Oblačno
18°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Užíval si to a cítil sa dobre: Toto boli kľúčové momenty Andreja Danka v čele NR SR
Zdielať na

Užíval si to a cítil sa dobre: Toto boli kľúčové momenty Andreja Danka v čele NR SR

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Počas štyroch rokov, kedy predseda SNS Andrej Danko viedol NR SR sa stal takpovediac hitom internetov. Okrem toho, že tvrdil, že pred voľbami v roku 2020 niekto vykúpil všetky internety, sám často zásoboval satirické stránky svojimi výrokmi o ostrouhlých stoloch a ďalšími breptami.

V kuloároch sa povrávalo, že expredseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko verí, že tak, ako si zaslúžil hodnosť, má nárok na rešpekt a úctu. Nie za zásluhy, ale len preto, že je kapitán a predseda.

Andrej Danko sa do pamäti Slovákov zapísal aj výrokmi o prehadzovaní horúcich gaštanov zodpovednosti, pamätnou vetou "ja si to užívam, ja sa cítim dobre", výrokom o ostrouhlom stole, či o vyjadrení o tom, že cíti smútok za železnou oponou.

Výložky, vence a relikvie

Andrej Danko čelil počas svojho pôsobenia viacerým diskutabilným momentom. Do histórie sa však zapísala tlačová konferencia, na ktorej dostal kapitánske výložky. Tie pred zrakmi médií pobozkal. Vraj za to mohol aj líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý na tlačovú konferenciu prišiel a ukazoval mu fotografiu skutočného vojnového hrdinu a veterána. 

Bolo to začiatkom roka 2017, keď vyšlo najavo, že viacero politikov dostalo vojenské hodnosti. Keď dostal vtedajší šéf NR SR otázku, či sa výložiek nevzdá, povedal: "Viete, čo, nikdy." Výložky následne pobozkal. 

Bozkom výložiek sa to však pre lídra SNS neskončilo. Neskôr bozkával stužky na venci na pamiatku Alexandra Dubčeka, ale aj svätú relikviu na návšteve Ruska

Stožiar vyšší ako v Pešti

Andrej Danko nechal pred NR SR postaviť 30 metrový stožiar, čo je približne výška 10 poschodovej bytovky. Zároveň sa vyjadril, že bude vyšší, než ten v Budapešti. Následne však vyjadrenie dovysvetľoval s tým, že nešlo o preteky s metropolou Maďarska, ale len o poznámku. 

Za stožiar si vyslúžil veľkú dávku kritiky a čo čert nechcel, krátko po postavení lákal tento dominantný kus železa blesky. Vyčítali mu aj to, že takéto vysoké štandardy sú signifikantné pre krajiny s autoritárskymi režimami. Stožiar zároveň stál 50-tisíc. 

Poslanec za Sme rodina Peter Pčolinský sa vtedy vyjadril, že môžeme byť radi, že tam Andrej Danko nepostaví vlastnú 30. metrovú sochu. 

Kauza diplomovka

Aféra okolo rigoróznej práce Andreja Danka sa začala tým, že po otázke novinárov z denníka N predseda Národnej rady požiadal o jej nesprístupnenie. Vedenie univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici sa bráni tým, že mu podľa autorského zákona musela vyhovieť.

Viac, ako sto pedagógov univerzity však podpísalo výzvu na zverejnenie práce. Nechcú totiž, aby tento ojedinelý a nezvyčajný prípad vrhal zlé svetlo na celú univerzitu a všetkých, ktorí na nej vyučujú alebo študujú. Podľa Denníka N po úvodnej strane nasledovalo 20 strán z českej publikácie, ale aj okopírované časti skrípt. 

Boj za tradičnú rodinu a ocenenie Homofób roka

Počas vlády koalície Smer-SD, SNS a Most-Híd sa nepodarilo v parlamente schváliť Istanbulský dohovor. V tom čase sa spustila masívna kampaň, ktorá hovorila o spoločných záchodoch, gender ideológii a diktáte Bruselu. Istanbulský dohovor pritom komplexne rieši násilie na ženách.

Za svoje výroky si Andrej Danko vyslúžil aj ocenenie Homofób roka. Ako jediný politik si však toto ocenenie aj osobne prevzal. Napriek tomu sa jeho názor na registrované partnerstvá nezmenil a pre média uviedol, že Slovensko ešte tak ďaleko nie je. 

Robert Fico v tom čase hovoril o tom, že nebude robiť salto mortale. Vtedajší minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) sľuboval riešenie situácie homosexuálnych párov, pravda je taká, že ani v roku 2023 nie sme v tejto téme bližšie k reálnemu riešeniu. 

Rokovací "poriadok musí byť"

Ešte v roku 2017 šéfovi NR SR prekážala forma rokovacieho poriadku a jednou z priorít bolo, aby poslanci v rokovacej sále nejedli. "Nie je smiešne, keď sedí poslankyňa v prvom rade a odbalí si keksík počas rokovania a zacápe miesto, kde sedí. Miesto toho, aby sa sústredila na rokovanie, si užíva jedlo. To, že do sály nie je možné dnes okrem notebookov a nápojov doniesť nič iné, donieslo slušné rokovanie," vyhlásil

Andrej Danko o lepšej politickej kultúre hovoril opakovane. Následne to bol však práve on, kto z postu predsedu NR SR hovoril o tom, že si neváži hlavu štátu. "Budem si ctiť prezidentský palác, keď bude nezávislý, apolitický a nebude slúžiť feťákom, ako ste vy," vykrikoval vtedy smerom k exposlancovi Martinovi Poliačikovi, ktorého poslal do paláca. 

K podobnej situácii došlo aj vtedy, keď sa o exposlankyni Lucii Ďuriš Nicholsonovej vyjadril ako o "Cigánočke zo Sasky"

​Dobytkár

Andrej Danko bol okolo vyšetrovania dlho ticho. Niektorí kritici sa dokonca vyjadrovali, že sa predseda SNS tvári, ako keby tento prípad nemal s jeho stranou nič spoločné. 

Napokon sa však na jednom súde stretol aj s exministerkou pôdohospodárstva Matečnou. Obaja tvrdili, že o korupcii na PPA nič nevedia.

Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračovalo pojednávanie v kauze Dobytkár. Ide o rozsiahly korupčný prípad týkajúci sa prideľovania agrodotácií na PPA. Medzi obžalovanými je bývalý šéf agentúry Juraj Kožuch, finančník Martin Kvietik, či Norbert Bödör.

​Bozkávam vás všade

Pred voľbami do NR SR v roku 2020 sa objavila nahrávka, ktorá zaznamenával rozhovor medzi volavkou Mariana Kočnera a Alenou Zsuzsovou, ktorá bola uznaná vinnou z objednávky vraždy Lászla Basternáka. S lídrom národniarov si písala roky a jej komunikácia s Marianom Kočnerom ukázala, že mali v pláne šéfa NR SR vydierať. 

Andrej Danko však zo začiatku kontakt s osobou zapletenou do vraždy novinára, ktorú súd neprávoplatne odsúdil z objednávky vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, popieral. Prokuratúra je presvedčená, že za objednávkou vraždy je práve Kočner, ktorý mal Zsuzsovej posielať nemalé finančné prostriedky. 

Súvisiace články