Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Analýzy 24 s Matovičom a Hegerom: Výčitky o deštruktívnej politike, umeline, ale aj urážky a čudné obvinenia
Zdielať na

Analýzy 24 s Matovičom a Hegerom: Výčitky o deštruktívnej politike, umeline, ale aj urážky a čudné obvinenia

BRATISLAVA / Dvaja expremiéri sa stretli v dueli na spravodajskej JOJ 24 v rámci relácie Analýzy 24. Kedysi dvaja blízki spolupracovníci a dnes konkurenční lídri strán.

Práve včera Demokrati spustili ďalšiu fázu kampane, ktorá je agresívnejšia. Vo videách líderka Andrea Letanovská upozorňuje nielen na konflikty, ale aj hádky a hanlivé vyjadrenia Igora Matoviča, Richarda Sulíka, ale aj Borisa Kollára. 

Igor Matovič reagoval tým, že zažíva déjà vu, keďže rovnako sa podľa neho správali pred minulými voľbami Truban, Kiska a ďalšie strany. Pripomenul aj to, že napokon získalo OĽaNO 25 %. Matovič oponentov obvinil, že chcú okrádať občanov Slovenska. Tvrdí, že preto OĽaNO vylúčili zo spolupráce. "Včera sme boli veľmi sklamaní z tlačovky Demokratov," dodal Matovič.

Heger odmietol, že by bolo jediným protikorupčným hnutím OĽaNO. "My sme tiež povedali, že s Hlasom nepôjdeme," uviedol Heger, ktorý má v preferenciách okolo 1 až 4,2 %. Poznamenal, že celý konflikt spustil Richard Sulík, ale aj to, že Matoviča pravidelne svrbeli prsty. 

"My jasne hovoríme, že ak nebudeme vo vláde, tak jeden z týchto scenárov nastane," uviedol s tým, že Slovensko bude mať buď korupčnú, alebo rozhádanú vládu. Argumentoval pritom skúsenosťami, ktoré Demokrati majú. 

Vylúčilo sa OĽaNO samé?

Igor Matovič pripomenul aj volebnú anketu, ktorá bola ich podmienkou vstupu do koalície. Aj vtedy sa podľa neho všetci vyjadrovali, že s ním nepôjdu. Realita je však taká, že z predvolebnej ankety nesplnilo OĽaNO takmer nič. Hegerovi venoval tričko s fiatkou 500 a pozval ho, aby spolu spravili veľkú politickú kampaň a pridali sa k nim namiesto útokov. Kampaň by mala apelovať na účasť vo voľbách

"To je marketing," dodal Heger s tým, že namiesto fiatiek by podľa neho Igor Matovič mohol radšej míňať na niečo, čo občania potrebujú. "Neskáč mi do reči. Ide o to, že s tými 500 eurami je to nezrealizovateľné a doteraz som nepočul, ako by ste to chceli urobiť," poznamenal Heger a dodal, že Demokrati si odmietajú zakrývať oči pred ďalšími konfliktami, ktoré by mohol páchať Matovič aj Sulík. 

Heger argumentoval aj tým, že jeho ľudia na ministerstvách pracovali a preto nebudú dva mesiace hľadať záchody. "Kandidátka Demokratov je najlepšia," zdôraznil Heger a dodal, že konštruktívna vláda môže vzniknúť len ak v tej vláde budú Demokrati. Matovič reagoval, že toto by o sebe nemali hovoriť sami Demokrati, lebo to pôsobí namyslene a sebaisto. 

OĽaNU je za Hegerom smutno

Igor Matovič povedal, že by Eduard Heger mohol prísť pozrieť OĽaNO na Zámockú. "Ani vy sa o nás vôbec nezaujímate," oponoval Heger, ktorý na Igora Matoviča vytiahol to, že pravdepodobnosť toho, že vláda s ním bude opäť plná konfliktov, je vysoká. Vyčítal mu aj Borisa Kollára, ktorý vystupoval proti reformám, ale zastával sa aj obvinených politikov. 

Obaja politici sú pritom presvedčení, že ich manažérske schopnosti sú dobré. "Naše výsledky hovoria za nás," poznamenal Heger pripomínajúc krízy, ktoré krajinu postretli. 

Demokrati by podľa Matoviča mali odstúpiť

Igor Matovič zároveň povedal Eduardovi Hegerovi, že s aktuálnymi preferenciami by Hegerovi Demokrati mali odstúpiť. "Ty rozprávaš veci, ktoré si si nejak poskladal a ponúkaš ich ako pravdu," oponoval Heger na margo poznámky o tom, že Demokrati ukradli stranu. Matovič Hegerovi vyčítal aj to, že sa nedokázali spojiť. 

"Ja nehazardujem so Slovenskom," dodal Heger s tým, že mu nejde o to, aby zbierali body. Igor Matovič podľa neho hrá na to, že sa ľudia chytia na Fiatky. "Zamysli sa," reagoval Heger ďalej. Matovič tvrdí, že to, že Demokrati nechcú odstúpiť, je presne tento druh hazardu s krajinou. 

Matovič zároveň trvá na tom, že 500 eur je úplne realizovateľných a ľudia si ich zaslúžia. 500 eur je podľa neho možné vyplatiť retrospektívne a to tak, že zoznamy sú k dispozícii. "Ponúkaš ľuďom holuby na streche, je to nepoctivé," uviedol Heger a dodal, že legislatívne to je problém, pretože zoznamy sa môžu otvoriť len v určitých situáciách. 

Súvisiace články