Skoro jasno
18°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Hlasy zo zahraničia už problémom nie sú? Hlas-SD do ďalších volieb výrazne otočil
Zdielať na

Hlasy zo zahraničia už problémom nie sú? Hlas-SD do ďalších volieb výrazne otočil

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Zdá sa, že pesnička sa zmenila a Petrovi Pellegrinimu už hlasy zo zahraničia neprekážajú. Zatiaľ čo pred voľbami v roku 2020 vyzýval regióny, dnes majú predstavitelia Hlasu aj iné radosti.

Vo februári roku 2020 čelil Peter Pellegrini kauze, keď vyzýval ľudí v regiónoch, aby nedovolili voličom v Bratislave a Slovákom žijúcim v zahraničí rozhodnúť nadchádzajúce parlamentné voľby. Podľa vtedajšieho premiéra ľudia v Bratislave nežijú skutočný život. To, pochopiteľne, rozčúlilo nielen ľudí z hlavného mesta, ale aj Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. 

Kto žije skutočný život?

Peter Pellegrini vtedy zdôrazňoval, že v Bratislave sa nežije skutočný život, tak ako sa nežije skutočný život ani u ľudí v zahraničí. Uviedol, že nízka účasť voličov môže spôsobiť, že voľby rozhodnú zahraniční voliči a voliči z hlavného mesta.

V Bratislave, hlavnom meste Slovenska, žijú státisíce ľudí, podľa premiéra Petra Pellegriniho v ňom ľudia žijú v jednej veľkej bubline. "Život v Bratislave je úplne iný ako v zbytku Slovenska. Bratislava je jedna bublina a mnohí, ktorí tu žijú, ani netušia, ako sa reálne žije za priemerný plat alebo minimálnu mzdu," povedal premiér Peter Pellegrini.

Pritom však zabudol spomenúť omnoho vyššie náklady v hlavnom meste, ktoré sa začínajú pri cene nájmov, ale pokračujú aj k cenám nehnuteľností. Nespomenul ani to, že život v hlavnom meste je drahý aj čo sa týka trávenia voľného času. Paradoxom bolo aj to, že sám expremiér vlastní lukratívny byt na brehu Dunaja v komplexe Zuckermandel

​Vtedajší predseda vlády tvrdil, že ak ľudia nechcú byť prekvapení, že "voľby môže rozhodnúť 55 000 zahraničných hlasov a hlasy hlavného mesta", tak je dôležité, aby išli voliť aj ľudia v regiónoch.

Všetko odštartovalo video Denisy Sakovej, ktorá bola v tom čase ministerkou vnútra. Saková v ňom publiku hovorí, že tieto voľby budú zvláštnejšie tým, že je okolo 60 000 žiadostí ľudí, ktorí žijú v zahraničí, a ktorí si vypýtali volebné lístky a chcú prostredníctvom pošty voliť. "Ja skutočne apelujem na vás, nedovoľme možnosť takýmto ľuďom, ktorí žijú v zahraničí...," uviedla Saková. Video však nezachytilo jej ďalšie slová a ani záver prejavu.

Pellegrini na slová reagoval aj tým, že v Bratislave sa žije v bubline, Slováci v zahraničí poznajú krajinu len z médií a na Slovensko si chodia len opravovať zuby. 

Stačili tri roky a Hlas-SD sa na voľby zo zahraničia teší

Dnes je však všetko inak. Len tri roky stačili na to, aby aktuálny Hlas-SD zmenil názor. "My sa na voľby zo zahraničia tešíme. Samozrejme, všetci, čo žijete v zahraničí a chcete voliť, voľte," povedal na tlačovej konferencii k eurofondom Richard Raši. 

Súvisiace články

Najčítanejšie