Skoro jasno
18°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Podľa Lenča sa strany o voliča bijú až zúfalo. Toto všetko vyčíta nielen Hlasu, ale aj Hegerovým Demokratom
Zdielať na

Podľa Lenča sa strany o voliča bijú až zúfalo. Toto všetko vyčíta nielen Hlasu, ale aj Hegerovým Demokratom

BRATISLAVA / Strany podľa odborníka narážajú na svoju vlastnú neschopnosť. Politológ Jozef Lenč aktuálne ostro skritizoval nielen vajatavosť Hlasu. Vyčíta mu mnohé chyby.

Preferenčné pády do neznáma

Politológ sa zameral na strany, ktorým sa v preferenciách nedarí. "Politické strany zúfalo bojujúce s prepadom voličskej podpory, resp. tie, ktoré stále neúspešne hľadajú svoj (ne)existujúci elektorát, sa aktuálne pred vypuknutím skutočnej mediálnej kampane snažia získať pozornosť prostredníctvom videí na sociálnych sieťach, pripadne zvolávaním tlačových konferencií," začal Jozef Lenč. 

Pripomenul aj zásadné vyhlásenie strany Demokrati, ktoré podľa Lenča upozorňovalo na stranícke zúfalstvo.

Nevynechal ani pokusy o nájdenie zaujímavých predvolebných tém a snahy o vymedzenie sa voči politickej konkurencii. 

"Špeciálnou disciplínou sú videá jednotlivých poslancov, v ktorých sa neostýchajú šíriť vlastnú konšpiračnú tvorbu alebo viesť žabomyšie vojny s konkurenčnými kandidátmi," upozornil politológ s tým, že mu to pripomína súťaž moje "vtipné" video je lepšie ako tvoje.

"Jednou zo strán, ktorá sa úporné snaží odvrátiť neodvrátiteľné, je Hlas-SD. Po počiatočnom úspechu pasívnej politiky úsmevov, nádeje a jamôk v lícach Petra Pellegriniho prišiel snem Smer-SSD z novembra 2021 a postupný prepad podpory Hlasu-SD," zaspomínal si expert na politológiu. 

"Úspech" Hlasu

Zdôraznil, že celá situácia sa dostala do stavu, kedy Hlas-SD predbehlo už aj Progresívne Slovensko. Upozornil aj na skutočnosť, že to, že úspech Hlasu-SD nebude automatický, mohli naznačiť už voľby 2020, v ktorých neúspech nového Smeru leží aj na pleciach Petra Pellegriniho.

"To, že Hlas-SD bude mať problémy s vlastnou identitou, ukázali freudovské prerieknutia zo začiatku budovania vlastného projektu, kedy nebolo (ani Pellegrinimu) jasné, či je ešte Smer, alebo vlastne už Hlas. A čím je vlastne Hlas? Chvíľu sa tvári ako prozápadná strana, potom sa však postaví do šíku konšpirátorov alt-pravice, stojac za Ficom a Blahom," zdôvodnil Lenč s tým, že inokedy prezentuje modernú sociálnu demokraciu s jej akcentom na garanciu rovnakých práv pre všetkých. 

"No keď tento postoj skritizuje Smer-SSD, dištancuje sa od vlastných ľudí. Snaží sa nájsť témy, ktoré prinesú hlasy, no zvyčajne s nimi príde niekoľko hodín (ako v prípade Jednoty dôchodcov, keď im ich šéfa "ukradol" Fico) ba až niekoľko dní (prezentovanie idey silného štátu po tom, čo s tým prišiel Smer-SSD) potom, čo s nimi zaboduje konkurenčný Smer-SSD," doplnil ďalej s tým, že Hlas Petra Pellegriniho označil za reprodukciu. 

Ozvena Smeru

"Ozvenou Smeru, tou je dnes Pellegriniho hlas. Strana, ktorá sa hľadá a hľadá aj vlastných voličov. Strana, ktorá sa tvári, že má odhodlanie, že dáva tvrdý odkaz bankám, no v realite ich len dôrazne žiada, aby niečo urobili, lebo ak niečo neurobia, tak potom uvidia, čo oni urobia. Strana, ktorá voličom sľubuje, že ak vyhrajú voľby, tak všetko zmenia, lebo silný Hlas, môže zabezpečiť silný štát," hodnotil ďalej Lenč s tým, že strana však na druhej strane defetisticky priznáva, že ak im však voliči nedajú silný hlas, tak to bude musieť urobiť niekto iný.

Pripomenul aj výrok lídra zo štvrtkovej tlačovej konferencie, kde prosil, aby mu voliči dali ich, náš, váš hlas. "Navzdory tomu je Hlas-SD omnoho úspešnejší a profesionálnejší projekt ako B-tím OĽaNO a priateľov vedený Eduardom Hegerom stojí proti rovnako skúsenému a politicky cynickému súperovi – skúsenému Robertovi. A tak ich volebný výsledok bude priamoúmerný zúfalstvu, ktoré ozvena Smeru prezentuje v týchto dňoch," dodal na záver politológ Jozef Lenč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie