ušitým z jednorazových rúšok by bolo tiež odvážne," napísal komentátor Novín PLUS TV JOJ Arpád Soltész. 

Konflikty Matovič - Sulík

Hádky medzi premiérom Igorom a Matovičom (OĽaNO) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) sa stali signifikantnou súčasťou vlády po voľbách v roku 2020. Prvý verejný konflikt sa týkal už veľkonočných sviatkoch, a to pre nariadenia, ktoré sa spájali so zákazom cestovania z okresu do okresu. Pandemické opatrenia boli večným kameňom úrazu medzi oboma politikmi a jedna hádka striedala druhú. Vyvrcholilo to ž do momentu, kedy v rádiu Expres povedal Igor Matovič, že Richard Sulík je idiot. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa zomriofficial (@zomriofficial)

Očkovacia lotéria

Ďalšou kauzou bola očkovacia lotéria. Ministerstvo financií spustilo prihlasovanie do očkovacej lotérie spustilo začiatkom augusta 2021 a posledný priamy prenos RTVS zo žrebovania bol v sobotu 30. októbra. Napriek tomu, že táto mimoriadne drahá akcia mala motivovať ľudí, aby sa nechali zaočkovať, dialo sa tak len minimálne a prírastky očkovacích ľudí rástli málo. 

​Každý si pritom spomína aj na Zuzanu zo Solivaru, ktorá mala vyhrať 400-tisíc eur, ale kvôli oneskorenému signálu vyhrala len tisícku. Pripravovatelia relácie totiž nerátali s tým, že internetové vysielanie je oproti televíznemu o pár sekúnd oneskorené. Hoci sa Igor Matovič dušoval, že Zuzana zo Solivaru svoje peniaze dostane, napokon jej odporučil, aby žalovala štát. 

Útoky na LGBTI+ komunitu

S útokmi na LGBTI+ komunitu začal líder obyčajných krátko po teroristickom útoku na Zámockej, kde o život prišli Juraj a Matúš a ďalšia postrelená Radka sa z následkov zranení dodnes lieči. Igor Matovič sa najprv na sociálnej sieti prihlásil, že je hetero a potom pokračoval v útokoch, najmä na transrodových ľudí. 

"Prihlásenie sa Igora Matoviča k homofóbii je v tomto konkrétnom kontexte bezpochyby odporné, ale samo o sebe by to veľa neznamenalo. Nebolo to žiadne úzkostlivo strážené tajomstvo, kto chcel, vedel. Parlament je zablokovaný, predčasné voľby sú za rohom a je temer isté, že toto sú jeho posledné týždne, počas ktorých si ešte bude užívať ilúziu moci. Nech sú naše lokálne kultúrne vzorce akokoľvek nešťastné, zabíjanie je v nich stále neprekročiteľná červená čiara. Líder aktuálnej mocenskej garnitúry sa k nemu nepriamo prihlásil. Je to obzvlášť negustiózna, ale aj veľmi efektívna politická samovražda," napísal Soltész. 

​Vytrhnutie demisie

​Idem, nejdem, idem, nejdem. Idem, ale nikam neodchádzam. Kurióznych demisií sme tu už mali, no Igor Matovič si pre obecenstvo predsa len vymyslel niečo špeciálne - v duchu hesla "Keď už odísť, tak s poriadnym hukotom."

"Minister financií prišiel k prezidentke, podpísal demisiu a vytrhol ju z rúk jej pracovníka, že si to teda rozmyslel," povedal predseda strany SaS Richard Sulík. Nebola by to ale politika, keby si rovnaký sled udalostí obe zúčastnené strany - prezidentská i vládna - nepamätali úplne rozdielne.

"Normálne som si ich zobral, nepovažujem to za vytrhnutie. Ak by som ich vytrhol, boli by roztrhnuté," ohradil sa minister financií Igor Matovič. "Faktom je, že som mu tú demisiu nepodal, ale zobral si ju sám," povedal vedúci kancelárie prezidentky Metod Špaček.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa zomriofficial (@zomriofficial)

Súvisiace články

Najčítanejšie