Zatiahnuté
19°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
SaS navrhuje 7 riešení cien energií: Reči o šetrení aj "Sulíkovej elektrine"
Zdielať na

SaS navrhuje 7 riešení cien energií: Reči o šetrení aj "Sulíkovej elektrine"

BRATISLAVA / Vďaka Karolovi Galekovi sme sa dozvedeli, že existuje niečo ako Sulíkova elektrina.

Ekonomickí liberáli, ktorí pravidelne tvrdia, že trh si väčšinu problémov vyrieši sám, prišli s plánom, ako si poradiť s možným rastom energií. Líder SaS Richard Sulík plán zverejnil po zasadnutí zoskupenia, ktoré uvádza ako energetickú radu strany. 

Richard Sulík na úvod uviedol, že ceny energií sú na Slovensku najnižšie a dodal aj to, že sa o túto cenu postaral sám ešte v čase, keď viedol ministerstvo hospodárstva. Do ďalšieho obdobia však očakáva nárast, a to o 80 %. "Avšak len vtedy, ak sa nič neudeje," pokračoval Sulík s tým, že podľa memoranda by mala byť cena garantovaná ešte dva roky. Problém vidí v tom, že Karel Hirman to zanedbal a neuzavrel finálnu zmluvu, ktorá by zníženie cien garantovala. 

"Slovenské elektrárne mi ako ministrovi hospodárstva garantovali, že túto elektrinu majú k dispozícii," dodal Sulík s tým, že Slovenské elektrárne nie sú stratové, ale na zastropovanej cene stále zarábajú. Zdôraznil aj to, že je nevyhnutné, aby túto elektrinu nepredali do zahraničia. "Súhlasím s predsedom vlády Ódorom, že táto pomoc musí byť adresná," pokračoval Sulík. 

Čo navrhuje SaS?

Rada, ktorej šéfuje Karol Galek, prišla so siedmimi riešeniami. Ako prvé presadzuje zmluvu, ktorá by garantovala stále rovnako nízku cenu aj v ďalšom období. "V prípade elektriny by sme mali využiť všetky zdroje, ktoré má štát k dispozícii," uviedol Galek s tým, že má namysli vodné elektrárne, ktoré predávajú vyrobenú elektrinu do zahraničia. 

Prišli však aj so schémou šetrenia, pričom Galek zdôraznil, že SaS si uvedomuje, že priestor na šetrenie nemá každý a preto by plný objem lacnej Sulíkovej elektriny mali dostať odberatelia, ktorých odber je nižší, alebo patria k chráneným skupinám. 

Viac vo videu:

​Politický marketing ako vyšitý, hodnotí odborník

Politológ Miroslav Řádek upozornil, že štát mal na cenu energií skôr minoritný vplyv, keďže neprišiel ani ku kroku, ako je zoštátňovanie podnikov tak, ako to bolo v niektorých krajinách v zahraničí. "Štát nemá zásadné regulačné páky na reguláciu cien elektriny, má ich len čiastočné," poznamenal na margo rétoriky Sulíkovej SaS. 

"Tento slovný obrat (o Sulíkovej elektrine pozn. red.) je veľmi predvolebný a je znakom toho, že SaS sa už aj slamky chytá. SaS sa veľmi snaží žiť z toho, že bola súčasťou vládnej koalície. Táto metafora o Sulíkovej elektrine neodzrkadľuje realitu," uzavrel Řádek pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie