Oblačno
20°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Volebná encyklopédia Slovenska: Vláda by mala dať ľuďom možnosť vybudovať si budúcnosť
Zdielať na

Volebná encyklopédia Slovenska: Vláda by mala dať ľuďom možnosť vybudovať si budúcnosť

BRATISLAVA / Ďalší diel Volebnej encyklopédie Slovenska patril odlivu mozgov do zahraničia a tomu, či by vláda mala takýto odchod mladých systémovo riešiť. Čo je pre nich hlavným ukazovateľom a čo nám na Slovensku chýba?

Ako si udržať mladých? To bolo kľúčovou témou aktuálnej časti projektu JOJ 24. Prieskum prehovoril jasne a jeho výsledky zhodnotil šéf agentúry AKO Václav Hřích. "Toto je jeden z najdominantnejších výsledkov," reagoval na to, že až 81 % opýtaných reagovalo, že vláda by mladých mala určite motivovať k tomu, aby zostali doma. 

Hřích uviedol, že práve motiváciou a vytvorením podmienok pre úspech by mohla vláda zabrániť tomu, aby mladí ľudia neodchádzali do zahraničia. Súvisí to nielen s profesionálnou kariérou, ale aj so školstvom, zdravotníctvom a životom ako takým. 

Prítomný je však aj odkaz, aby ľudia do zahraničia išli, nabrali skúsenosti, ale potom sa vrátili domov. "Aj v minulosti boli aktivity na vládnej úrovni, ale nikto sa nechváli fenomenálnymi výsledkami a preto to zrejme nevyšlo tak, ako chceli," poznamenal Hřích. 

Čo si myslia osobnosti?

Odchod mladých za hranice vnímajú ako problém aj osobnosti, ktoré sa zhodli, že problémom je aj to, že citlivo vnímajú stav spoločnosti a mnohí by zostali, ak by fungovalo zdravotníctvo, súdnictvo a spravodlivosť tak, ako je tomu v iných krajinách.

Zároveň by vláda mala investovať do infraštruktúry a segmentov, kde chcú mladých udržať. Vláda by mala dať mladým perspektívu do budúcnosti, čo sa nedeje. V ankete odpovedali epidemiologička Krištúfková, komik Tomáš Hudák, vedec Šajgalík, či humorista Rasťo Piško. ​

​Čo hovoria voliči jednotlivých strán?

Odchod do zahraničia je vážnym problémom takmer pre každého na Slovensku. Mnohí Slováci žijúci mimo krajiny vnímajú, ako problém aj nestabilnú politickú situáciu. Pre mnohých sú teda kľúčové aj ďalšie voľby. "Človek si aj zváži, či to ide opraviť," zhodnotil Hřích s tým, že investície do infraštruktúry sa nedajú robiť naraz. "Je na mieste im chlapsky povedať, že nie je to dobré, ale vráťte  sa a vybudujte si to tak, aby sa to vám páčilo," uviedol šéf AKO ďalej. 

Motiváciu pre mladých podporujú voliči naprieč politickým spektrom. Viac jedno je to voličom Sme rodina, SaS, ale aj SNS či Smeru-SD. Stále však hovoríme o malých percentách ľudí, ktorí sú proti. 

V čom zlýhavame?

Ukážkou bola podľa Hřícha aj kríza v zdravotníctve, ale hrozí, že s odlivom mladých budú kolabovať aj ďalšie odvetvia. "Ale sa hovorí napríklad o vede," poznamenal šéf AKO s tým, že neexistuje štatistika o tom, ako sa nám podarilo udržať šikovných ľudí, ktorí utekali pred vojnou na Ukrajine. 

Súvisiace články

Najčítanejšie