Oblačno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Voľby 2023: Záujem občanov o voľbu zo zahraničia prelomil doterajšie rekordy
Zdielať na

Voľby 2023: Záujem občanov o voľbu zo zahraničia prelomil doterajšie rekordy

BRATISLAVA / Možnosť prihlásiť sa o voľbu poštou zo zahraničia vypršala dnes o polnoci. Odvoliť musia záujemcovia do 29. septembra.

O voľbu zo zahraničia prejavil záujem rekordný počet Slovákov. Takmer 73-tisíc žiadostí prišiel zo 130 krajín sveta. Informoval o tom dočasne poverený predseda vlády a minister vnútra Ľudovít Ódor. Do jednotlivých volebných okrskov môžu strany nominovať svojich zástupcov. 

"Stále hovoríme o číslach, ktoré ukazujú záujem," poznamenal Ódor s tým, že záujem neznamená aj finálnu voľbu. Potvrdil, že príprava na voľby ďalej prebieha. 

Vysoký záujem si Ľudovít Ódor vysvetľuje nielen kampaňou ministerstva vnútra, ale aj tým, že celý proces registrácie sa zjednodušil. Jeho slová potvrdil aj štátny tajomník MV Tomáš Oparty. "Zo zákona máme lehotu do 21. augusta, aby sme poslali podklady pre voľbu poštou," uviedol s tým, že treba odvoliť do 29. septembra do 12:00. Ministerstvo však zákonnú lehotu nepotrebuje naplniť, keďže celý zjednodušený proces im umožňuje odoslať podklady rýchlejšie. Do 29. septembra do 12:00 však treba dodať volebný lístok do podateľne ministerstva vnútra, nie na poštu vdanej krajine. 

Slováci si prihlásenie nechali na poslednú chvíľu. V posledný deň sa totiž prihlásilo rekordných 9-tisíc voličov. Na tlačovom brífingu to špecifikovala šéfka volebnej komisie Eva Chmelová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie